Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO: Oficialități, militari, veterani de război și civili s-au prins, la Alba Iulia, în Hora Unirii de Ziua Unirii Principatelor

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Peste 100 de persoane, oficialități locale, parlamentari, șefi de instituții militare și civile, dar și veterani de război, s-au prins, miercuri, de Ziua Unirii Principatelor, în Hora Unirii, sărbătorită în Sala Unirii din Alba Iulia, unde la 1918 s-a votat Unirea României cu Transilvania.

Participanţii la aniversarea a 159 de ani de la Mica Unire s-au adunat, miercuri dimineața, în Sala Unirii din Cetatea Alba Carolina, unde au asistat la o scurtă rugăciune, alocuţiuni privind semnificaţia zilei şi la un program artistic cu cântece patriotice.

La aniversare au participat și persoane din alte județe, care au venit ”cu bucurie” la Alba Iulia, oraș în care românii au votat Marea Unire.

”Am venit de bucurie împreună cu familia să sărbătorim Unirea Principatelor Române. Mă gândesc că de 1 decembrie poate sunt plecat și am vrut să venim acum, din spirit de patriotism”, a spus Vasile Gigel din Drobeta Turnu Severin.

De asemenea, au fost prezenți și mulți vârstnici, între care veteranul de război Laurean Deac, care a venit îmbrăcat cu însemne tricolore, și a asistat la programul artistic în spatele tuturor. El a declarat că nu lipsește de la nicio manifestare patriotică și istorică.

”Am participat la cel de-al Doilea Război Mondial și îmi aduc aminte vremea când am fost prins în Rusia și am fost pus să lucrez acolo patru ani. Nu ne-au lăsat să plecăm acasă”, a  spus domnul Laurean, în vârstă de 96 de ani. 

La finalul ceremoniei cei prezenţi s-au prins într-o Horă a Unirii, alături de oficialităţile locale, parlamentari, președinți de partide politice, șefi de instituții militare și deconcentrate, dar și simpli cetățeni care au asistat la manifestări.

Hora Unirii a fost interpretată de fanfara Centrului de Cultură ”Augustin Bena” a județului Alba, iar o parte din spectacolul artistic a fost susținut de reprezentanţii Cercului Militar și elevii Colegiului Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia.

În 1859, Adunarea Electivă a Ţării Româneşti s-a pronunţat pentru alegerea ca domn a lui Alexandru Ioan Cuza, realizând astfel Unirea Ţării Româneşti cu Moldova. Conferinţa puterilor garante de la Paris (26 martie-25 august 1859) a recunoscut dubla alegere a lui Cuza ca domn al celor două Principate.

 [nggallery id=5147]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | La Blaj va fi construită prima parcare supraetajată, în zona Gării: Va avea 6 nivele și 200 de locuri de parcare

Ziarul Unirea

Publicat

în

La Blaj va fi construită prima parcare supraetajată, în zona Gării: Va avea 6 nivele și 200 de locuri de parcare Primăria Blaj va construi o parcare supraetajată – „PARK&RIDE” – pe fonduri europene, pe linia de finantare aferenta Priorității 4 – O Regiune cu mobilitate urbană durabilă, Acțiunea 4.1 – Dezvoltarea mobilității urbane durabile […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea