Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO / VIDEO: MOȚII trec munții, pe jos, spre Alba Iulia, ca pe vremea lui Iancu și Horea. Ei vor reface traseul delegației din Lupșa, de acum 100 de ani

Publicat

în

Moții trec munții, pe jos, pentru a ajunge la Alba Iulia, ca pe vremea lui Iancu și Horea. Ei vor reface traseul delegației din Lupșa, de acum 100 de ani.

În urmă cu 100 de ani, românii de pretutindeni se îndreptau spre Cetatea Neamului Românesc, sub faldurile tricolorului, de a se uni cu “fraţii” de peste Carpaţi.

”Iată s-a pornit curgerea satelor din tot cuprinsul ţinuturilor româneşti. Cei dintâi sunt „moţii” lui Iancu şi muntenii lui Horea. Vin în sumane albe, cu căciuli ţuguiate, cu puştile pe umăr, cu ochii arzători. Ei, moţii, sunt primii care urcă pe meterezele cetăţii şi sfidează zările, cu bărbăţia lor de şoimi deşteptaţi la libertate”, scria un martor ocular, ziaristul Alexandru Lupeanu Melin.

Electrica Furnizare Discount

Asemeni lor, ca un arc peste timp, acum, când sarbătorim 100 de ani de la Marea Unire, moții au pornit, pe jos spre Alba Iulia. O delegație formată din 13 persoane, cu vârste cuprinse între 11 și 50 de ani, vor străbate aproximativ 80 de km, peste munți, pentru a fi la Alba Iulia, de Ziua Națională a României.

citește și: PROGRAMUL DE 1 DECEMBRIE 2018

Asemeni înaintașilor, ei au plecat joi dimineață, la ora 8.00, din Lupșa, cu binecuvântarea preotului comunei, Vasii Ioan. Îmbrăcați în straiele populate specifice comunei Lupșa, ei vor purta Tricolorul, refăcut după modelul celui care, acum 100 de ani, a însoţit delegaţia comunei la Marea Adunare Naţională.

În drumul lor vor face popas în fiecare localitate, pentru a sărbătorii cu localnicii. Prima oprire de pe traseu va fi la Curmătura, apoi Vința, Mogoș, Întregalde, Ighiu, Șard, Micești, urmând ca în 1 Deecembrie sa fie la Alba Iulia, alături de alte mii de români.

Delegația este compusă din Mircea Șpan, Gabriel Șpan, Emil Fonoage, Csegemeny Vasile, Emil Alb, Ioan-Paul Prața, Paul Prața (Ciobel),  Emil Gutiu, Ioan Marc, Octavian Breda, Răzvan Olariu, Nicolae Trifon, Matrician Bogdan. Ei sunt însoțiți de un autoturism de teren care transportă bagajele moților, condus de Daniel Câra.

”Este un omagiu adus înaintașilor, delegației comunei Lupșa, care în 1918 a participat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia”, a declarat Radu Penciu, primarul comunei Lupșa.

Tricolorul care a însoţit delegaţia comunei la Marea Adunare Naţională, este printre puţinele obiecte de patrimoniu de acest tip care se mai păstrează în prezent. Steagul se află în colecţia Muzeului Naţional de Istorie din Bucureşti, fiind clasat în categoria Tezaur.

[nggallery id=6489]

Publicitate

Ştirea zilei

FOTO ȘTIREA TA| Dorel și furtuna: Cum se mimează profesionalismul, cum se încasează cu două mâini și cum să „montezi” schela în casa beneficiarului

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| Dorel și furtuna: Cum se mimează profesionalismul, cum se încasează cu două mâini și cum să „montezi” schela în casa beneficiarului

De Dorel v-am mai zis, e intreprinzător cu ștate vechi, bagă în sac două mâini și servește calitate cu un deget. E de-al nostru, local, apare frecvent și rupe gura târgului cu „realizările” lui, se remarcă și chiar dacă nu ar face asta, cine să-i și fure locul dacă el are monopolul?

Astăzi pe Dorel l-a „încercat” vremea, a bătut vântul și ploaia, cum zice un mare clasic în viață, și-a scos la iveală un fapt ce s-ar defini în Ardeal ca „râsu’, plânsul”.

De ce și-a petrecut ăla ce a inventat schela și măsurile de siguranță timpul în zadar, numai Dorel știe, fiindcă el are o metodă proprie, una ce-ți teleportează ditamai conglomeratul de fier direct în sufragerie, cum a fost și cazul, astăzi, în urma furtunilor, la blocurile „M” din Alba Iulia.

Electrica Furnizare Discount

Acum, Dorel ca Dorel, dar și restul să fie și ei veri din frați, șogori din altă țară, de-s toți chitiți să nu vadă și cetățeanul să plătească cu spor și cu nemiluita? Păi, totuși, pe care planetă ne aflăm? Am venit la încasat sau mai facem și treabă?

PS: arată bine bordura aia Dorele, zici că trebuie să chemi un frizer să o ia pe părți, pe față și pe dos, ori să vină domnul cu recepția lucrărilor și să zică odată pentru totdeauna NU !

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Natura nu iartă Aiudul. Trunchiul unui copac mai slab decât furia vântului. COD ROȘU în județul ALBA

Publicat

în

FOTO| Natura nu iartă Aiudul. Trunchiul unui copac mai slab decât furia vântului. COD ROȘU în județul ALBA

Natura se abate cu toată forța sa asupra județului Alba. În municipiul Aiud, la Magina, forța vântului a fost mai puternică decât rezistența unui trunchi de copac, situat în centrul satului pe drumul principal.

ANM a emis joi seara o avertizare Cod Roșu de vijelie puternică, grindină, descărcări electrice și averse torențiale valabilă în mai multe localități din județul Alba.

Citește și: Pompierii din Alba Iulia au degajat în cursul după-amiezii de astăzi, 5 august, un copac care a căzut pe strada Cloșca din municipiu, urmare a vremii instabile.

Electrica Furnizare Discount

Potrivit ANM, este vizată zona de munte de peste cota 1800 m și localitățile Alba Iulia, Cugir, Sebeș, Săsciori, Șugag, Pianu, Daia Română, Șpring, Ciugud, Berghin, Gârbova, Roșia de Secaș, Câlnic, Cut, Ohaba, Doștat.

Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE FOTO VIDEO| INCENDIU la Mănăstirea Dumbrava: Detașamentul de Pompieri Aiud intervine pentru stingerea flăcărilor la o anexă

Publicat

în

UPDATE FOTO VIDEO| INCENDIU la Mănăstirea Dumbrava: Detașamentul de Pompieri Aiud intervine pentru stingerea flăcărilor la o anexă

Un incendiu a izbucnit în cursul zilei de joi, 5 august, în curtea Mănăstirii Dumbrava.

Din primele informații, Detașamentul de Pompieri Aiud intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit în curtea Mănăstirii Dumbrava.

Electrica Furnizare Discount

Se pare că ar vi vorba despre o anexă, fara pericol de propagare.

În cadrul intervenției au fost alocate doua autospeciale pentru stingere cu apă și spumă.

UPDATE: La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării, incendiul se manifesta generalizat la anexă, un grajd, al Mănăstirii.

La momentul de față incendiul este localizat și se lucrează la stingerea acestuia.

Suprafața afectată este de aproximativ 200mp.

Fără victime sau pericol de propagare.

UPDATE 21:37:

Incendiul a fost lichidat.

În interiorul anexei erau depozitați aprox 1600 de baloți de fân, dintre care au fost salvați aprox. 600 baloți.

Fără victime sau alte probleme deosebite.

ISU ALBA

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare