Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: ”Hristos a Înviat!” Mii de credincioși au luat Lumina Sfântă a Învierii de la Catedrala Încoronării din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Curtea și platoul din fața Catedralei Încoronării din Alba Iulia au fost luminate și în acest an de mii de candele, purtate de credincioșii care au venit să ia parte la slujba de Înviere, să primească Lumină şi să ducă pacea sfântă a Învierii în inimile şi casele lor.  

Ca în fiecare an, slujba a fost oficiată în aer liber, pe un podium amenajat în fața Catedralei, de către Îaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, alături de un sobor de preoți.

În liniștea nopții, la ora 00.00, ÎPS Irineu a rostit cu glas mare chemarea: ”Veniţi de luaţi Lumină!”. Credincioșii și-au aprins lumânările din Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim, iar apoi au cântat cu bucurie taina Învierii: “Hristos a înviat din morți! / Cu moartea pe moarte călcând / Și celor din morminte / Viață dăruindu-le“.

Dacă în jurul orei 12.30, după ce au auzit îndemnul „Veniți de luați lumină” și „Hristos a Înviat”, unii credincioși s-au îndreptat spre casele lor, alții  au rămas, în ciuda ploii, la slujbă, până târziu în noapte.

Tradiţia spune că, odată ajunşi acasă, creştinii trebuie să facă semnul crucii la intrarea în casă şi să intre cu lumânarea aprinsă în celelalte încăperi sau clădiri din curte şi chiar şi la animale. Pentru majoritatea credincioșilor, noaptea s-a încheiat în jurul mesei, ciocnind ouă roşii şi gustând din tradiţionalele preparate de Paşte.

Începând cu noaptea Învierii și în următoarele patruzeci de zile (până la Ispas) oamenii se vor saluta cu cuvintele „Hristos a înviat!” și vor răspunde: „Adevărat a înviat!”. (A.M.)

YouTube video

 

 

[nggallery id=3805]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea