FOTO / VIDEO: MOȚII trec munții, pe jos, spre Alba Iulia, ca pe vremea lui Iancu și Horea. Ei vor reface traseul delegației din Lupșa, de acum 100 de ani

Paul Voicu - Primar 2020

Moții trec munții, pe jos, pentru a ajunge la Alba Iulia, ca pe vremea lui Iancu și Horea. Ei vor reface traseul delegației din Lupșa, de acum 100 de ani.

În urmă cu 100 de ani, românii de pretutindeni se îndreptau spre Cetatea Neamului Românesc, sub faldurile tricolorului, de a se uni cu “fraţii” de peste Carpaţi.

ELIT

”Iată s-a pornit curgerea satelor din tot cuprinsul ţinuturilor româneşti. Cei dintâi sunt „moţii” lui Iancu şi muntenii lui Horea. Vin în sumane albe, cu căciuli ţuguiate, cu puştile pe umăr, cu ochii arzători. Ei, moţii, sunt primii care urcă pe meterezele cetăţii şi sfidează zările, cu bărbăţia lor de şoimi deşteptaţi la libertate”, scria un martor ocular, ziaristul Alexandru Lupeanu Melin.

Asemeni lor, ca un arc peste timp, acum, când sarbătorim 100 de ani de la Marea Unire, moții au pornit, pe jos spre Alba Iulia. O delegație formată din 13 persoane, cu vârste cuprinse între 11 și 50 de ani, vor străbate aproximativ 80 de km, peste munți, pentru a fi la Alba Iulia, de Ziua Națională a României.

Mihail David - 2020

citește și: PROGRAMUL DE 1 DECEMBRIE 2018

Asemeni înaintașilor, ei au plecat joi dimineață, la ora 8.00, din Lupșa, cu binecuvântarea preotului comunei, Vasii Ioan. Îmbrăcați în straiele populate specifice comunei Lupșa, ei vor purta Tricolorul, refăcut după modelul celui care, acum 100 de ani, a însoţit delegaţia comunei la Marea Adunare Naţională.

În drumul lor vor face popas în fiecare localitate, pentru a sărbătorii cu localnicii. Prima oprire de pe traseu va fi la Curmătura, apoi Vința, Mogoș, Întregalde, Ighiu, Șard, Micești, urmând ca în 1 Deecembrie sa fie la Alba Iulia, alături de alte mii de români.

Delegația este compusă din Mircea Șpan, Gabriel Șpan, Emil Fonoage, Csegemeny Vasile, Emil Alb, Ioan-Paul Prața, Paul Prața (Ciobel),  Emil Gutiu, Ioan Marc, Octavian Breda, Răzvan Olariu, Nicolae Trifon, Matrician Bogdan. Ei sunt însoțiți de un autoturism de teren care transportă bagajele moților, condus de Daniel Câra.

”Este un omagiu adus înaintașilor, delegației comunei Lupșa, care în 1918 a participat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia”, a declarat Radu Penciu, primarul comunei Lupșa.

Tricolorul care a însoţit delegaţia comunei la Marea Adunare Naţională, este printre puţinele obiecte de patrimoniu de acest tip care se mai păstrează în prezent. Steagul se află în colecţia Muzeului Naţional de Istorie din Bucureşti, fiind clasat în categoria Tezaur.

Facebook 

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...