Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO: Iezerul Ighiel, grădină paradisiacă împrejmuită de arbori bătrâni, la câțiva kilometri de Alba Iulia

Ioana Oprean

Publicat

în

Încercuit de pădurile Trascăului, Iezerul Ighiel pare ascuns. Pe hartă e doar un punct, aproape neînsemnat, iar din avion se vede doar ca o pată de verde, întomai ca lacurile tulburi din păduri tropicale. De la mal, însă, vechiul Iezer este cât se poate de larg și de limpede. Iezerul Ighiel este cel mai mare lac carstic din România, având o adâncime de 9 metri.

Situat chiar în centrul județului, în lanțul Munților Trascău, Iezerul Ighiel presupune un acces destul de simplu. Din Alba Iulia mergi pe DN 74 în direcția Zlatna. Când ajungi în satul Șard, cotești dreapta după calea ferată și ajungi în comuna Ighiu. De acolo, nu faci dreapta înspre Cricău, ci ții drumul înainte pe DJ 106H, care te va duce în satul Ighiel.

Alba Iulia Music & Film Festival 2025

De la un anumit punct, drumul devine tot mai accidentat, dar accesibil pentru orice tip de mașină. Urmează serpentine abrupte care, practic, urcă brusc de la șes la munte. În doar câteva zeci de minute ajungi în zona coniferelor, la aproape 1.000 de metri altitudine. În total, distanța de la Alba Iulia la Iezerul Ighiel este de 28 km.

Cu cât e mai îngust, mai pietros, mai dificil drumul, și cu cât o să așteptați mai mult să ajungeți la destinație, cu atât destinația va fi supraevaluată în mintea voastră. La fel se întâmplă și în călătoria către Iezerul Ighiel, aflat la capătul unui drum lung, anevoios. Diferența este, însă, că iezerul nu poate fi supraevaluat. Priveliștile lacului sunt atât de intense, de vaste, de liniștitoare, încât lacul își merită pe deplin laudele.

Nu vom exagera dacă spunem că iezerul este, din punct de vedere panoramic, un tablou imens, natural. Felul în care vi se înfățișează, din prima secundă când veți ajunge la mal, este o surpriză pentru ochiul uman; o supriză care include păduri de foioase și culmi înalte, toate oglindite în apă. Totul pare o grădină uriașă, superbă mai ales toamna, când ruginiul frunzelor se răsfrânge în luciul apei, încrețit de fiecare dată când adie vântul. Inutil să vă descriem acum, poeticește, tot ce e acolo. Fotografiile de aici sunt suficiente. Ideea este – și rețineți asta – că iezerul oferă unele dintre cele mai frumoase priveliști montane din România, bune de fotografiat din orice unghi, în orice anotimp.

Adânc de 9 m, Iezerul Ighiel este, de asemenea, cel mai mare lac carstic din Carpații României (similar Lacului Roșu din Orientali), adică e cel mai mare lac de baraj natural din țara noastră. În plus, pădurile culmilor care împrejmuiesc lacul au o biodiversitate ridicată. Sunt concluziile studiului făcut în zonă de către Academia Română, care a investigat modul de formare a lacului. De exemplu, urcând spre lac, puteți observa că în faţa lui există o pantă bruscă, care barează valea pe întreaga lăţime. Acesta e barajul natural, rezultat al unei alunecări de teren ce a închis valea, determinând acumularea apei în spatele lui.

Astfel, spun geografii, iezerul s-a format în calcare jurasice masive, dispuse peste un fundament de roci eruptive. Iar apele curgătoare care se varsă în iezer sunt parţial temporare, deoarece străbat o zonă calcaroasă şi sunt scurte (1,5 – 2 km). Cel mai semnificativ e Pârâul Iezerului, care îşi are obârşia în Izvorul de sub Lac şi care reprezintă drenarea subterană a lacului.

Înotul și folosirea ambarcațiunilor sunt interzise în spațiul Iezerului Ighiel. Pe timp de iarnă, traseul este deseori înzăpezit. Sunt absolut necesare lanțurile pentru roți sau, în lipsa acestora, cauciucurilor de iarnă.

Știați că pe malul Iezerului Ighiel puteți vedea un chip de piatră, ce seamănă izbitor cu un cap de om? Se află la intrarea în rezervație, la câțiva pași de poteca ce înconjoară lacul. Pare o figură cu ochii închiși, cu sprâncene stufoase și un început de zâmbet. Deși este ușor trecut cu vederea, stânca e impresionantă ca expresie umană, părând munca unui sculptor modernist. Și nu e singura de acest fel. De exemplu, o altă operă magnifică a naturii, e Piatra Secuiului, lângă Rîmetea, cu un profil similar unui bărbat întins pe spate. Alte piscuri zoomorfe și antropomorfe se află la stânca Piatra Corbului (cap de moșneag) lângă satul Tăuți și pe Vârful Șureanu (cap de câine), aproape de Iezerul Șureanu.

Sursa: viziteazaalbaiulia.ro Text: Rares TILEAGA

[nggallery id=5994]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

„Micul patriot” din Alba, Tudor Limbean, și pictorul Gheorghe Suciu, propuși cetățeni de onoare ai comunei Vințu de Jos

Lucian Daramus

Publicat

în

„Micul patriot” din Alba, Tudor Limbean, și pictorul Gheorghe Suciu, propuși cetățeni de onoare ai comunei Vințu de Jos „Micul patriot” din Alba, Tudor Limbean, și pictorul Gheorghe Suciu, au fost propuși pentru a primi distincția de cetățeni de onoare ai comunei Vințu de Jos. Citește și: VIDEO Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

Ziarul „Unirea” din Alba Iulia angajează REDACTORI pentru ediția online. Cerințe și responsabilități

Ioana Oprean

Publicat

în

Ziarul „Unirea” din Alba Iulia angajează REDACTORI pentru ediția online. Cerințe și responsabilități Ziarul ”Unirea” din Alba Iulia organizează concurs pentru ocuparea postului de REDACTOR  pentru ediția online. CV-urile pot fi trimise la adresa de e-mail [email protected] sau la redacția ziarului din Alba Iulia, str. Decebal nr. 27. Desfășurarea activității se va face la sediul […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

Extindere cu supraetajare parțială a Băilor Sărate Ocna Mureș: Aprobarea indicatorilor tehnico-economici, faza DALI, pe agenda consilierilor județeni din Alba

Lucian Daramus

Publicat

în

Extindere cu supraetajare parțială a Băilor Sărate Ocna Mureș: Aprobarea indicatorilor tehnico-economici, faza DALI, pe agenda consilierilor județeni din Alba Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean Alba de marți, 29 iulie 2025, se află și un proiect de hotărâre privind aprobarea documentației și a indicatorilor tehnico-economici faza Documentaţie de avizare a lucrărilor de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea