Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO: Iezerul Ighiel, grădină paradisiacă împrejmuită de arbori bătrâni, la câțiva kilometri de Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Încercuit de pădurile Trascăului, Iezerul Ighiel pare ascuns. Pe hartă e doar un punct, aproape neînsemnat, iar din avion se vede doar ca o pată de verde, întomai ca lacurile tulburi din păduri tropicale. De la mal, însă, vechiul Iezer este cât se poate de larg și de limpede. Iezerul Ighiel este cel mai mare lac carstic din România, având o adâncime de 9 metri.

Situat chiar în centrul județului, în lanțul Munților Trascău, Iezerul Ighiel presupune un acces destul de simplu. Din Alba Iulia mergi pe DN 74 în direcția Zlatna. Când ajungi în satul Șard, cotești dreapta după calea ferată și ajungi în comuna Ighiu. De acolo, nu faci dreapta înspre Cricău, ci ții drumul înainte pe DJ 106H, care te va duce în satul Ighiel.

De la un anumit punct, drumul devine tot mai accidentat, dar accesibil pentru orice tip de mașină. Urmează serpentine abrupte care, practic, urcă brusc de la șes la munte. În doar câteva zeci de minute ajungi în zona coniferelor, la aproape 1.000 de metri altitudine. În total, distanța de la Alba Iulia la Iezerul Ighiel este de 28 km.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cu cât e mai îngust, mai pietros, mai dificil drumul, și cu cât o să așteptați mai mult să ajungeți la destinație, cu atât destinația va fi supraevaluată în mintea voastră. La fel se întâmplă și în călătoria către Iezerul Ighiel, aflat la capătul unui drum lung, anevoios. Diferența este, însă, că iezerul nu poate fi supraevaluat. Priveliștile lacului sunt atât de intense, de vaste, de liniștitoare, încât lacul își merită pe deplin laudele.

Nu vom exagera dacă spunem că iezerul este, din punct de vedere panoramic, un tablou imens, natural. Felul în care vi se înfățișează, din prima secundă când veți ajunge la mal, este o surpriză pentru ochiul uman; o supriză care include păduri de foioase și culmi înalte, toate oglindite în apă. Totul pare o grădină uriașă, superbă mai ales toamna, când ruginiul frunzelor se răsfrânge în luciul apei, încrețit de fiecare dată când adie vântul. Inutil să vă descriem acum, poeticește, tot ce e acolo. Fotografiile de aici sunt suficiente. Ideea este – și rețineți asta – că iezerul oferă unele dintre cele mai frumoase priveliști montane din România, bune de fotografiat din orice unghi, în orice anotimp.

Adânc de 9 m, Iezerul Ighiel este, de asemenea, cel mai mare lac carstic din Carpații României (similar Lacului Roșu din Orientali), adică e cel mai mare lac de baraj natural din țara noastră. În plus, pădurile culmilor care împrejmuiesc lacul au o biodiversitate ridicată. Sunt concluziile studiului făcut în zonă de către Academia Română, care a investigat modul de formare a lacului. De exemplu, urcând spre lac, puteți observa că în faţa lui există o pantă bruscă, care barează valea pe întreaga lăţime. Acesta e barajul natural, rezultat al unei alunecări de teren ce a închis valea, determinând acumularea apei în spatele lui.

Astfel, spun geografii, iezerul s-a format în calcare jurasice masive, dispuse peste un fundament de roci eruptive. Iar apele curgătoare care se varsă în iezer sunt parţial temporare, deoarece străbat o zonă calcaroasă şi sunt scurte (1,5 – 2 km). Cel mai semnificativ e Pârâul Iezerului, care îşi are obârşia în Izvorul de sub Lac şi care reprezintă drenarea subterană a lacului.

Înotul și folosirea ambarcațiunilor sunt interzise în spațiul Iezerului Ighiel. Pe timp de iarnă, traseul este deseori înzăpezit. Sunt absolut necesare lanțurile pentru roți sau, în lipsa acestora, cauciucurilor de iarnă.

Știați că pe malul Iezerului Ighiel puteți vedea un chip de piatră, ce seamănă izbitor cu un cap de om? Se află la intrarea în rezervație, la câțiva pași de poteca ce înconjoară lacul. Pare o figură cu ochii închiși, cu sprâncene stufoase și un început de zâmbet. Deși este ușor trecut cu vederea, stânca e impresionantă ca expresie umană, părând munca unui sculptor modernist. Și nu e singura de acest fel. De exemplu, o altă operă magnifică a naturii, e Piatra Secuiului, lângă Rîmetea, cu un profil similar unui bărbat întins pe spate. Alte piscuri zoomorfe și antropomorfe se află la stânca Piatra Corbului (cap de moșneag) lângă satul Tăuți și pe Vârful Șureanu (cap de câine), aproape de Iezerul Șureanu.

Sursa: viziteazaalbaiulia.ro Text: Rares TILEAGA

[nggallery id=5994]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba: 6 persoane REȚINUTE, fiind suspectate de trafic de droguri. Ce au găsit polițiștii

Ziarul Unirea

Publicat

în

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba: 6 persoane REȚINUTE, fiind suspectate de trafic de droguri. Ce au găsit polițiștii

În urma a 35 de percheziții domiciliare, au fost descoperite și ridicate 350 de grame de substanță cristalină albă și 20 de grame de masă vegetală, susceptibile a fi droguri, 5 cântare electronice de mare precizie, 22 de telefoane mobile, două dispozitive tip grinder, o pușcă cu aer comprimat, pungi zip-lock, goale, 69.159 de lei și 1.750 de euro.

Față de 6 persoane a fost luată măsura reținerii, pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de droguri de risc și efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație eliberată în condițiile legii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, față de 3 persoane, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Alba au dispus măsura preventivă a controlului judiciar.

Au fost audiate, în calitate de martori, 110 persoane.

Cercetările sunt continuate.

Reamintim faptul că, la data de 5 octombrie 2022, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Alba Iulia, au efectuat 35 de percheziții domiciliare, în județele Alba și Cluj la persoane bănuite de trafic de droguri de risc și efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație eliberată în condițiile legii.

Din primele cercetări a rezultat că, în perioada 2021 – 2022, 14 persoane ar fi vândut droguri din categoria celor de risc (cannabis), dar și noi substanțe psihoactive mai multor consumatori din Alba Iulia, Aiud, Teiuș, Turda, Gherla, precum și în mai multe localități din zona Munților Apuseni.

La percheziții au participat și polițiști din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Brașov și Timișoara, precum și echipe de intervenție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba și jandarmi din cadrul Inspectoratelor Județene de Jandarmi Alba, Cluj și Mureș.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Realizarea “Transalpinei de Apuseni” ar urma să coste în total peste 374 de milioane de lei: Valoarea iniţială a proiectului era de peste 188 de milioane de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Realizarea “Transalpinei de Apuseni” ar urma să coste în total peste 374 de milioane de lei: Valoarea iniţială a proiectului era de peste 188 de milioane de lei

După ce Consiliul Judeţean Alba a reziliat contractul şi pentru Lotul 2 al “Transalpinei de Apuseni”, iar actualizarea din luna august a valorii lucrărilor rămase de executat a vizat doar Lotul 1, al cărui contract a fost, de asemenea, reziliat, în luna mai, consilierii judeţeni au aprobat, recent, noul deviz general pentru investiţia “Modernizare drum judeţean DJ107I: Aiud (DN1) – Aiudul de Sus – Râmeţ – Brădeşti – Geogel – Măcăreşti – Bârleşti Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bârleşti – Mogoş – Valea Albă – Ciuculeşti – Bucium – Izbita – Coleşeni – Bucium Sat – DN74 (Cerbu)”.

Valoarea totală iniţială a proiectului, implementat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, în baza unui contract de finanţare încheiat în vara lui 2017 între Agenţia de Dezvoltare Regională Centru şi Parteneriatul dintre Judeţul Alba, Municipiul Aiud şi Comunele Bucium, Mogoş, Râmeţ şi Ponor, era de peste 188 de milioane de lei, din care aproximativ 184 de milioane de lei reprezenta finanţarea nerambursabilă.

Acum, potrivit hotărârii adoptate de către consilierii judeţeni, valoarea totală a investiției a fost actualizată la 374.415.920,20 de lei, adică peste 76 dse milioane de euro, inclusiv TVA.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru modernizarea drumului judeţean DJ107I – “Transalpina de Apuseni”, în lungime de peste 78 de kilometri, au fost încheiate în 2019 două contracte de lucrări, astfel: unul pentru Lotul 1, încheiat între U.A.T. Judeţul Alba şi Asocierea Operes SRL (Lider de asociere) – Societatea de Construcții Napoca SA (Asociat 1) – Cosedil S.P.A (Asociat 2); altul pentru Lotul 2, încheiat între U.A.T. Judeţul Alba şi Asocierea Societatea de Construcții Napoca SA (Lider de asociere) – Operes SRL (Asociat 1) – Cosedil S.P.A (Asociat 2).

Potrivit documentaţiei Consiliului Judeţean Alba, din data de 6 mai 2022 a fost reziliat contractul pentru Lotul 1, “ca urmare a lipsei garanţiei de bună execuţie certe din partea antreprenorului”, în baza notificării de reziliere emise de beneficiar U.A.T. Judeţul Alba.

Având în vedere creşterea preţurilor cu impact semnificativ asupra creşterii costurilor proiectelor de infrastructură şi necesitatea finalizării obiectivului de investiţii, prin Hotărârea Consiliului Judeţean Alba nr. 215/9 august 2022 a fost aprobată actualizarea indicatorilor tehnico-economici şi a devizului general pentru investiţia sus-menţionată (cu valori actualizate aferente Lotului 1), respectiv suma de 280.013.676,84 de lei, cu TVA inclus.

Ulterior, în data de 19 august, a fost lansată achiziţia „Execuție de lucrări pentru proiectul Modernizare drum județean DJ 107 I: Aiud (DN1) – Aiudul de Sus – Râmeț – Brădești – Geogel – Măcărești – Bârlești Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bîrlești – Mogoș – Valea Albă – Ciuculești – Bucium – Izbita – Coleșeni – Bucium Sat – DN74 (Cerbu)/ Lot 1 – rest de executat”, aflată în desfăşurare.

Din data de 27 august, a fost reziliat şi contractul de lucrări pentru Lotul 2, “ca urmare a încălcării repetate a contractului de către antreprenor şi a eşecului acestuia de a se conforma notificărilor beneficiarului”.

În consecinţă, în şedinţa ordinară din luna septembrie, consilierii judeţeni, având în vedere contextul economic actual, precum şi faptul că evaluarea proiectului de investiții mai sus menționat a fost efectuată în prețuri aferente anului 2018, iar actualizarea din luna august a valorii lucrărilor rămase de executat a vizat doar Lotul 1, au adoptat o nouă hotărâre, astfel încât valoarea lucrărilor rămase de executat aferente Lotului 2 să reflecte valoarea reală, respectiv preţurile actuale a tuturor cheltuielilor necesare finalizării lucrărilor de investiţie.

Astfel, modificarea valorii investiţiei în urma actualizării restului rămas de executat pe Lotul 2 a implicat actualizarea devizului general al investiţiei, valoarea actualizată a devizului general (cuprinzând cele două loturi) fiind de 374.415.920,20 de lei, inclusiv TVA.

Contribuția proprie în proiect a Județului Alba, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât și contribuția de 1,1942% din valoarea eligibilă a proiectului, este în cuantum de 84.864.092,15 lei, reprezentând cofinanțarea proiectului.

DJ107I străbate culmile Munților Trascăului și Metaliferi, traversând teritoriul administrativ al municipiului Aiud şi al comunelor Râmeţ, Ponor, Mogoş şi Bucium, cu finalizarea traseului în drumul naţional DN74, în partea de est a oraşului Abrud.

Principalele lucrări prevăzute în cadrul proiectului de modernizare sunt lucrări de modernizare a structurii rutiere; de colectare şi evacuare a apelor pluviale; de consolidare, cât şi lucrări de reabilitare/înlocuire a podurilor existente.

Stadiul lucrărilor executate pe ambele loturi până acum este de circa 30% fiecare.

Emilia RADU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Amendă URIASĂ pentru RER Vest & RETIM Alba din partea Gărzii de Mediu: Sancțiunea, contestată în justiție

Ziarul Unirea

Publicat

în

Amendă URIASĂ pentru RER Vest & RETIM Alba din partea Gărzii de Mediu: Sancțiunea, contestată în justiție

Garda de Mediu a sancționat operatorul de salubritate RER Vest cu o amendă în valoare de 75.000 lei pentru că nu ar fi efectuat analizele de laborator pentru apele uzate, conform autorizației de gospodărire a apelor, ape uzate ce s-ar scurge în Valea Dăneții.

Comisarii de mediu s-au deplasat la halda de gunoi de la Galda de Jos în urma sesizării ziarului „Unirea”.

În dosarul nr. 5334/176/2022 înregistrat în 17 august a.c. la Judecătoria Alba Iulia, firma RER Vest SA a contestat în contencios administrativ și fiscal procesul-verbal de contravenție nr. 12287 emis de Comisariatul Județean Alba al Gărzii Naționale de Mediu, cerând anularea acestuia, rezultă de pe portalul instanței, care va judeca procesul pe fond.

Elit - Gustul Desăvârșit

În acest dosar, în urma sesizării ziarului „Unirea”, comisarii de mediu s-au deplasat la halda de gunoi de la Galda de Jos, iar pe baza rezultatelor controlului efectuat, CJ Alba al GNM a aplicat o sancțiune contravențională conform prevederilor Legii apelor nr. 107/1996 (art. 87, alin. 13, coroborat cu art. 88, lit. a) pentru că operatorul de salubritate nu ar fi efectuat analizele de laborator pentru apele uzate, conform autorizației de gospodărire a apelor, ape uzate ce s-ar scurge în Valea Dăneții.

Potrivit dispozițiilor legale amintite, „neasigurarea întreținerii și exploatării stațiilor și instalațiilor de prelucrare a calității apelor la capacitatea autorizata, lipsa de urmărire, prin analize de laborator, a eficientei acestora și de intervenție operativă în caz de neîncadrare în normele de calitate și în limitele înscrise în autorizația de gospodărire a apelor” se sancționează cu amendă de la 75.000 lei la 80.000 lei, pentru persoane juridice.

În acest sens, având în vedere că sancțiunile trebuie aplicate gradual, operatorul RER Vest a fost sancționat cu suma minimă prevăzută de Legea nr. 107/1996, adică 75.000 de lei, dar societatea a cerut instanței anularea procesului-verbal de contravenție. Deocamdată nu a fost stabilit primul termen în acest proces.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea