FOTO-VIDEO: ”Hristos a Înviat!” Mii de credincioși au luat Lumina Sfântă a Învierii de la Catedrala Încoronării din Alba Iulia

Curtea și platoul din fața Catedralei Încoronării din Alba Iulia au fost luminate și în acest an de mii de candele, purtate de credincioșii care au venit să ia parte la slujba de Înviere, să primească Lumină şi să ducă pacea sfântă a Învierii în inimile şi casele lor.  

Ca în fiecare an, slujba a fost oficiată în aer liber, pe un podium amenajat în fața Catedralei, de către Îaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, alături de un sobor de preoți.

În liniștea nopții, la ora 00.00, ÎPS Irineu a rostit cu glas mare chemarea: ”Veniţi de luaţi Lumină!”. Credincioșii și-au aprins lumânările din Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim, iar apoi au cântat cu bucurie taina Învierii: “Hristos a înviat din morți! / Cu moartea pe moarte călcând / Și celor din morminte / Viață dăruindu-le“.

Dacă în jurul orei 12.30, după ce au auzit îndemnul „Veniți de luați lumină” și „Hristos a Înviat”, unii credincioși s-au îndreptat spre casele lor, alții  au rămas, în ciuda ploii, la slujbă, până târziu în noapte.

Tradiţia spune că, odată ajunşi acasă, creştinii trebuie să facă semnul crucii la intrarea în casă şi să intre cu lumânarea aprinsă în celelalte încăperi sau clădiri din curte şi chiar şi la animale. Pentru majoritatea credincioșilor, noaptea s-a încheiat în jurul mesei, ciocnind ouă roşii şi gustând din tradiţionalele preparate de Paşte.

Începând cu noaptea Învierii și în următoarele patruzeci de zile (până la Ispas) oamenii se vor saluta cu cuvintele „Hristos a înviat!” și vor răspunde: „Adevărat a înviat!”. (A.M.)

 

 

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

credincios 16 aprilie 2017 at 9:02

Foarte frumoasa slujba. Pacat de vreme.
Foarte rusinoasa actiunea de acordare a pastilor organizata la catedrala.
Se presupune ca painea si vinul reprezinta trupul si sangele Mantuitorului.
Cum pot fi sfintite pastile daca vinul este italienesc, cumparat din Kaufland? Ce preot a oficiat slujba de sfintire a pastilor?
Sa le fie rusine celor care au dat pastile anul acesta.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...