FOTO-VIDEO. IȘJ Alba privind procedura de înscriere în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2020-2021: „Am realizat o notă prin care solicităm școlilor un plan de măsuri pentru această perioadă”

Paul Voicu - Primar 2020
FOTO-VIDEO. IȘJ Alba privind procedura de înscriere în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2020-2021: „Am realizat o notă prin care solicităm școlilor un plan de măsuri pentru această perioadă”

Potrivit ordinului emis de Ministerul Educației și Cercetării, privind aprobarea Calendarului și a Metodologiei de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2020-2021, formarea claselor pregătitoare va fi stabilită de fiecare Inspectorat Școlar Județean. Înscrierile în clasa pregătitoare încep pe 4 martie 2020, ultima zi de înscrieri fiind data de 23 martie.

Așadar, va rămâne la latitudinea fiecărui Inspectorat Școlar Județean modul în care copii vor și înscriși în clasa pregătitoare: în ordinea alfabetică a numelor copiilor înscriși sau prin tragerea la sorți a numelor copiilor.

ELIT

IȘJ se va ocupa de această repartizare, care va fi în ordine alfabetică, pe clase paralele, adică dacă sunt 4 elevi a cărui nume începe cu „A”, aceștia vor fi repartizați câte unul, în fiecare clasă.

„Începând de luni, 24 februarie, Comisia insitutită la nivelul Inspectoratului Școlar, Comisia Județeană, și-a preluat rolul pentru a realiza în bune condiții, toată procedura de înscriere în clasele pregătitoare” a declarat inspector Școlar general adjunc, doamna Elena Ignat.

Mihail David - 2020

Astfel, începând de astăzi, vor fi afișate, pe site-ul IȘJ Alba, circumscripțiile școlare și programul evaluărilor psihosomatice, ce fac parte din metodologia finală de înscriere în clasa pregătitoare.

De mâine, 25 februarie, încep evaluările psihosomatice și seria de evenimente prin care fiecare unitate de învățământ își prezintă oferta educațională, sub forma „porților deschise”.

În decursul zilei de astăzi, Inspectoratul Școlar Județean va transmite o notă școlilor, prin care se va solicita acestor unități de învățământ un plan de măsuri pentru această perioadă, pentru a se desfășura în condiții optime tot procesul:

„Afișare în unitățile de învățământ ca și pe site-ul Inspectoratului Școlar, ceea ce este specific școlii și toate informațiile de interes, constituirea comisiilor, pe care le vom aviza, la nivel de Inspectorat, până miercuri.

Tot până miercuri solicităm școlilor citeriile specifice de departajare, în situația în care se impune această situație în anumite unități de învățământ, și toate demersurile care trebuie făcute, așa cum spuneam, pentru a se desfășura în condiții optime acest proces de înscriere”, a declarat Elena Ignat.

În ceea ce privesc unitățile de învățământ unde este o solicitare mai mare de înscrieri, peste numărul capacității inițiale, metodologia permite funcționarea unei clase, a surplusului de elevi, și într-o altă clădire, diferită, în afara unității de învățământ.

În cazul copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani după 1 ianuarie 2021, ordinul aprobat de ministrul Monica Anisie prevede că “situațiile excepționale ale copiilor care nu se încadrează în tranșele de vârstă prevăzute de metodologie vor fi analizate și soluționate de Comisiile județene [comisii județene de înscriere la școală, constituite de inspectorate – n.red.]/Comisia municipiului București, în baza unor proceduri proprii“.

Listele cu copiii înscriși în clasa pregătitoare vor fi afișate, la școli, pe 1 aprilie 2020, când se încheie și prima etapă de înscriere în învățământul primar în anul școlar 2020-2021.

Potrivit Art.4, aliniatele (2) și (3), din proiectul Metodologiei de înscriere în clasa pregătitoare, se prevăd următoarele:

„(2) În vederea înscrierii în clasa pregătitoare a tuturor copiilor care au vârsta corespunzătoare, inspectoratele școlare iau în considerare propunerile conducerilor unităților de învățământ referitoare la numărul de clase pregătitoare rezultate în urma recensământului copiilor realizat, pentru fiecare circumscripție școlară, colaborare cu autoritățile administrației publice locale.

(3) Numărul de clase pregătitoare cuprins în planul de școlarizare alocat inspectoratul școlar fiecărei unități de învățământ ține cont de capacitatea cuprindere a acesteia, determinată de numărul sălilor de clasă în care poate organizat, în mod corespunzător, procesul de învățământ la clasa pregătitoare, da la celelalte clase ale școlii, și de obligativitatea cuprinderii în unitatea dejnvățătn a tuturor copiilor din circumscripția școlară. La alocarea numărului de : clase pregătitoare se ține cont de numărul copiilor care au împlinit vârsta pentru a începe învățământul primar, de arondarea străzilor la unitățile de învățământ sau de cea mai bună oportunitate educațională identificată, precum și de efectivul maxim de 25 de elevi la clasă prevăzut de art. 63 alin. (1) lit. c) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...