Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Cultură Educație

FOTO, VIDEO. Museikon Alba Iulia, primul muzeu de artă religioasă din România, care va găzdui peste 5.000 de obiecte de patrimoniu, finalizat

Dragoş Suciu

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

La Alba Iulia a fost finalizat primul muzeul de artă religioasă din România, care va găzdui peste 5.000 de obiecte de patrimoniu, ateliere de pictură și tipografie, care oferă posibilitatea vizitatorilor să picteze icoane, pe care le pot lua acasă, dar și să redacteze texte cu ajutorul unei piese tipografice aidoma celor folosite în secolele XVII-XVIII.

Muzeul de artă religioasă a fost finalizat joi și își va deschide porțile pentru public în toamnă deoarece, conform normelor în vigoare, obiectele proaspăt restaurate pot fi găzduite de un spațiu nou creat doar după șase luni, pentru a nu fi afectate de umiditate, au declarat, vineri, inițiatorii proiectului, la inaugurarea clădirii.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, a declarat presei, vineri, la inaugurarea clădirii, că acesta este primul muzeu de artă religioasă din România, care valorifică cea mai importantă colecție de artă religioasă din Transilvania, patrimoniul fiind format din piese de tezaur, icoane și cărți vechi. Clădirea în care este amenajat muzeul a fost, pe vremuri, primul spital militar din România.

”Această clădire valorifică un patrimoniu deosebit. Va fi primul muzeu al artei religioase din România. Piesele care vor fi expuse sunt piese de tezaur, conform legii, piesele de tezaur sunt de importanță deosebită pentru istoria umanității. Totodată, muzeul valorifică și clădirea unui spital militar din perioada secolului al XVIII-lea. Nu este un spital oarecare, este primul spital militar din România. În urma cercetărilor arheologice prilejuite de noul muzeu am descoperit o clădire din perioada Principatului, atunci când de la Alba Iulia se dădea tonul politicii din această zonă a Europei”, a spus Gabriel Rustoiu.

Patrimoniul muzeului este format din colecția Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia și a Muzeului Național al Unirii. Astfel, vor fi aduse cărți religioase din secolele XVI-XVIII, icoane pe lemn și sticlă și diverse piese de cult.

Totodată, muzeul va oferi vizitatorilor un pachet de servicii culturale care va cuprinde ateliere de creație.

Atelierul de pictură este destinat însuşirii, de către elevi, dar şi de către alte categorii de public, a cunoştinţelor cu privire la realizarea icoanelor pe sticlă și pe hârtie. Acesta va pune la dispoziția participanților materialele și know-how-ul necesar, pentru ca, la final, aceștia să plece acasă cu o icoană realizată în întregime de mâinile lor.

Vizitatorii vor afla cum a luat naștere icoana pe lemn, precum și însemnătatea icoanei în general, prin intermediul unui film care prezintă etapele de realizare a unei icoane, folosind ca model icoana făcătoare de minuni de la Nicula.

Atelierul tipografic oferă vizitatorilor posibilitatea de a descoperi povestea scrisului, precum și lucruri inedite despre tiparul manual. Publicul va putea beneficia direct de experiența redactării și imprimării unor texte demonstrative, cu ajutorul unei prese tipografice aidoma celor folosite în secolele XVII-XVIII.

Paginile imprimate în acest atelier se vor particulariza prin faptul că fiecare literă va fi culeasă și așezată manual, iar imprimarea – pe hârtie confecționată de asemenea manual – se va realiza cu o presă primitivă, după prealabila îmbibare a matriței cu cerneală tipografică.

Proiectul “Museikon. Un nou muzeu al icoanei revitalizează o clădire monument istoric restaurată în Alba Iulia”, realizat în parteneriat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia și Universitatea din Bergen – Norvegia, este finanțat în cadrul Programului PA16/ RO12 “Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural și natural”, prin Mecanismul Financiar SEE 2009- 2014.

Valoarea totală a proiectului este de  9.736.394,77, din care valoare eligibilă este de 8.530.937,86 lei.  Operatorul de program este Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului.

[nggallery id=3851]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan

Bera Larisa

Published

on

2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan Răscoala din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea