Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO Lucrări la Monumentul Unirii de la Alba Iulia: Un paralelipiped de 160 de tone, care va susține cupola, montat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Lucrările la Monumentul Unității Naționale din Alba Iulia continuă, luni fiind montat paralelipipedul (armătura) care va susține cupola. Acesta are 160 de tone, fiind cea mai grea piesă a monumentului, și a fost ridicat cu ajutorul a două macarale de 500 de tone.

YouTube video

Monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia, care are 20 de metri înălțime, este din piatră, sub forma unor patru cruci şi a două litere ”U” întoarse.

YouTube video

Primele demersuri pentru construirea unui monument al Unirii la Alba Iulia au fost începute în 1993 de către reprezentanţii unor organizaţii patriotice, iar în ultimii ani aceştia au primit şi sprijinul Prefecturii, Primăriei Alba Iulia, dar şi al unor parlamentari.

În anii 1990, Ministerul Culturii a organizat şi un concurs de idei pentru realizarea monumentului, care a fost reluat în 2008. În cadrul acestuia a fost selectat proiectul sculptorului Mihai Buculei.

La câteva sute de metri de locul în care va fi ridicat monumentul se află Sala Unirii, simbol şi templu al României Mari, în care delegaţii românilor transilvăneni au votat Marea Unire.

[nggallery id=6367]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO Retro Parada Primăverii 2024, în Cetatea Alba Carolina: Un Citroen fabricat în 1923, printre cele peste 80 de bijuterii de epocă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Retro Parada Primăverii 2024, în Cetatea Alba Carolina: Un Citroen fabricat în 1923, printre cele peste 80 de bijuterii de epocă Sâmbătă, 20 aprilie 2024 , între orele 10-14, Cetatea Alba Carolina a găzduit Retro Parada Primaverii 2024 cu participarea estimativă a 85 de vehicule de epocă. Bijuteriile pe patru roți au fost expuse în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea