Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO| Medicul Sorin Ianceu s-a reîntors la locul tragediei din Apuseni! Rugăciuni şi lumânări pe „Golgota” muntelui Petreasa

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

* A fost invitat de onoare la ziua de naştere a unuia dintre salvatorii medicilor supravieţuitori

Medicul Sorin Ianceu la Horea011Medicul Sorin Ianceu, unul dintre supravieţuitorii  teribilului accident aviatic din Munţii Apuseni s-a întors miercuri, după aproximativ 3 luni de la tragedie, în locul unde se poate spune că „s-a născut a doua oară”. Acesta a fost invitat de către unul dintre localnicii care au participat la operaţiunile de salvare din Horea, secretarul comunei Corneliu Olar, care şi-a ţinut ziua de naştere. În cadrul „întâlnirii de suflet”, cuprins de emoţii, medicul a retrăit clipele care i-au marcat viaţa, alături de moţii care acum sunt „mai mult decât fraţii lui”, cum spune chiar el însuşi. Împreună cu Gheorghe Trif, unul dintre cei trei eroi care au ajuns primii la locul accidentului, acesta a urcat şi pe muntele Petreasa, unde şi-au amintit prin ce au trecut, au aprins o lumânare şi s-au rugat pentru cei care şi-au pierdut viaţa, pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion.

Corneliu Olar: „L-am declarat fratele nostru!”

Corneliu Olar, unul dintre cei ce i-a organizat pe moţi pentru căutarea şi salvarea victimelor accidentului aviatic din Apuseni, a împlinit miercuri  55 de ani, iar în această zi a vrut ca măcar unul dintre doctorii care au supravieţuit în urma tragediei să fie alături de el. La aniversare a fost invitat doar medicul Sorin Ianceu pentru că locuieşte mai aproape. „Atunci când l-am sunat să-l invit a avut o reacţie pozitivă, plăcută”, a spus Olar. Acesta l-a întâmpinat  ca „pe fratele său”.  L-am declarat fratele nostru, pentru că într-adevăr ei s-au renăscut în comuna Horea”, a mai spus Corneliu Olar.

Medicul Sorin Ianceu la Horea004În vizita sa „privată” la Horea, medicul Sorin Ianceu a fost însoţit de un prieten. În comună a fost întâmpinat cu braţele deschise de moţii care l-au ospătat pe cinste, iar de la primarul comunei a primit un avion în miniatură,  un cadou simbolic.

Mai bine de două zile s-au pregătit moţii pentru a-l primi pe medic, au gătit şi l-au aşteptat cu bunătăţi tradiţionale. La petrecere, nu au lipsit de pe mese gulaşul ardelenesc sau pulpele de porc puse la marinat cu 24 de ore înainte. Şi-au amintit cu toţii tristul eveniment,  iar medicul Ianceu nu a ratat ocazia de a-şi exprima încă o dată recunoştinţa faţă de moţii care i-au salvat viaţa lui şi celorlalţi doctori supravieţuitori.

Doctorul Sorin Ianceu şi-a promis după accident că atunci când va sta pentru prima dată în picioare se va întoarce la locul tragediei, şi aşa a făcut. Acesta a mărturisit că de curând şi-a scos ghipsul de la picior şi iată,  cu prima ocazie, a ajuns în comuna Horea.

Întrebat de jurnalişti ce sentimente îl încearcă în acele momente şi dacă va merge la locul tragediei, medicul a spus că  „nu poate descrie  în cuvinte”  ce simte şi că dacă va merge pe muntele Petreasa, acel drum vrea să fie doar al  lui, rugându-i să-l înţeleagă.

Lumânări şi rugăciuni la locul tragediei, împreună cu Gheorghe Trif, unul dintre salvatori 

Fără ca nici măcar presa să şMedicul Sorin Ianceu la Horea003tie, medicul a ajuns şi la troiţa de la locul tragediei, împreună cu salvatorul Gheorghe Trif, unde au retrăit cumplitele momente, au aprins o lumânare şi s-au rugat pentru sufletul celor doi, Adrian Iovan şi Aura Ion.

La întoarcerea de pe muntele Petreasa medicul a spus că şi-a dorit enorm să ajungă la locul unde s-a prăbuşit avionul. „E drumul pe care mi l-am propus să-l fac, să-l repet, e un cerc care până la urma urmei trebuia să-l fac. Mă bucur că am reuşit să mă întorc acolo pe picioare”, a spus medicul Ianceu.

Întrebat dacă se mai întoarce, acesta a spus că are aici nişte prieteni extraordinari, oameni deosebiţi, şi că intenţionează să se întoarcă cu toţii, atunci când pot.

Gheorghe Trif, unul dintre salvatorii victimelor, care l-a însoţit: „A fost emoţionant. Şi-a reamintit cum s-a petrecut. Nu ştiu cum să vă spun, şi eu am avut emoţii foarte mari. Eu am mai fost acolo şi după accident. L-am văzut foarte trist, şi-a reamintit prin ce a trecut, greu. Noi nu ne-am văzut de la accident cu domnul doctor Ianceu, doar cu ceilalţi medici ne-am întâlnit la Bucureşti. I-am povestit cum a fost, cum am plecat, pe unde am mers, cum am ajuns la dumnealor, ne-am reamintit ce a fost „.

[nggallery id=1541]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice

Unirea Ziarul

Publicat

în

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice Un bărbat a fost filmat în dimineața zilei de 20 aprilie în timp ce își perfecționa săriturile, chiar pe monumentele istorice, mai exact drumul roman Via Principalis, din cetatea Alba Iulia. În filmare se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea