Rămâi conectat

Ştirea zilei

Foto/Video: Lucrările de reabilitare a Câmpiei Libertății de la Blaj, gata până în 10 mai: Gazon de 5 stele, catarg de 25 de metri cu semnalizare pentru avioane, drapel imens și iluminat arhitectural pentru Ansamblul Gloria și cele 26 de busturi de bronz

Ziarul Unirea

Publicat

în

La Blaj, lucrările de reabilitare, modernizare și gazonare a Câmpiei Libertății au intrat pe ultima sută de metri. Potrivit primarului Gheorghe Valentin Rotar, acestea vor fi recepționate luna viitoare, astfel că în data de 10 mai, obiectivul va fi inaugurat în noua prezentare. În total, investiția s-a ridicat la 5 milioane de lei, suportată în parteneriat cu Consiliul Județean Alba.

În aceste zile pe Câmpia Libertății se lucrează la curățarea chimică a Ansamblului Monumental Gloria și a celor 26 de busturi de bronz, reparații la socluri, pentru ca apoi să se treacă la instalarea iluminatului arhitectural pentru fiecare dintre aceste elemente. Ansamblul monumental ”Gloria”, un monument de piatră, înalt de 18 metri, a fost ridicat în anul 1977, iar pe el stă scris ”La 15 mai 1848, pe Câmpia Libertății, reprezentanții poporului român au rostit răspicat dorința arzătoare a realizării unității naționale a statului național român, visul de aur al unor veacuri de suferință și luptă prin istoricele cuvinte: <Vrem să ne unim cu țara>”. Monumentul mai este compus din statuile a trei tinere fete, turnate din bronz, care reprezintă cele trei mari provincii istorice românești: Moldova, Muntenia și Ardealul.

Astăzi, gazonul de pe suprafața Câmpiei Libertății arată impecabil, întreținut de un sistem de irigații, iar în centru a fost montat cu catarg nou, înalt de 25 de metri și semnalizat corespunzător avioanelor. Pe el va fi arborat un drapel făcut la comandă, de 9/6 metri, vizibil din orice punct al întregii întinderi de peste 55.000 de metri pătrați. În șase puncte distincte pe suprafața câmpiei există acum puncte de alimentare la curent electric, astfel se vor putea conecta mai ușor scenele diverselor evenimente ce vor avea loc aici. (Pe Câmpia Libertății se desfășoară, din 2013, Blaj aLive, unul dintre cele mai mari festivaluri din județul Alba). Aleile carosabile și pietonale au fost reamenajate, s-au amplasat băncile și corpurile de iluminat iar canalul colector a fost mascat cu un pod de lemn masiv.

Potrivit autorităților locale, toate finisajele vor fi puse la punct până în data de 10 mai, pentru ca în 12 mai, pe Câmpia Libertății să fie condus președintele României, Klaus Iohannis, pentru depuneri de coroane, la 170 de ani de la Marea Adunare Națională le aici.

[nggallery id=5515]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea