Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO. Garda Națională de la Alba Iulia, care a organizat în 1918 Marea Adunare Națională și a păzit municipiul, reînființată

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

 

Garda Națională de la Alba Iulia, care a organizat în 1918 Marea Adunare Națională și a asigurat paza municipiului Alba Iulia, a fost reînființată în cadrul unui proiect câștigat de Muzeul Național al Unirii.

Garda Națională de la Alba Iulia, proaspăt reînființată, este formată dintr-un detașament de 10 militari sau ”gardiști” și a fost prezentată miercuri la Sala Unirii, locul unde s-a semnat actul de Unire în 1918.

Acum 98 de ani, Garda Națională, care se mai numea ”Legiunea română de la Alba Iulia”, a contribuit decisiv la buna organizare a evenimentelor din ziua Unirii.

”Rolul Gărzii Naționale a fost paza orașului Alba Iulia, dar și organizarea Marii Adunări Naționale. 100.000 de participanți, la un oraș de 10.000 de oameni înseamnă enorm. Organizarea acestora, cazarea lor, deplasarea lor în ordine, evitarea oricăror probleme deosebite, toate au intrat în grija Gărzii Naționale. Exista de asemenea și temerea că trupele maghiare, austriece, germane, care se aflau încă pe teritoriul Transilvaniei vor putea crea probleme. Pentru aceasta s-a întocmit un plan de apărare al orașului, de către căpitanul gărzii, Florian Medrea, și care prevedea paza pe punctele importante de acces spre Alba Iulia”, a declarat istoricul Tudor Roșu după evenimentul de prezentare.

Excelenta organizare a Gărzii Naționale a constituit, de altfel, și unul dintre argumentele pentru care Alba Iulia a fost aleasă în noiembrie 1918 ca loc pentru Marea Adunare Națională, ce avea să hotărască unirea Transilvaniei cu România, transmit reprezentanții muzeului albaiulian.

”Echipamentele Gărzii Naționale se comun din piese de echipamente austro-ungar. Este vorba de chipiu, cu cozoroc de piele, iar culorile sunt albastru și verde-gri. Soldații au un veston, croit cu patru buzunare. Pantalonii sunt pe model maghiar, iar bocancii sunt simpli. Arma lor de bază este pușca Steyr Mannlicher, model 1895, cea mai cunoscută armă a armatei austro-ungare. Avantajul ei este că se încarcă foarte ușor, nu trebuie făcute mișcări rotative cu cotul. Ofițerii aveau pistoale”, a spus istoricul Tudor Roșu, în cadrul conferinței de prezentare, la care au participat mai mulți elevi.

Soldații aveau pe brațul stâng însemne tricolore, iar unii dintre ei încă mai aveau o insignă pe chipiu cu însemnele împăratului Austriei Franz Joseph.

După conferință, Garda Națională a realizat o demonstrație, arătând participanților cât de bine este organizată. Trupa cuprinde nouă soldați și un ofițer.

Proiectul Ținutele Istoriei V.Garda Națională de la Alba Iulia a fost câștigat de Muzeul Național al Unirii în sesiunea de finanțare a Administrației Fondului Cultural Național, 2016, aria Patrimoniu imaterial. Proiectul a obținut 93,33 de puncte, iar cuantumul finanțării a fost de 54.084 de lei. Proiectul face parte dintr-un program pe trei ani, vizând sărbătorile Centenarului Unirii de la 1 decembrie 1918. Odată finalizată componența militară, în anii 2017 și 2018 se va trece la componența civilă, reconstituirea segmentului politic și a marii mase de participanți la Unire – țărani, muncitori etc.

Echipa care a lucrat la acest proiect este formată din angajați ai Muzeului Național al Unirii: Tudor Roșu, Ioana Rustoiu, Liviu Zgârciu și Marius Cristea.

YouTube video

[nggallery id=3030]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea