FOTO-VIDEO: Marea Unire, sărbătorită la Școala Gimnazială „Axente Sever” din Aiud. Serbare cu elevi în straie populare, cântece patriotice, vizionare de filme și concursuri

mare unire sarbatorita la scoala axente sever aiud16Cei 97 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri la Alba Iulia au fost sărbătoriți la Școala Gimnazială „Axente Sever” din Aiud, printr-o serie de activități tematice desfășurate pe parcursul acestei săptămâni ce au culminat cu o serbare organizată în curtea școlii vineri, 27 noiembrie.

Sub conducerea d-nei profesoare de istorie, Corina Oniga, la centrul de documentare și informare al școlii, clasele a VII-a și a VIII-a au vizionat filme și au purtat discuții despre evenimentele anului 1918 care au dus la Unirea de la 1 Decembrie. Elevii și-au exprimat opinia despre rolul lor în societatea contemporană și au răspuns în scris la întrebarea „Ce înseamnă România pentru tine?”. Demne de remarcat au fost următoarele răspunsuri:

„România va rămâne mereu în inima mea ca cel mai important loc de pe Pământ .” (Man Alexia clasa a VII-a B)

„România, cea mai frumoasa țară, adăpostește multe suflete care, oriunde ar fi, numesc România „acasă”. „ (Tuluș Alexandra clasa a VIII-a B)

mare unire sarbatorita la scoala axente sever aiud12„La multi ani , Romania! Ai împlinit, azi, 97 de ani, ești o țară foarte bătrână și sper să trăiești sute și mii de ani. Îți doresc să nu treci prin războaie și dificultăți, să fii în pace, liniște și bucurie! La mulți ani, România! La mulți ani, tuturor românilor!” (Anyos Eduard clasa a VIII-a B)

În aceeași săptămână, sub coordonarea profesorilor Floarea și Gianny Bâlc, s-a desfășurat acțiunea „Scrisoare către țara mea”, în cadrul căreia elevi din toate clasele au scris scrisori adresate României și le-au introdus într-o urnă ce va fi pusă la dispoziția unui juriu spre evaluare și premiere. Cei mai mici școlari s-au exprimat prin culoare, realizând desene cu care s-au organizat expoziții în holul școlii și la Biblioteca Municipală „Liviu Rebreanu” – parteneră în acest proiect.

La serbarea de vineri, au fost prezenți toți elevii și cadrele didactice, curtea școlii transformându-se într-o mare scenă pentru recitatori sau pentru coriști. Îmbrăcați în costume populare și fluturând stegulețe, copiii au recitat poezii și au cântat cântece patriotice, totul într-o atmosferă festivă, plină de căldură sufletească, în ciuda frigului de afară.

La reușita acestor activități au contribuit bibliotecara Kinga Hotvath, toate cadrele didactice și conducerea școlii.

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...