Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO. Oficialități locale și județene, militari și civili s-au prins în Hora Unirii, la Alba Iulia, de Ziua Principatelor  

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Zeci de persoane, oficialități locale și județene, civili și militari, s-au prins în Hora Unirii, de Ziua Principatelor Române, sărbătorită în Sala Unirii din Alba Iulia, simbol și templu al României Mari, unde s-a hotărât și semnat actul Marii Uniri.

Dumitrel Bumb Hora Unirii001Participanții la aniversarea a 158 de ani de la Unirea Principatelor s-au adunat, marți dimineața, în Sala Unirii din Cetatea Alba Carolina, unde au asistat la o scurtă rugăciune, alocuțiuni privind semnificația zilei și la un program artistic cu cântece patriotice. Manifestarea a început cu intonarea imnului național al României.

În deschidere, șeful secției de istorie din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Tudor Roșu, a spus celor prezenți că Mica Unire a fost posibilă, în primul rând, datorită unui context internațional favorabil și a slăbirii Rusiei.

”Dacă îmi permiteți o glumă cam tot ce s-a întâmplat bine în ultimii 200 de ani s-a întâmplat pe fondul slăbirii Rusiei, iar ce s-a întâmplat rău a fost pe fondul creșterii ei”, a spus Tudor Roșu.

Acesta a adăugat că putem spune ”fără niciun fel de reținere” că Unirea din 1859 este ”un prim pas important în calea desăvârșirii procesului național”.

La finalul ceremoniei cei prezenți s-au prins într-o Horă a Unirii, alături de oficialitățile locale, între care președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, deputatul Sorin Bumb, prefectul județului Alba, Mihaela Albu, viceprimarii municipiului Alba Iulia, Paul Voicu și Gabriel Pleșa.

Hora Unirii a fost interpretată de către fanfara Centrului de Cultură ”Augustin Bena” a județului Alba, iar o parte din spectacolul artistic a fost susținut de reprezentanții Cercului Militar din Alba Iulia.  

În 1859, Adunarea Electivă a Ţării Româneşti s-a pronunţat pentru alegerea ca domn a lui Alexandru Ioan Cuza, realizând astfel Unirea Ţării Româneşti cu Moldova. Conferinţa puterilor garante de la Paris (26 martie-25 august 1859) a recunoscut dubla alegere a lui Cuza ca domn al celor două Principate.

La 1918, în Sala Unirii din Alba Iulia s-a hotărât și semnat actul Marii Uniri. 

[nggallery id=3300]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles” Georgiana Pavelescu, o tânără originară de pe Valea Sebeșului, județul Alba, a fost weekend-ul trecut ambasadoarea Cântecului Popular Românesc în cadrul evenimentului „Primăvara românească la Bruxelles”, eveniment prin care Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, continuă an de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea