Rămâi conectat

Sport

FOTO-VIDEO, Gică Bran: “Unirea Alba Iulia se lua la trântă cu oricine din Divizia A! Am dovedit cu Steaua și Craiova, în Cupă!”

Dan HENEGAR

Publicat

în

Unirea Alba Iulia înfrunta granzii Steaua și Universitatea Craiova, acum 30 de ani, în Cupa României, ajungând la un pas de finală! Antrenorul Cornel Țălnar, care astăzi aniversează împlinirea vârstei de 64 de ani, “La mulți ani!” și din partea noastră, a făcut din echipa albaiuliană, divizionară secundă în acea perioadă, o forță ce s-a luat la trântă cu echipele mari din Divizia A!

În 29 mai, fotbalul din Cetatea Marii Uniri a sărbătorit împlinirea a 3 decenii de la memorabilul meci din semifinalele Cupei României, Unirea Alba Iulia – Universitatea Craiova 3-0 (0-0), pe “Cetate”, când Neluțu Popa și compania au fost la un pas să joace cu trofeul pe masă, în finala cu FC Bacău. Au fost ani extraordinari în “Cetate”, în perioada Țălnar, când “alb-negrii” începeau să viseze frumos și să râvnească la Divizia A. Cea mai frumoasă echipă din istoria Unirii Alba Iulia nu a izbutit să acceadă în elită în cele două tentative de promovare sub comanda “Țânțarului”, din 1992 și 1994, dar a scris istorie! Cetatea Marii Uniri s-a bucurat de sărutul gloriei, respectiv ajungerea în primul eșalon abia peste aproape un deceniu, în 2003, dar atunci, în preajma anilor ’90, s-a înfiripat dorința!!!

La ce echipă aveam, Unirea Alba Iulia se lua la trântă atunci cu oricine din Divizia A. Am căptătat o încredere fantastică, eram capabili să ne batem cu orice adversar, să le facem granzilor viața grea”, concluzionează Gheorghe Bran, fundașul unirist din acea perioadă.

YouTube video

*Experiență și copiii Albei

Lotul Unirii Alba Iulia era în acei ani, un mixt de experiență și de tinerețe. Din prima categorie făceau parte, printre alții, “dinamoviștii” Țălnar, I. Măginean, împreună cu Seliuc, Căian, Nichimiș, Ilie, Georgescu, Hâncu, Mitracu, Neluțu Popa sau Brumaru. Lângă aceștia au crescut în timp în acei ani, tinerii Albei, talente precum Timar, Gh. Bran, S. Mărginean, Șipoș, Tr. Pop, Rojneai, Ivașcu, Gh. Mărginean etc, produse 100 la sută ale fotbalului din “Cetate”, ce au învățat să se bată cu granzii alături de “veteranii” hârșiți prin bătăliile din Divizia A sau Divizia B, campionate în care chiar trebuie să fi fotbalist adevărat pentru a putea aduna minute!

*Gică Bran: “Mi se face pielea de găină doar când îmi amintesc”

Fundașul Gheorghe Bran a prins tricoul de titular în defensiva uniristă în acea campanie din Cupa României, între cei trei fundași centrali, alături de “Limo” sau “Liță” Ilie. Rezervă în “Ghencea” în turul sferturilor de finală, din pricina unei probleme la genunchi, Gică Bran a fost integralist în următoarele trei întâlniri din Cupa României.

“Mi se face pielea de găină numai când îmi amintesc acele meciuri de acum 30 de ani. Am trăit cele mai frumoase momente din cariera de fotbalist, atunci, pe «Cetate», cu Steaua și Craiova. Nu uit acea senzație când am ieșit la încălzire la returul cu «roș-albaștrii», parcă se prăbușeau tribunele peste noi. Toată Alba Iulia era cu sufletul lângă noi. Am făcut multă lume fericită, atunci nu am conștientizat ce am realizat, abia mai târziu ne-am dat seama ce însemnătate au avut acele meciuri”, a spus Gică Bran (a împlinit 48 de ani în 17 aprilie), care a activat anii trecuți ca antrenor cu rezultate de apreciat în Centrul de Copii și Juniori al divizionarei terțe.

*Primă uriașă pentru acele vremuri, după eliminarea Stelei

Din câte își amintește Gheorghe Bran, prima pentru eliminarea Stelei a fost una uriașă pentru acele vremuri: suma de 100.000 de lei (spre comparație, eu ca student, în acel an, la Timișoara, primeam de la părinți în jur de 1500 de lei lunar), iar dacă reușeau să “scoată” Universitatea Craiova, recompensa se dubla.

Eram tânăr, la început, nici nu mă gândeam la partea financiară, dar am mers acasă cu o plasă de bani”, a mai spus Bran. Dubla cu oltenii lui Sorin Cârțu, mari favoriți în acea semifinală, a fost una frustrantă pentru echipierii “buturugii mici” din Ardeal.

Păi, în «Bănie» a fost furt pe față, cu golul anulat pe nedrept la Iani Mitracu, deși s-au ciocnit Prunea și Săndoi, și faultul făcut asupra lui Timar de Craioveanu, când s-a făcut 2-0!!!”, și-a amintit apărătorul albaiulian.

În retur, la Alba Iulia, a fost senzație. Noi credeam că puteam să întoarcem scorul și țineam morțiș să ne impunem mai ales după declarația lui Cârțu că își rupe carnetul dacă pierde la Alba Iulia. Chiar la pauză, deși era 0-0, Țălnar ne-a spus în vestiar că putem «să-i facem». Chiar și noi am rămas oarecum șocați. În a doua repriză, am fost incredibili, cu regretatul Neluțu Popa în frunte!!! Dar ne-au oprit arbitrii în ultimele 10 minute, când jocul a fost fragmentat la maximum pentru a nu mai ajunge în careul oltean”, a explicat Gheorghe Bran.

Citește și: FOTO-VIDEO: Unirea Alba Iulia, 30 de ani de la semifinala de poveste din Cupa României, cu Universitatea Craiova!

La final era bucurie, dar și frustrare, pentru că am fost atât de aproape să izbutim o calificare istorică. Când s-a încheiat confruntarea, cât eram de prins, nu simțeam oboseala, mă simțeam în stare, din pricina adrenalinei, să mai joc încă două meciuri”, a adăugat Gică Bran. Uniriștii și-au luat cu vârf și îndesat revanșa după eșecul aspru din tur, când au fost victimele unui arbitraj potrivnic.

Câteva zile mai târziu, mi-am dat seama că finala de pe «23 August» era tocmai în perioada în care trebuia să susțin BAC-ul. Îți dai seama că la ce nebunie am trăit, în cazul în care ne calificam, nu mă prezentam la examene”, a încheiat apărătorul Unirii Alba Iulia, antrenor la Optimum Alba Iulia, începând din 2019.

La ultimul meci din acea campanie senzațională a Unirii Alba Iulia, pe 29 mai 1991, pe “Cetate”, cu Universitatea Craiova, viitoarea câștigătoare a eventului național, în semfinalele Cupei României, distribuția admirabilei divizionare secunde a fost alcătuită din Seliuc – Nichimiș (Șipoș), I. Mărginean, Ilie, Gh. Bran, Georgescu – Borșa (Țălnar), Hîncu, Timar – S. Mărginean, N. Popa (pe banca de rezerve Rojneai, Burghelea și Tr. Pop II), adversari fiind printre alții Prunea, Mănăilă, Ad. Popescu, N. Zamfir, Gh. Ciurea, Mogoșanu, Olaru, Neagoe, Craioveanu și albanezul Agaliu, primul străin din istoria fotbalului românesc, ce a debutat cu acest prilej.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

După cele 10 derby-uri „de Alba”, CSM Unirea Alba Iulia și CSU Alba Iulia – la egalitate în ierarhia competitoarelor din județ

Dan HENEGAR

Publicat

în

După cele 10 derby-uri „de Alba”, CSM Unirea Alba Iulia și CSU Alba Iulia – la egalitate în ierarhia competitoarelor din județ Concitadinele CSM Unirea Alba Iulia și CS Universitar Alba Iulia iernează la egalitate de puncte și despărțite de golaveraj, pe podiumul Seriei 7, la două „lungimi” de liderul Gloria Bistrița, aceași echilibru regăsindu-se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea