Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO/ VIDEO: La Alba Iulia, de ziua lor, romii i-au sfidat pe politicieni, prin… absență!

Publicat

în

 • Baftalo, poate-au crezut că-i ”la mișto”: De ziua romilor n-au lipsit decât sărbătoriții

De ziua internațională a romilor, la Alba Iulia, au fost mai mulți politicieni decât sărbătoriți. Deși administrația locală le-a pregătit un program pompos, alocând din bugetul public suma de 7.000 de lei pentru organizare, se pare că romii au ales să nu participe la evenimentul aniversar, renunțând chiar și la masa populară.

eveniment romi la Alba Iulia031

Situația a fost explicată în mod diferit de organizatori, participanți și… sărbătoriții care au lipsit

Evenimentul de la Alba Iulia s-a organizat pe Latura de Vest a Cetății Alba Carolina, iar primarul Mircea Hava a recunoscut că a fost o greșeală și poate ar fi trebuit să fi fost organizat zona cartierului ”Lumea Nouă”, ”acasă” la sărbătoriți. Edilul a amintit de o sărbătoare organizată tot pentru ei, în urmă cu mai mulți ani, cu invitați de renume – formația Ternipe și Nicolae Guță -, când romii din Alba Iulia s-au arătat aproape la fel de dezinteresați:

Elit - Gustul Desăvârșit

eveniment romi la Alba Iulia096Pe de altă parte, Petre Florin Manole, de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, invitat să susțină un discurs, a spus că absența masivă a sărbătoriților i se ”datorează” prezentatorului, Rareș Buglea, și asta pentru că romii nu ar fi uitat și nici nu ar fi iertat poziția acestuia din urmă cu doi ani, când a scris pe o rețea de socializare: ”stiu ca falsii umanisti ma vor critica aspru, dar sustin in continuare sterilizarea femeii rrome, daca dupa prima nastere la ancheta sociala se dovedeste ca nu are conditii si nici intentia de a creste primul prunc in conditii cat de cat umane! de ce o mai lasam sa il nasca si pe al 2-lea si pe al 5-lea……sa platesaca statul ajutoare sociale si sa punem noi zece lacate pe poarta???? Iubesc omul indiferent de culoarea, religia, originea….lui, insa cea ce facem noi acum, adica fam de romani care un copil maxim doi, iar fam de tigani si ma refer aici la tiganii cei mai needucati si ne integrati…de la cinci copii in sus…este o dovada de inconstienta si iresponsabilitate fata de viitorul acestei tari! si cred ca le asiguram un viitor foarte „sigur” copiilor nostri, pe cand vor fi ei mari ,iar ponderea va fi de 5 la 1”.

”Ca rom, această zi ar trebui să fie una foarte bună, dar nu este deloc una bună pentru mine, pentru că sunt pus într-o situație neobișnuită pentru un tânăr rom și extrem de neobișnuită pentru un membru al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.(…) Situația are un nume și un chip, iar acestea sunt ale lui domnului Rareș Buglea. Este probabil unul dintre cei mai celebri tineri consilieri locali din județul Alba și cu siguranță, unul dintre cei mai cunoscuți pentru comunitatea romă. Domnul Rareș Buglea a spus ceva ce rar s-a mai auzit altundeva, într-o țară a Uniunii Europene și într-o societate democratică. A spus (…) că femeile rome, după un număr de copii, dacă nu au o condiții de oferit copiilor lor, ar trebui, și aici urmează cel mai important lucru, sterilizate”, a spus Petre Florin Manole:

Rareș Buglea nu a rămas dator și i-a răspuns pe loc oficialului de la CNCD: ”Îi mulțumim tare mult domnului Manole pentru cuvântul plin de dragoste și de salut. Îl mai invităm la Alba Iulia ca să vadă un oraș, o comunitate lipsită de resentimente, o comunitate plină de armonie, așa cum este aici”… :

Liderii comunității rome care au participat la eveniment au declarat, însă, că absenteismul nu are nicio legătură cu incidentul de acum doi ani, cu atât mai mult cu cât Rareș Buglea este considerat cel mai implicat reprezentant al administrației locale în viața și problemele etniei.

Și nu în ultimul rând, întrebați la ei acasa de ce au lipsit de la eveniment, romii din Alba Iulia au răspuns că nu au știut nimic despre el și că nimeni nu i-a anunțat.

”Duelul” declarațiilor nu s-a oprit aici

”E o sfidare ca un om care a fost sancționat de CNCD pentru declarații rasiste și misogine, să fie pus să modereze un eveniment care se referă tocmai la romi. Imaginați-vă dacă ar fi cineva care ar spune că trebuie să sterilizăm femeile românce, și ar fi invitat la Alba Iulia, să vorbească de ”1 Decembrie”, cum v-ați simți?”…, a mai declarat Petre Florin Manole:

”E tristă situația și eu sunt total neplăcut surprins să aflu că un reprezentant al statului, un reprezentant al CNCD – sună pacifist, este o organizație care se ocupă de foarte multe lucruri care să fie în regulă în țara aceasta – a avut un discurs plin de ură, și aste este destul de grav”… a fost reacția lui Rareș Buglea:

”(…) În societatea din Alba Iulia este un clivaj fantastic, iar marea vină este a politicienilor de duminică, sau de patru ani, care nu fac altceva decât să provoace acest clivaj din 4 în 4 ani și din păcate lipiturile se realizează extraordinar de greu”…, a spus, la rândul său, primarul Mircea Hava:

În paralel, chiar și fără prea mulți spectatori, evenimentul a continuat așa cum a fost programat

Pentru că, totuși, ”scopul acestui eveniment este de a sărbători împreună, autorități locale, comunitatea romă și întreaga societate Ziua dedicată cetățenilor  de etnie romă din Alba Iulia”, după cum au precizat organizatorii, programul a continuat, așa cum a fost anunțat.

Au fost premiați elevi cu rezultate foarte bune la învățătură – Muntean Napoleon Dolar, elev în clasa a X-a la Colegiul Național ”Horea Cloșca și Crișan din Alba Iulia”, care a obținut media generală 9,16 la sfârșitul anului școlar trecut; Rodeghiero Isabela Giulia, elevă în clasa a IX la același colegiu a primit o distincție pentru cea mai bună frecvență școlară; Baci Letiția Maria, elevă în clasa a X-a, tot la ”HCC” a fost desemnată drept ”elevul cel mai bine integrat în sistemul de învățământ”; premiul ”A doua șansă” a fost primit de Gabor Katica, elevă în clasa I în cadrul programului școlar de învățământ primar, la Colegiul Tehnic ”Alexandru Domșa din Alba Iulia. De asemenea, a primit o diplomă pentru întreaga activitate prof. Tică Angela, inspector școlar în perioada 2001 – 2014 și profesor de matematică la Liceul de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia.eveniment romi la Alba Iulia042

A urmat un moment religios susținut de Asociația Biserica Apostolică a Credinței în Iisus Hristos prin pastorul misionar Zoltan Antoniu și un moment artistic susținut de o formație de dansatori de la Centrul Cultural “Augustin Bena “ Alba Iulia.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o masă populară, pentru cei prezenți, dar și pentru cei care nu au venit, deoarece porțiile de mici și suc le-au fost duse de reprezentanții administrației locale acasă – o parte la blocul ”Turturica” din Cetate, iar restul în cartierul ”Lumea Nouă”.

————————————–

Ziua internațională a romilor, marcată la 8 aprilie în fiecare an, a fost proclamată în 1990, în cadrul celui de-al IV-lea Congres al Uniunii Internaționale a Romilor, care s-a desfășurat la Varșovia.

Data a fost aleasă în amintirea zilei de 8 aprilie 1971, când a avut loc, lângă Londra, prima reuniune la nivel internațional a reprezentanților etniei rome, ocazie cu care au fost puse bazele unei organizații internaționale a romilor, denumită ”Uniunea Internațională a Romilor” (IRU), care, începând cu anul 1993, are statut de organizație consultativă pe lângă Organizația Națiunilor Unite.

[nggallery id=1904]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

ACCIDENT tragic la o firmă din Alba: Un muncitor srilankez a DECEDAT după ce o remorcă pe care o repara a căzut peste el. Bărbatul era în ziua lui liberă

Publicat

în

ACCIDENT tragic la o firmă din Alba: Un muncitor srilankez a DECEDAT după ce o remorcă pe care o repara a căzut peste el. Bărbatul era în ziua lui liberă

Sâmbată 21 mai 2022 în jurul orei 8.15, la punctul de lucru al unei firme din Sebeș, județul Alba, s-a produs un eveniment deosebit de grav soldat cu decesul unui muncitor din Sri Lanka, în vârstă de 27 de ani.

Potrivit ITM Alba, victima avea permis de muncă pentru a desfășura activitate la o altă societate din Sebeș. La data producerii evenimentului victima era liberă, aceasta având locul de cazare în barăcile societății unde s-a produs evenimentul.

Victima repara o remorcă a societății unde era cazată, acesta prin cădere l-a prins sub ea lovindu-l.

Elit - Gustul Desăvârșit

În curs se desfășoară cercetări pentru a stabili împrejurările și cauzele care au dus la producerea accidentului mortal.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

23 mai 2022, COVID-19 în Alba. 2 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

Publicat

în

23 mai 2022, COVID-19 în Alba. 2 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

La nivelul județului Alba, luni, 23 mai 2022, s-au înregistrat 2 cazuri noi de infectare cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.

Citește și situația cazurilor din Alba, de ieri, 22 mai 2022, COVID-19 în Alba. 5 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, nu a fost înregistrat niciun deces, în rândul persoanelor bolnave de COVID-19.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate rămâne la 53857 de persoane confirmate, 52491 persoane vindecate, 1.290 decese.

Duminică, în județul Alba au fost prelucrate în total 194 teste, 124 PCR, 67 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 467361 mai exact, 357392 de teste PCR și 109969 de teste rapide.

Localitățile din care provin cele 2 noi cazuri de coronavirus:

ALBA IULIA – 2

Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:
Localitate Populatie Incidenta Cazuri active
POŞAGA 892 1.12 1
POIANA VADULUI 1041 0.96 1
VALEA LUNGĂ 3119 0.96 3
LUPŞA 2838 0.7 2
CETATEA DE BALTĂ 3063 0.65 2
CIUGUD 3295 0.61 2
NOŞLAC 1814 0.55 1
ŞONA 4365 0.46 2
LOPADEA NOUĂ 2497 0.4 1
MUNICIPIUL ALBA IULIA 76681 0.37 28
METEŞ 2749 0.36 1
ŞUGAG 2856 0.35 1
MUNICIPIUL BLAJ 20603 0.29 6
ORAŞ OCNA MUREŞ 13781 0.29 4
ORAŞ CUGIR 25348 0.28 7
MUNICIPIUL AIUD 25110 0.24 6
GALDA DE JOS 4410 0.23 1
SĂSCIORI 6474 0.15 1
ORAŞ TEIUŞ 7141 0.14 1
ORAŞ ZLATNA 7780 0.13 1
MUNICIPIUL SEBEŞ 32854 0.12 4
ALBAC 1940 0 0
ALMAŞU MARE 1195 0 0
ARIEŞENI 1534 0 0
AVRAM IANCU 1412 0 0
BERGHIN 1886 0 0
BISTRA 4497 0 0
BLANDIANA 876 0 0
BUCERDEA GRÂNOASĂ 2259 0 0
BUCIUM 1378 0 0
CÂLNIC 1932 0 0
CENADE 1044 0 0
CERGĂU 1630 0 0
CERU-BĂCĂINŢI 230 0 0
CIURULEASA 1122 0 0
CRĂCIUNELU DE JOS 2141 0 0
CRICĂU 1964 0 0
CUT 1268 0 0
DAIA ROMÂNĂ 3119 0 0
DOŞTAT 1012 0 0
FĂRĂU 1473 0 0
GÂRBOVA 2133 0 0
GÂRDA DE SUS 1467 0 0
HOPÂRTA 1156 0 0
HOREA 1901 0 0
IGHIU 7111 0 0
ÎNTREGALDE 549 0 0
JIDVEI 5301 0 0
LIVEZILE 1146 0 0
LUNCA MUREŞULUI 2540 0 0
MIHALŢ 3212 0 0
MIRĂSLĂU 1946 0 0
MOGOŞ 742 0 0
OCOLIŞ 496 0 0
OHABA 584 0 0
ORAŞ ABRUD 5141 0 0
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 3742 0 0
ORAŞ CÂMPENI 7120 0 0
PIANU 3566 0 0
PONOR 575 0 0
RĂDEŞTI 1273 0 0
RÂMEŢ 491 0 0
RIMETEA 987 0 0
ROŞIA DE SECAŞ 1579 0 0
ROŞIA MONTANĂ 2688 0 0
SĂLCIUA 1368 0 0
SĂLIŞTEA 2332 0 0
SÂNCEL 2583 0 0
SÂNTIMBRU 3022 0 0
SCĂRIŞOARA 1485 0 0
ŞIBOT 2327 0 0
SOHODOL 1655 0 0
ŞPRING 2533 0 0
STREMŢ 2420 0 0
UNIREA 4815 0 0
VADU MOŢILOR 1266 0 0
VIDRA 1503 0 0
VINŢU DE JOS 5534 0 0


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Teste de ANTRENAMENT Evaluare Națională 2022, setul 5. Modele de SUBIECTE la Română, Matematică și Limba Maternă

Publicat

în

Teste de ANTRENAMENT Evaluare Națională 2022, setul 5. Modele de SUBIECTE la Română, Matematică și Limba Maternă

Testele de antrenament, setul 5, la Evaluarea Națională 2022 au fost publicate astăzi, 23 mai, de Ministerul Educației.

CLICK PENTRU: Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 română, setul 5

CLICK PENTRU: Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 matematică, setul 5

CLICK PENTRU: Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 limba maghiară maternă, setul 5

CITEȘTE ȘI: Modele de SUBIECTE și BAREME la Matematică și Limba Română

Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație va publica baremele de notare și rezolvare pentru setul 5 de teste, de regulă, în fiecare vineri.

CITEȘTE ȘI: BAREME TESTE de antrenament EVALUAREA NAȚIONALĂ 2022, setul 4

Elevii de clasa a VIII-a încheie cursurile pe 3 iunie, potrivit acestei structuri a examenului. Înscrierea candidaților se face automat de către secretariatele școlilor în perioada 30 mai – 3 iunie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Calendarul probelor și rezultatelor de la Evaluarea Națională 2022 este următorul:

 • 30 mai – 3 iunie 2022: Înscrierea la evaluarea națională
 • 3 iunie 2022: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
 • 14 iunie 2022 Limba și literatura română — probă scrisă
 • 16 iunie 2022 Matematica — probă scrisă
 • 17 iunie 2022 Limba și literatura maternă — probă scrisă
 • 23 iunie 2022 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
 • 23 iunie 2022 (ora 16:00 – ora 19:00): Depunerea contestațiilor
 • 24 iunie 2022 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor
 • 24 iunie – 29 iunie 2022: Soluționarea contestațiilor
 • 30 iunie 2022: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare