FOTO / VIDEO: MOȚII trec munții, pe jos, spre Alba Iulia, ca pe vremea lui Iancu și Horea. Ei vor reface traseul delegației din Lupșa, de acum 100 de ani
Moții trec munții, pe jos, pentru a ajunge la Alba Iulia, ca pe vremea lui Iancu și Horea. Ei vor reface traseul delegației din Lupșa, de acum 100 de ani.
În urmă cu 100 de ani, românii de pretutindeni se îndreptau spre Cetatea Neamului Românesc, sub faldurile tricolorului, de a se uni cu “fraţii” de peste Carpaţi.
”Iată s-a pornit curgerea satelor din tot cuprinsul ţinuturilor româneşti. Cei dintâi sunt „moţii” lui Iancu şi muntenii lui Horea. Vin în sumane albe, cu căciuli ţuguiate, cu puştile pe umăr, cu ochii arzători. Ei, moţii, sunt primii care urcă pe meterezele cetăţii şi sfidează zările, cu bărbăţia lor de şoimi deşteptaţi la libertate”, scria un martor ocular, ziaristul Alexandru Lupeanu Melin.
Asemeni lor, ca un arc peste timp, acum, când sarbătorim 100 de ani de la Marea Unire, moții au pornit, pe jos spre Alba Iulia. O delegație formată din 13 persoane, cu vârste cuprinse între 11 și 50 de ani, vor străbate aproximativ 80 de km, peste munți, pentru a fi la Alba Iulia, de Ziua Națională a României.
citește și: PROGRAMUL DE 1 DECEMBRIE 2018
Asemeni înaintașilor, ei au plecat joi dimineață, la ora 8.00, din Lupșa, cu binecuvântarea preotului comunei, Vasii Ioan. Îmbrăcați în straiele populate specifice comunei Lupșa, ei vor purta Tricolorul, refăcut după modelul celui care, acum 100 de ani, a însoţit delegaţia comunei la Marea Adunare Naţională.
În drumul lor vor face popas în fiecare localitate, pentru a sărbătorii cu localnicii. Prima oprire de pe traseu va fi la Curmătura, apoi Vința, Mogoș, Întregalde, Ighiu, Șard, Micești, urmând ca în 1 Deecembrie sa fie la Alba Iulia, alături de alte mii de români.
Delegația este compusă din Mircea Șpan, Gabriel Șpan, Emil Fonoage, Csegemeny Vasile, Emil Alb, Ioan-Paul Prața, Paul Prața (Ciobel), Emil Gutiu, Ioan Marc, Octavian Breda, Răzvan Olariu, Nicolae Trifon, Matrician Bogdan. Ei sunt însoțiți de un autoturism de teren care transportă bagajele moților, condus de Daniel Câra.
”Este un omagiu adus înaintașilor, delegației comunei Lupșa, care în 1918 a participat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia”, a declarat Radu Penciu, primarul comunei Lupșa.
Tricolorul care a însoţit delegaţia comunei la Marea Adunare Naţională, este printre puţinele obiecte de patrimoniu de acest tip care se mai păstrează în prezent. Steagul se află în colecţia Muzeului Naţional de Istorie din Bucureşti, fiind clasat în categoria Tezaur.
[nggallery id=6489]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Batalionul 136 Geniu „APULUM”, sprijin în construcția unui pod peste râul Olt: Piese de proporții uriașe, manipulate cu profesionalism
FOTO | Batalionul 136 Geniu „APULUM”, sprijin în construcția unui pod peste râul Olt: Piese de proporții uriașe, manipulate cu profesionalism Experiența și profesionalismul militarilor geniști albaiulieni i-a recomandat pentru sprijin în derularea unui proiect de construcție a podului care face legătura între localitatea Voila și Cincșor pe DJ105. Citește și: FOTO | Locotenent Olguța […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun