Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO| Mii de albaiulieni au spus, cu bucurie, ”Hristos a Înviat!” ÎPS Irineu: Nimeni să nu cedeze; Hristos este Calea, Adevărul și Viața

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Mii de credincioși au spus, cu bucurie, ”Hristos a Înviat” și au venit să ia Lumină, la Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia, în noaptea de Înviere. Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu le-a transmis credincioșilor să nu cedeze, să nu se descurajeze, indiferent cât de greu le este, pentru că Hristos este ”Calea, Adevărul și Viața”. ÎPS Irineu a arătat că în zilele noastre răul se extinde ca un cancer înfiorător, dar Iisus cel Înviat este cu noi și nu avem motive să ne temem, iar dacă marea devine furtunoasă nimeni să nu cedeze neîncrederii pentru că El este pacea noastră si limanul liniștit fără furtună și fără valuri.

Slujba de Inviere02

Slujba din noaptea de Înviere a început la Catedrala din Alba Iulia, la fel ca la toate bisericile din țară, la ora 00.00; credincioșii s-au strâns în număr mare în curtea lăcașului de cult și au luat Lumina sfântă, venită chiar de la Ierusalim.

Slujba de Inviere01

Lumânarea din noaptea de Înviere reprezintă simbolul Învierii lui Hristos, al biruinţei Binelui asupra Răului şi al vieţii asupra morţii. Credincioșii au primit Lumina lui Hristos, și mulți dintre ei s-au întors acasă cu ea aprinsă. Mulţi oameni păstrează restul de lumânare şi, la necaz, boală, supărare sau vreme de furtună o aprind pentru a-i ajuta.

Slujba de Inviere01

Credincioșii au cântat alături de soborul de preoți și corul bisericii, ”Hristos a Înviat din morți, Cu moartea pe moarte călcând, Și celor din morminte, Viața dăruindu-le”. Sărbătoarea Paștelui este, se știe, cea mai mare sărbătoare a creștinătății, iar pregătirea pentru ea durează peste 40 de zile (post și rugăciune). Noaptea de Înviere și ziua Sfântă a Paștelui sunt momente de mare bucurie în care ”celebrăm triumful strălucitor al bucuriei Pascale”.

Slujba de Inviere01

În cuvântul său de învățătură, ÎPS Irineu a spus: ”Timp de 33 de ani, Hristos a trăit printre oameni, învățându-I prin Cuvânt și prin fapte minunate calea către Dumnezeu. Mântuitorul a trăit pe pământ ca toți oamenii, cunoscând ce este foamea, oboseala și durerea, iar oamenii nu L-au înțeles; prietenii L-au părăsit și lumea L-a desconsiderat. În cele din urmă L-au răstignit pe Golgota ca pe un făcător de rele, ca pe un sclav sau un tâlhar. Sfinții apostoli și toți cei care-L cunoscuseră, nădăjduiau că El este Acela care va avea să izbăvească pe Israel, adică să scape lumea de rău și de păcat. Iisus a murit pe cruce și toți erau cuprinși de întristare iar nădejdea lor fusese zadarnică. Împotriva oricărei speranțe, nesperatul s-a petrecut – Iisus a părăsit mormântul Său, piatra grea și pecetluită a fost dată la o parte de un cutremur neașteptat, iar gărzile au fost trântite la pământ de o forță invincibilă. Sfintele Evanghelii ne dau mărturie despre adevărul integral. Sfântul evanghelist Matei ne spune că femeile venind la mormânt au fost întâmpinate de un înger care le-a spus: nu este aici, a Înviat precum a spus. Vedeți locul unde a zăcut; mergeți de grabă și spuneți ucenicilor că S-a sculat din morți. Vestea s-a răspândit ca fulgerul – vestea că au sosit Paștile cele mari, Paștile care ne-au deschis nouă ușile Raiului, Paștile ce sfințesc pe toți credincioșii. Sfântul apostol și evanghelist Ioan istorisește că după înviere Hristos s-a arătat ucenicilor care erau baricadați de frica iudeilor pe Muntele Sionului. Le-a zis <<Pace vouă>> și acestea zicând s-au bucurat ucenicii văzând că este Domnul. O astfel de bucurie simțim și noi astăzi știind că păcatul a fost biruit, moartea a fost învinsă, diavolul a fost umilit și împărăția iadului a fost abolită definitiv (…) Iubiți credincioși, astăzi trăim era unui nou Ghetsimani, răul se extinde pe pământ ca un cancer înfiorător, iar Satana a ajuns la apogeul domniei sale diabolice, însă Hristos cel Înviat este cu noi și nu avem motive să ne temem sau să ne îngrijorăm de ceva. Oricâți nori întunecați ar putea să apară la orizontul omenirii, astăzi, noi celebrăm triumful strălucitor al bucuriei Pascale”.

Slujba de Inviere02

Slujba de Înviere a ținut, în curtea Catedralei, până la ora 1.00, după care credincioșii au intrat înăuntrul bisericii. Scopul acestei sărbători creştine este amintirea vie a patimii, a morţii şi a Învierii lui Iisus Hristos. Sfânta Scriptură a Noului Testament spune că Iisus Hristos, înainte de a pătimi, a prezis de mai multe ori că va fi răstignit, dar a treia zi va Învia. De teama aceasta, iudeii au pus soldaţi de pază la mormântul lui Iisus Hristos. Totuşi, minunea s-a întâmplat. După intrarea solemnă în Ierusalim, Mântuitorul a fost judecat şi răstignit, a murit pe cruce şi a fost pus în mormânt, iar după trei zile a înviat din morţi. Duminică dis-de-dimineaţă, Iisus Hristos a Înviat ca un biruitor, cu puterea dumnezeirii Sale, ca să împlinească Scriptura şi cele hotărâte de iconomia divină pentru mântuirea neamului omenesc. La slujba de Înviere au participat vârstnici, deopotrivă și tineri.

Slujba de Inviere02

Pâinea şi vinul sfinţite, care se numesc în popor „Paşti” se distribuie la Catedrala Arhiepiscopală, sub turnul clopotniţă duminică, 12 aprilie, între orele 03,00-03,45 după Sfânta Liturghie din noaptea Învierii Domnului, respectiv între orele 10,00-12,00, înainte de A doua Înviere. Sfintele Paşti se consumă numai pe nemâncate, după Sfânta Liturghie în întreaga Săptămâna Luminată.

[nggallery id=317]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea