Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO. Pâinea de Sântimbru păstrează o rețetă de 300 de ani și este produsă într-un cuptor pe vatră și cărămidă de țigan

Dragoş Suciu

Publicat

în

Victor Ponta, Klaus Iohannis, ambasadorul SUA la București, dar și actorul Florin Piersic au gustat din pâinea de Sântimbru, produs românesc cu tradiție care păstrează o rețetă veche de peste 300 de ani, făcut într-o brutărie cu cuptor pe vatră din cărămidă de țigan.

paine-de-santimbru14Brutăria de Sântimbru este cea mai cunoscută din județul Alba, iar oamenii din localitățile vecine vin de zeci de ani să cumpere o pâine caldă, frământată cu respect pentru învățăturile părintești. Administratorul brutăriei, Călin Matieș, care e și președintele Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale din România, a declarat că pâinea de Sântimbru a ajuns în aproape toată Europa, din ea au gustat oficialități din străinătate, diplomați, actori, sportivi de marcă, dar și politicieni. I-a amintit pe Victor Ponta, Klaus Iohannis, ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, dar și pe Sebastian Papaiani și Florin Piersic.

”Președintele României, Klaus Iohannis, a gustat din pâinea de Sântimbru la Târgul INDAGRA, iar fostul premier Victor Ponta a servit când am prezentat-o în Parlamentul României”, a spus Călin Matieș.

Pâinea de Sântimbru este un produs autentic tradițional, făcută din făină, maia, apă caldă și sare, pe tăvi de fier unse cu puțin ulei. Nu are amelioratori sau alți compuși chimici, iar cuptorul este din cărămidă de țigan și vatra de argilă, la fel ca acum 100 de ani. Brutăria păstrează rețeta veche de peste 300 de ani.

Călin Matieș încurajează consumul de produse locale.

”Ar trebui să consumăm produse locale pentru că așa ne dăm nouă de lucru. Când dumneavoastră cumpărați o pită de Sântimbru, salariatul meu poate să meargă la măcelarul din colț care, la rândul său, va avea bani să plătească fermierului pentru un animal, iar cel din urmă va plăti apoi un țăran, un cultivator. Dacă nu mai cumpărați un produs tradițional românesc, tot lanțul acesta dispare, pentru că le veți oferi de lucru fermierului din Franța, măcelarului din Italia și așa mai departe”, a spus Călin Matieș.

Ministerul Agriculturii a atestat nouă produse tradiționale ale brutăriei din Sântimbru, între acestea numărându-se și ”Pita Cetății”. Aceasta are o formă similară cu a Cetății Alba Carolina din Alba Iulia, o stea cu șapte colțuri, fiind și cel mai recent produs de promovare a municipiului. Cetatea din Alba Iulia este o fortificație impunătoare de tip Vauban, care se întinde pe circa 110 hectare, fiind situată în mijlocul municipiului.

Orașele mari din Europa sunt asociate cu edificiile lor emblematice, așa cum este Londra cu Big Ben, Parisul cu Turnul Eiffel, Bruxelles cu Manneken Pis, iar turiștii nu pleacă fără suveniruri sub forma acestor simboluri. Alba Iulia nu cunoaște o astfel de asociere, însă turiștii pot cumpăra ”Pita Cetății”, dar și ”Vinul Cetății”, un alt produs de promovare a municipiului.

”Pita Cetății” are o rețetă inedită, având ca ingrediente: 40% suflet de român, 30% mândrie locală, 20% tradiție, iar 10% la sută – făină, maia, apă, drojdie, sare și ulei.

”Un oraș numai cu pietre cărămizi și case, e unul sec. În momentul în care orașul are un gust, e un lucru extraordinar. Noi procedăm la fel ori de câte ori avem un musafir: îi punem pe masă un produs tradițional cu care ne mândrim (n.a. vinul și pita Cetății). Turiștii, când vin în vizită, vor să guste din produse tradiționale care reprezintă orașul”, a mai spus Călin Matieș.

”Pita Cetății” are 1,2 kilograme, costă opt lei, iar brutarul are nevoie de trei să o facă. Produsul este atent înfoliat, iar ambalajul conține două panglici cu tricolorul. Pita Cetății a fost lansată la sfârșitul lunii mai 2016 și poate fi cumpărată din supermarketurile din Alba Iulia.

[nggallery id=2942]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea