FOTO-VIDEO: Paradă inedită cu torţe, călăreţi şi cântece patriotice la „Sărbătoarea Libertăţii” de la Blaj. Peste 1000 de oameni au dus tradiţia mai departe
O paradă inedită cu torţe, călăreţi şi fanfară, a avut loc vineri seara la „Sărbătoarea Libertăţii” de la Blaj. Este vorba despre o tradiţie veche reînviată aici de câţiva ani, prin care localnicii i-au aniversat şi elogiat pe participanţii la Marea Adunare de pe Câmpia Libertăţii din 1848. Peste o mie de persoane au însoţit călăreţii şi căruţele pline cu oameni îmbrăcaţi în costume de sărbătoare tradiţionale.
Începând cu ora 20.30, atmosfera anilor revoluţionari a pus stăpânire pe centrul municipiului Blaj. În timp ce la kilometrul zero răsunau cântece patriotice interpretate de fanfara de la Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, de pe străzile lăturalnice, puhoi de oameni, veniţi cu autocarele din zonele apropiate Blajului, grupuri de copii şi adulţi dar şi localnici se îndreptau spre strada principală unde urma să aibă loc parada.
Imediat după lăsarea serii, în aplauzele celor aflaţi de-o parte şi de alta a drumului pe „Marşul lui Iancu” a început procesiunea. Călăreţi şi căruţe pline de oameni îmbrăcaţi în straie naţionale şi peste 1000 de persoane care li s-au alăturat, dascăli şi elevi cu torţe în mâini dar şi simpli localnici, conduşi de fanfara de la Alba Iulia, au pornit într-o defilare prin centrul municipiului Blaj. Personajul principal al paradei a fost nimeni altul decât „Avram Iancu”, cel ce i-a însufleţit pe români în adunările de pe Câmpia Libertăţii pe calul său cel alb.
Printre cei care au dorit să ducă mai departe tradiţia acestei parade s-au aflat şi primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel şi vicele CJ, Florin Roman dar şi alte personalităţi locale şi judeţene.
Este pentru a şasea oara când se organizează un astfel de eveniment la Blaj. Administraţia publică locală şi-a dorit să reînvie o tradiţie existentă în Mica Romă încă din perioada interbelică, aceea ca dascălii şi elevii din şcolile Blajului să participe în luna mai la o procesiune de torţe, călăreţi şi fanfară care să aducă aminte de faptele înaintaşilor lor. Organizatorii și-au dorit să respecte pe cât posibil adevărul istoric astfel că în avangarda paradei s-a aflat Craiul Munţilor – Avram Iancu pe al său cal alb, întruchipat de Mihai Tarko, solistul grupului folcloric Obârșia.
Imediat după procesiune, mulţi dintre cei prezenţi s-au adunat în parcul Avram Iancu, unde a avut loc o proiecţie de film istoric românesc .
Sărbătoarea Libertăţii la Blaj continuă: Concerte de muzică clasică, serbare câmpenească, spectacole de muzică populară şi concursul „Cultură pentru Cultură”
Sărbătoarea Libertăţii continuă la Blaj sâmbătă, de la ora 19.00, la Centrul Cultural “Iacob Mureşianu”, cu un concert de muzică clasică susţinut de nou înfiinţata Orchestră de Cameră a Judetului Alba, iar duminică, 11 mai, cu o serbare câmpenească, pe ritmuri de muzică populară. În dimineaţa zilei de duminică, în toate bisericile din Blaj se vor oficia Te-Deum-uri şi slujbe de pomenire pentru înaintaşi, după care de la ora 12.00, pe Câmpia Libertăţii va avea loc spectacolul concurs “Cultură pentru Cultură”, etapa I, editia a IX-a, etapa zonală cu participarea comunelor de pe Târnave.
Ziua se va încheia cu un spectacol de muzică populară, care va începe în jurul orei 18.00, invitate speciale fiind Nicoleta Voica şi Ina Todoran.
[nggallery id=1673]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Cum a ajuns oița Ziggy din jucăria unei fetițe, mascota unui oraș, fotografiată cu politicieni, personalități importante și artiști din toată România
Cum a ajuns oița Ziggy din jucăria unei fetițe, mascota unui oraș, fotografiată cu politicieni, personalități importante și artiști din toată România Pe Cosmin Székely și oița de pluș Ziggy îi cunoaște toată lumea. Prea puține persoane sunt în județ care să nu fi văzut pozele în care mascota apare alături de personalități importante sau […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 19 ore
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată