Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: Paradă inedită cu torţe, călăreţi şi cântece patriotice la „Sărbătoarea Libertăţii” de la Blaj. Peste 1000 de oameni au dus tradiţia mai departe

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sarbatoarea Libertatii la Blaj062O paradă inedită cu torţe, călăreţi şi fanfară, a avut loc vineri seara la „Sărbătoarea Libertăţii” de la Blaj. Este vorba despre o tradiţie veche reînviată aici de câţiva ani, prin care localnicii i-au aniversat  şi elogiat pe participanţii la Marea Adunare de pe Câmpia Libertăţii din 1848. Peste o mie de persoane au însoţit călăreţii şi căruţele pline cu oameni îmbrăcaţi în costume de sărbătoare tradiţionale.

 Începând cu ora 20.30, atmosfera anilor revoluţionari a pus stăpânire pe centrul municipiului Blaj. În timp ce la kilometrul zero răsunau cântece patriotice interpretate de fanfara de la Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, de pe străzile lăturalnice, puhoi de oameni, veniţi cu autocarele din zonele apropiate Blajului, grupuri de copii şi adulţi dar şi localnici se îndreptau spre strada principală unde urma să aibă loc parada.

Sarbatoarea Libertatii la Blaj083Imediat după lăsarea serii, în aplauzele celor aflaţi de-o parte şi de alta a drumului pe „Marşul lui Iancu”  a început procesiunea. Călăreţi şi căruţe pline de oameni îmbrăcaţi în straie naţionale şi peste 1000 de persoane care li s-au alăturat, dascăli şi elevi cu torţe în mâini dar şi simpli localnici, conduşi de fanfara de la Alba Iulia, au pornit într-o defilare prin centrul municipiului Blaj. Personajul principal al paradei a fost nimeni altul decât „Avram Iancu”, cel ce i-a însufleţit pe români în adunările de pe Câmpia Libertăţii pe calul său cel alb.

Sarbatoarea Libertatii la Blaj072Printre cei care au dorit să ducă mai departe tradiţia acestei parade s-au aflat şi primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel şi vicele CJ, Florin Roman dar şi alte personalităţi locale şi judeţene.

Este pentru a şasea oara când se organizează un astfel de eveniment la Blaj. Administraţia publică locală şi-a dorit să reînvie o tradiţie existentă în Mica Romă încă din  perioada interbelică, aceea ca dascălii şi elevii din şcolile Blajului să participe în luna mai la o procesiune de torţe, călăreţi şi fanfară care să aducă aminte de faptele înaintaşilor lor. Organizatorii și-au dorit să respecte pe cât posibil adevărul istoric astfel că în avangarda paradei s-a aflat Craiul Munţilor – Avram Iancu pe al său cal alb, întruchipat de Mihai Tarko, solistul grupului folcloric Obârșia.

Imediat după procesiune, mulţi dintre cei prezenţi s-au adunat în parcul Avram Iancu, unde a avut loc o proiecţie de film istoric românesc .

Sărbătoarea Libertăţii la Blaj continuă: Concerte de muzică clasică, serbare câmpenească,  spectacole de muzică populară şi concursul „Cultură pentru Cultură”

 Sărbătoarea Libertăţii continuă la Blaj sâmbătă, de la ora 19.00, la Centrul Cultural “Iacob Mureşianu”, cu un concert de muzică clasică susţinut de nou înfiinţata Orchestră de Cameră a Judetului Alba, iar duminică, 11 mai, cu o serbare câmpenească, pe ritmuri de muzică populară. În dimineaţa zilei de duminică, în toate bisericile din Blaj se vor oficia Te-Deum-uri şi slujbe de pomenire pentru înaintaşi, după care de la ora 12.00, pe Câmpia Libertăţii va avea loc spectacolul concurs “Cultură pentru Cultură”, etapa I, editia a IX-a, etapa zonală cu participarea comunelor de pe Târnave.

Ziua se va încheia cu un spectacol de muzică populară, care va începe în jurul orei 18.00, invitate speciale fiind Nicoleta Voica şi Ina Todoran.

[nggallery id=1673]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea