FOTO/ VIDEO: În Vinerea Mare, sute de credincioși au înconjurat Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia

Paul Voicu - Primar 2020

În Vinerea Mare, sute de credincioși cu lumânări aprinse în mâini au înconjurat Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este o zi de mare doliu a întregii creştinătăţi pentru că în această zi a fost răstignit şi a murit Iisus Hristos.

ELIT

Slujba de la Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia a început cu cântarea Prohodului, a continuat cu o predică susținută de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop de Alba Iulia, iar, spre final, credincioșii, cu lumânări aprinse în mâini au înconjurat biserica.

Vinerea Patimilor este zi aliturgică, adică nu se săvârşeşte niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principală din această zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar şi aşezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. Din străbuni se ştie că prin scoaterea Sfântului Epitaf retrăim coborârea de pe Cruce a lui Hristos şi pregătirea Trupului Său pentru înmormântare.

Mihail David - 2020

În această zi se face pomenire de sfintele, mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Mântuitorului. Este ultima vineri din Postul Paştilor şi, potrivit tradiţiei, este zi de post negru, adică nu se bea decât apă toată ziua.

https://youtu.be/YBBHTtokDzY

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

nedumeritul 6 aprilie 2018 at 21:45

…de buna vreme savarsim acelasi ritual. De ani multi, de mii de ani, iar omenirea, constiinta fiintei umane evolutiv nu a inregistrat crestere semnificativa. Impartim viata intre sarbatorile Crestine, concediul anual, putinele bucurii pe care ni le permitem. Un ochi rade in bucurie, celalalt lacrimeaza in suferinta, iar noi trecem pe langa viata,…ne facem ca facem , ne amagim singuri, construim ziduri de nefericire si disperare in jurul nostru,…mare dilema!,…

dolfi 7 aprilie 2018 at 9:11

a repeta de mai multe ori aceeasi experienta denota… probleme cu capu, asa zice psihiatria. Dintre miile de religii de pe planeta asta, ori toate au dreptate, ori niciuna. Dileme moncher!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...