FOTO/ VIDEO/ Imagini aeriene: „Îmbrăţişare de îngeri” la Alba Iulia – Cea mai mare îmbrăţişare realizată de copii în România
Aproape 1.000 de copii din aşezămintele sociale şi centrele educaţionale din Arhiepiscopia de Alba Iulia au îmbrăţişat, joi, simbolic Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, în cea mai mare îmbrăţişare realizată de copii în România. Desfăşurat sub genericul „Îmbrăţişare de îngeri”, evenimentul a marcat sărbătorirea Zilei Internaţionale a Copilului.
Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia şi Asociaţia Filantropia Ortodoxă cu sprijinul Fundaţiei FAER Reghin şi în cadrul acestuia au fost sărbătoriţi copiii ocrotiţi în aşezămintele sociale din cuprinsul Eparhiei de Alba Iulia, respectiv în judeţele Alba şi Mureş.
Programul a debutat la ora 10.00 cu o slujbă Te Deum în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei, la finalul căreia ierarhul le-a pus la suflet copiilor un cuvânt de învăţătură duhovnicească.
„Festivitatea de astăzi este o manifestare a preţuirii noastre pentru copiii din aşezămintele sociale ale Arhiepiescopiei Alba Iuliei. Acordându-le acestora îngrijire şi asistenţă socială avem convingerea că urmăm exemplul Mântuitorului Iisus Hristos care a zis: „Lăsaţi copiii şi nu-i opriţi să vină la Mine, că a unora ca aceştia este împărăţia cerurilor”. Acestor copii printre altele li se oferă o bună educaţie care este fundamentală pentru formarea personalităţii şi caracterului lor. Făcând aceasta ne dovedim receptivi la cuvântul Sfântului Ioan Gură de Aur care a spus: „Dacă vei întipări în sufletul copilului încă fraged, învăţăturile cele bune, nimeni nu va putea să i le desprindă. Ele se întăresc întocmai ca sigiliul aplicat pe ceară”” a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei.
La rândul său părintele Nicolae Călin Ignat, preşedintele Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia a spus: „Ziua Copilului – Îmbrăţişare de îngeri” este evenimentul prin care îi sărbătorim pe toţi copiii ocrotiţi în aşezămintele sociale din cuprinsul judeţelor Alba şi Mureş care formează Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia. „Îmbrăţişarea de îngeri” a fost un moment simbolic prin care cei aproape 1.000 de copii participanţi au îmbrăţişat Catedrala Reîntregirii. Este modul în care încercăm să le spunem acestor copii că trebuie să viseze, să spere şi să aibă încredere în ei pentru că Dumnezeu, prin slujitorii săi de pe Pământ, îi va ajuta să îşi modeleze sufletul de copil astfel încât să ajungă oameni mari şi buni. Sărbătorirea Zilei Copilului a devenit o tradiţie pentru noi şi dorim astfel să aducem multă bucurie în sufletele acestor copii, zâmbetele lor fiind pentru noi principalul imbold pentru a continua munca pe acest tărâm ocrotit de Dumnezeu”.
Programul zilei a continuat cu o expoziţie cu lucrări artistice realizate de copiii din aşezămintele sociale din Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei.
Cei 1.000 de copii participanţi au primit apoi simbolicele aripioare de îngeri şi au înconjurat şi îmbrăţişat într-un gest simbolic Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. Gestul denumit „Îmbrăţişare de îngeri” este cea mai mare îmbrăţişare realizată de copii în România.
Copiii s-au bucurat apoi de schimbul de gardă, moment susţinut de Garda Cetăţii Alba Carolina şi au asistat la o lecţie vie de istorie predată de voluntarii reenactori care formează Garda Apulum. Alături de copii au fost prezenţi astăzi în Cetatea Alba Carolina şi pompierii albaiulieni pentru a le prezenta copiilor o parte din frumoasa profesie de pompier. Copiii au putut admira trei autospeciale de prim ajutor şi stingere a incendiilor şi au putut testa furtunurile cu apă.
În final, evenimentul s-a încheiat cu un carnaval la care au participat toţi cei aproape 1.000 de copii. La carnaval, elevii Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia au susţinut un scurt program artistic.
În prezent peste 1.000 de copii din judeţele Alba şi Mureş sunt ocrotiţi sau beneficiază de servicii sociale şi educaţionale în cele aproximativ 45 de centre şi aşezăminte pentru copii susţinute de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia împreună cu Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. La nivelul eparhiei, în cele două judeţe, funcţionează 18 case de tip familial în care sunt ocrotiţi peste 250 de copii, un centru de formare a deprinderilor pentru viaţă independentă pentru 15 copii, 3 centre de zi pentru copii, 13 centre educaţionale, 7 centre de prevenire a abandonului şcolar, un centru rezidenţial pentru 14 copii, două centre şcoală specială pentru 30 de copii cu dizabilităţi şi un centru de zi pentru copii antepreşcolari în care sunt ocrotiţi aproximativ 30 de copii. Centrele funcţionează în parteneriat cu Consiliile Judeţene Alba şi Mureş prin Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, dar beneficiază şi de sprijinul administraţiilor locale sau a altor parteneri precum Fundaţia FAER Reghin. (Biroul de Presă al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba)
[nggallery id=2217]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
„Ziua fără mașini” în municipiul Alba Iulia: Propunere în cadrul proiectului PAOV Ca parte a proiectului „Alba Iulia – Planul de Acțiune pentru un Oraș Verde” (PAOV Alba Iulia), susținut de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Primăria Municipiului Alba Iulia are în vedere organizarea unui eveniment denumit sugestiv „Ziua fără mașini”. Citește și: Municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum o zi
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba