Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: La Ocna Mureş a apărut primul ştrand, după distrugerea băilor sărate: Complexul de Agrement ”Bellavi”

Publicat

în

strand belavi ocna mures17La ieșirea din Ocna Mureș spre Noșlac, cam la 6 kilometri de centrul orașului,  după Uioara de Sus, a apărut, în nici un an de zile, un complex de agrement ce cuprinde un lac ce se întinde pe 3 hectare, pentru iubitorii de pescuit, două piscine de cea mai bună calitate, una de 26X11 m și alta de 8X4m, plus două locații în care amatorii de petrecere se pot destinde în voie.

Se numește Complexul de Agrement ”Bellavi” și a fost ridicat, în mai puțin de un an de zile, la inițiativa și cu aportul nemijlocit al investitorului Bartha Balaș Bela. Fiu al locului, din satul Medveș, nu din Fărău, cum a ținut să sublinieze, Bartha Balaș Bela a început afacerea cu balastiere în 1994.

Complexul de agrement a fost creat exclusiv cu capital propriu, investitorul ocnamureș an mărturisind că nu a accesat fonduri europene pentru că ar fi avut prea mult timp de așteptat. Ba chiar și despre investiția realizată într-un timp incredibil de scurt – pentru cei obișnuiți cu nesfârșitele tergiversări al proiectelor derulate pe fonduri naționale și europene – Bartha Balaș Bela spune că ar fi putut-o finaliza și mai rapid, dacă aprobările și avizările actelor ar fi decurs mai repede.

Elit - Gustul Desăvârșit

strand belavi ocna mures25Este singura piscină funcțională din Ocna Mureș, la ora actuală, după desființarea băilor sărate din oraș. Investitorul a considerat că, având 60 de hectare de teren în apropierea malului Mureșului, suprafață pe care poate face exploatare de balastieră – afacerea de bază a firmei – este binevenită și o zonă de agrement, pe lângă amenajarea piscicolă la care i-a obligat legea.

”E o zonă liniștită, în care se pot practica atât activități de agrement cât și pescuit sportiv. Complexul de agrement a fost început de la zero, de fapt de la sub zero, cam minus 6 metri, cel mai adânc punct al lacului cu pești. Lucrările le-am făcut în regie proprie. Am ridicat diguri, am plantat în jur de 400 de pomi în zonă. Am populat și cu pești: crap românesc de 6 feluri, șalău, sturioni. Zona este supravegheată video. Inițial am vrut să fac doar o pescărie, unde oamenii să vină să practice pescuit sportiv, să se simtă bine. Dar am fost la ștrandul din Bucerdea Grânoasă și când am văzut câți oameni strand belavi ocna mures08vin acolo – cred că erau vreo 500 când am fost eu într-o seară, cât se simt de bine și cât sunt de relaxați, mi-a plăcut și mie această idee. Mi-am zis că nu e posibil să lăsăm aici atât teren pustiu. Accesul spre complex este bun, de pe un drum județean, se poate intra cu mașini și biciclete sau chiar pe jos. Pe viitor avem în vedere și crearea de locuri de cazare, cu ieșire direct pe lac. În plus, avem în vedere amenajarea unor terenuri de fotbal și de tenis în imediata apropiere a complexului de agrement, pentru a mări oferta noastră recreațională.

În perioadele mai fierbinți vor lucra la Complexul de Agrement ”Bellavi” 14-15 oameni. Zona este structurată în așa fel încât zona piscinei este delimitată de zona teraselor și de zona lacului de pescuit. Așa că aici se pot organiza fie petreceri separate: nunți  botezuri, petreceri fie mixte, care să includă și activitatea la piscină. Intrarea la piscină este de 15 lei pentru copii de până la 15 ani și de 20 de lei pentru adulți. Copiii de până la 5 ani au intrare gratuită, alături de părinții care plătesc. Orarul este de la 10.00 la 20.00”, explică investitorul Bartha Balaș Bela.

strand belavi ocna mures09Piscinele din complex sunt impecabil realizate de firma Alba Decor, din piatră și faianță mozaic de culoare albastru. Iluminatul nocturn al piscinelor te duce cu gândul la paradisul grecesc din Creta, briza Mureșului înlocuiește perfect vântul de pe Marea Egee iar țârâitul greierilor din liniștea nopților de vară se aseamănă  melodiilor cântate cu un bouzouki  elen. Merită încercat! Pentru încălzirea, purificarea și recircularea apei din piscină (care nu este salină) a fost achiziționată o instalație complicată, care ocupă o cameră. Baza piscinei este curățată zilnic cu un aspirator special. Clienții beneficiază de șezlonguri, umbrele și acces la bar. Deci, poftiți de serviți! Complexul ”Bellavi” vă așteaptă zi de zi!

Complexul Bellavi, ce include două piscine, două terase și balta pentru pescuit sportiv, va fi deschis publicului începând de vineri, 22 iulie 2016, ora 12.00.

 [nggallery id=2440]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Pensii 2022: Noua adeverință care trebuie completată pentru ca dosarul de pensionare să nu fie respins

Publicat

în

Pensii 2022: Noua adeverință care trebuie completată pentru ca dosarul de pensionare să nu fie respins

Legea 76/2022, emisă anul acesta, stabilește că la dosarul de pensionare să fie adăugată o nouă adeverință care va fi eliberată de angajatorul la care solicitantul lucrează în momentul în care acesta își depune dosarul de pensionare.

Această adeverință oferă datele de contact ale angajatorului care trebuie informat de către Casa de Pensii cu privire la emiterea deciziei de pensionare a angajatului, document care trebuie trimis respectivei companii în termen de maxim 5 zile de la emiterea deciziei de pensionare. Măsura legislativă ar trebuie să elimine situațiile în care un pensionar încalcă prevederile Codului muncii prin continuarea activității profesionale după pensionare prin încetarea de drept a contractului individual de muncă odată cu împlinirea condițiilor de pensionare.

CITEȘTE ȘI: Pensii 2022: Câți bani va primi un bărbat care a muncit aproape 40 de ani în România

Ce trebuie făcut pentru ca dosarul de pensionare să nu fie respins

Elit - Gustul Desăvârșit

În acest caz angajatul va fi obligat să completeze actele de la dosarul de pensionare cu o adeverință ce conține datele de contact ale ultimului angajator sau a angajatorilor dacă este angajat la mai mulți angajatori la data pensionării.

Adeverința va cuprinde următoarele informații:

– denumirea angajatorului,

– adresa de poștă fizică și electronică,

– date de contact telefon/fax.

Efectul documentului

Citește și: Pensii 2022: Cine poate beneficia de recalcularea pensiei și cum se poate cere acest lucru

Odată angajatorul anunțat despre decizia de pensionare, acesta va putea demara procedurile prevăzute în Codul Muncii în cazul încetării activității:

– în cazul pensiei pentru limită de vârstă sau limită de vârstă redusă, contractul individual de muncă încetează de drept, dacă pensionarul nu anulează decizia de pensionare în 30 de zile calendaristice scurse de la data stampilei de pe anvelopa plicului în care a primit decizia de pensionare.

– în cazul pensiei anticipate parțiale sau anticipate, trebuie cunoscut că acestea nu pot fi încasate atâta timp cât persoana respectivă este încă angajată.

În ceea ce privește pensia de invaliditate de gradul 3, pensia nu se poate activa decât dacă angajatul încetează activitatea profesională sau o continuă cu program de lucru de cel mult 4 ore/zi.

Așadar, noul document este important numai pentru angajator. Pe de altă parte, Casa de Pensii deține datele de contact ale angajatorilor dat fiind că lunar acesta plătește CAS iar pe cererea de pensionare a solicitantului sunt trecute datele de contact ale angajatorului. Cu alte cuvinte, birocrația românească este ca un organism viu care regenerează precum coada unei șopârle.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

16-18 mai: Caravana mobilă pentru screeningul cancer de col uterin va ajunge zilele acestea în judeţul Alba. Programul caravanei

Publicat

în

16-18 mai: Caravana mobilă pentru screeningul cancer de col uterin va ajunge zilele acestea în judeţul Alba. Programul caravanei

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin va fi prezentă în perioada 16-18 mai în localităţile Vinţu de Jos, Pianu, Sebeş, Dostat şi Spring, din judeţul Alba.

Invităm femeile din grupul ţintă 24-29 de ani să participe la screeningul cancerului de col uterin, prin testare gratuită Babeş-Papanicolaou, program dedicat promovarii prevenirii şi depistării precoce a cancerului de col uterin.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cadrul acestei acţiuni, femeile cu vârsta între 24 şi 29 de ani vor beneficia de consult de specialitate şi le vor fi recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

Programul caravanei în perioada 16-18.05.2022 este următorul:

– Vinţu de Jos – 16.05.2022, începând cu ora 17.30;
– Pianu – 16.05.2022, începând cu ora 18.30;
– Sebeş – 17.05.2022, începând cu ora 11.00 (Casa de Cultură);
– Dostat – 18.05.2022, începând cu ora 17.30;
– Spring – 18.05.2022, începând cu ora 18.30;

De asemenea, tot în cadrul acestor evenimente vor avea loc acţiuni de informare-educare-conştientizare cu scopul de a atrage atenţia autorităţilor publice asupra importanţei derulării unui screening de col uterin la nivel regiunii Centru, de a creşte numărul femeilor care se duc regulat la controale medicale şi care conştientizează importanţa depistării precoce a cancerului, precum şi de a influenţa percepţiile şi atitudinea societăţii pentru a schimba obiceiurile şi comportamentele membrilor săi.

„Vara asta lansăm o provocare pentru toate tinerele din grupa de vârstă 24-29 de ani, aceea de a avea grijă de propria sănătate!
Astfel, le invităm să pună grija pentru sănătate în topul listei lor de priorități!
Ca medic, recomand tinerelor să facă o vizită la medicul ginecolog obligatoriu, indiferent câte alte lucruri au de făcut. 5 minute dedicate vizitei la medicul ginecolog şi testării Babeş-Papanicolaou le poate feri de neplăceri și chiar le poate salva viața”, a declarat Sef Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN, Manager Proiect.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

16 mai 2022, COVID-19 în Alba. 3 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

Publicat

în

16 mai 2022, COVID-19 în Alba. 3 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

La nivelul județului Alba, luni, 16 mai 2022, s-au înregistrat 3 cazuri noi de infectare cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.

Citește și situația cazurilor din Alba, de ieri, 15 mai 2022, COVID-19 în Alba. 4 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, nu a fost înregistrat niciun deces, în rândul persoanelor bolnave de COVID-19.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate ajunge la 53834 de persoane confirmate, 52431 persoane vindecate, 1.290 decese.

Duminică, în județul Alba au fost prelucrate în total 241 teste, 148 PCR, 93 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 465454 mai exact, 356338 de teste PCR și 108968 de teste rapide.

Localitățile din care provin cele 3 noi cazuri de coronavirus:

ALBA IULIA – 1
CIUGUD – 1
SASCIORI – 1

Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:
Localitate Populatie Incidenta Cazuri active
POŞAGA 893 2.24 2
RIMETEA 990 2.02 2
OHABA 583 1.72 1
VALEA LUNGĂ 3115 1.28 4
ORAŞ OCNA MUREŞ 13788 0.8 11
METEŞ 2751 0.73 2
LUPŞA 2836 0.71 2
MUNICIPIUL BLAJ 20622 0.68 14
SÂNTIMBRU 3019 0.66 2
ORAŞ TEIUŞ 7148 0.56 4
NOŞLAC 1816 0.55 1
CRICĂU 1965 0.51 1
MIRĂSLĂU 1945 0.51 1
MUNICIPIUL ALBA IULIA 76685 0.51 39
LOPADEA NOUĂ 2494 0.4 1
ŞPRING 2537 0.39 1
ŞUGAG 2856 0.35 1
ORAŞ CUGIR 25354 0.32 8
MIHALŢ 3213 0.31 1
CIUGUD 3293 0.3 1
PIANU 3563 0.28 1
ORAŞ ZLATNA 7779 0.26 2
GALDA DE JOS 4414 0.23 1
ŞONA 4365 0.23 1
MUNICIPIUL AIUD 25133 0.2 5
MUNICIPIUL SEBEŞ 32855 0.12 4
ALBAC 1939 0 0
ALMAŞU MARE 1197 0 0
ARIEŞENI 1533 0 0
AVRAM IANCU 1411 0 0
BERGHIN 1882 0 0
BISTRA 4496 0 0
BLANDIANA 877 0 0
BUCERDEA GRÂNOASĂ 2259 0 0
BUCIUM 1379 0 0
CÂLNIC 1932 0 0
CENADE 1046 0 0
CERGĂU 1629 0 0
CERU-BĂCĂINŢI 227 0 0
CETATEA DE BALTĂ 3061 0 0
CIURULEASA 1123 0 0
CRĂCIUNELU DE JOS 2142 0 0
CUT 1272 0 0
DAIA ROMÂNĂ 3115 0 0
DOŞTAT 1014 0 0
FĂRĂU 1470 0 0
GÂRBOVA 2133 0 0
GÂRDA DE SUS 1467 0 0
HOPÂRTA 1157 0 0
HOREA 1898 0 0
IGHIU 7110 0 0
ÎNTREGALDE 551 0 0
JIDVEI 5301 0 0
LIVEZILE 1147 0 0
LUNCA MUREŞULUI 2540 0 0
MOGOŞ 744 0 0
OCOLIŞ 498 0 0
ORAŞ ABRUD 5141 0 0
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 3743 0 0
ORAŞ CÂMPENI 7120 0 0
POIANA VADULUI 1041 0 0
PONOR 574 0 0
RĂDEŞTI 1271 0 0
RÂMEŢ 491 0 0
ROŞIA DE SECAŞ 1580 0 0
ROŞIA MONTANĂ 2690 0 0
SĂLCIUA 1367 0 0
SĂLIŞTEA 2327 0 0
SÂNCEL 2579 0 0
SĂSCIORI 6485 0 0
SCĂRIŞOARA 1486 0 0
ŞIBOT 2327 0 0
SOHODOL 1658 0 0
STREMŢ 2419 0 0
UNIREA 4823 0 0
VADU MOŢILOR 1268 0 0
VIDRA 1500 0 0
VINŢU DE JOS 5528 0 0


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare