FOTO, VIDEO: Noua armă de asalt, NAT 1, fabricată la Cugir conform normelor NATO, așteaptă să fie omologată și să primească comenzi de la Armata României

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Fabrica de Arme Cugir a scos un nou tip de armă de asalt, ce dezvoltă o viteză la gura țevii de peste 800 de metri pe secundă și se încadrează în normele NATO. Reprezentanții fabricii așteaptă comenzi de la Armata Română după ce va fi omologată.

Arma a fost expusă miercuri în poligonul din Alba Iulia cu ocazia unor activități desfășurate de Ziua Armatei Române.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

Directorul Fabricii de Arme Cugir, dr. ing. Nicolae Mihăilesc, a declarat că prima armă de acest gen a fost fabricată în urmă cu 30 de zile.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

”Prototipul a fost fabricat pe liniile existente ale societății Fabrica de Arme Cugir. Deci nu am venit cu investiții noi deocamdată. L-am realizat pe liniile de fabricații ale produsului 5.45 care actualmente se află în dotarea Armatei. Necesitatea a apărut odată cu aderarea României la NATO și trecerea pe armamentul compatibil din punct de vedere tehnic, pe armamentele compatibile NATO”, a spus Nicolae Mihăilesc.

Arma a primit denumirea NAT 1 și este în program de testare și omologare.

”Am participat la primele teste din programul de omologare la unitatea militară din Târgu Mureș. Are un încărcător de 30 de cartușe, dezvoltă o viteză la gura țevii de peste 800 de metri pe secundă, se încadrează în normele NATO, atât la calibru, cât și la condițiile tehnice. După terminarea omologării cu Ministerul Apărării, așteptăm în primul rând comenzi de la Armata Română, pe intern, dar totodată avem semnale și ne vin oferte și din extern”, a mai spus Nicolae Mihăilesc.

Arma are un cost de producție similar cu produsele pe care Fabrica de Arme Cugir le are în fabricație.

”Noi am parcurs programul de testare omologare și așteptăm să primim raportul final”, a mai spus Nicolae Mihăilesc.

Fabrica de Arme Cugir a produs zece arme de acest tip, iar cinci au intrat în testare.

După ce va fi omologată, reprezentanții Fabricii de Arme Cugir așteaptă oferte și din Asia, Orientul Mijlociu și Africa.

”Fabrica de Arme Cugir are în prezent 910 angajați. Dacă vom intra și vom avea contracte pe acest tip de armă de asalt va crește și numărul de angajați pentru că intenționăm să creăm o linie independentă pe care să producem acest tip și în același timp să producem și calibrele care sunt acum existente pe liniile de fabricație”, a mai declarat directorul fabricii.

 

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Must de Jidvei

2 Comentarii

ilie de la uzina 19 octombrie 2017 at 9:21

e acelasi akm .au schimbat calibrul si au pus pat de plastic.
sper ca armata romana sa nu arunce banii pe asa ceva.
oamenii din videoclipuri sunt atat de incompetenti si agramati, parca au venit din campionatul de paintball si nu din industria de armament.
arma pentru tarile africane.
un sistem de ochire mai mic nu au gasit.?pe bune?de unde au luat acest aimpoint? din anii 50?

io 19 octombrie 2017 at 20:48

Aceasta arma este un plici ! Vestele antiglont fac fata bine-merci la acest calibru.

Comentariile sunt oprite