Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: Furtuna a făcut RAVAGII în Apuseni. Drumuri rupte de viitură, curți și grădini inundate, în mai multe localități

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Furtuna puternică de miercuri după-amiaza a creat probleme în mai multe localități din Munții Apuseni. În comunele Ponor,  Sălciua și la Brăzești, un sat din Baia de Arieș, au fost rupte drumuri, iar apele au luat tot ce le-a stat în cale și au inundat gospodăriile oamenilor.

 În satul Brăzești un drum a fost distrus de viitură, iar mai multe gospodării, curți și grădini ale oamenilor au fost inundate. Potrivit primarului Traian Pandor, drumul ducea către 25 de gospodării din localitate. În sprijinul cetățenilor, la fața locului au intervenit autoritățile cu un TAF și speră să deblocheze drumul.

Viitura a distrus drumuri și la Sălciua, iar apa a ajuns în curțile oamenilor.

Pe rețelele de socializare au fost postate mai multe video-uri cu dezastrul lăsat în urmă de furtună.

Potrivit preotului, în  satul Vale în Jos din comuna Ponor a fost rupt un pod și au fost inundate drumurile, apa ajungând până la genunchi. Oamenii au trebuit să-și evacueze animalele din calea apelor. S-au tras chiar și clopotele la biserică, pentru a alerta localnicii.

”Apa a luat podul, drumul nu se mai vede. A fost o furtună foarte mare la noi la munte. I-a luat la om o parte din grajd. Apa e mare până la genunchi. Am salvat animăluţele. A fost nevoie să tragem clopotele la biserică, că altfel poate era mai rău. Cu siguranţă era mai rău. Oamenii care stau dincolo nu mai pot trece valea. Încearcă să salveze din animăluțe. Găinile s-au înecat(…) Doamne ajută-ne să trecem cu bine şi peste asta. E o ispită pentru noi”, spune Liviu Dumbravă, preotul din sat, într-o postare publicată pe Facebook.

Ploaia torențială a afectat și comuna Stremț.

ISU Alba a transmis un comunicat cu zonele afectate:

La Sălciua:

DJ 750C între loc Sălciua – Ponor drum impracticabil pe 4-5 km

DC 130 A, între loc. Sălciua – Dumești – Valea Poieni este avariat

DC 130 zona Huda lui Papară – drum avariat, se intervine cu un buldoexcavator de către SVSU Sălciua

în zona Dealul Caselor  – 3 case și un beci inundat – intervine SVSU Sălciua cu motopompe.

 În localitatea Ponor:

DC62- zona după Deal – drum colmatat și avariat pe 4 km

drum vicinal zona Vale în Jos drum avariat pe 4,5 km

DJ 107 km 40 zona loc. Geogel drum rupt pe aprox 15-20 m ( se poate ocoli pe lângă drum)

DC 106 – loc. Geogel pe aprox 5 km drum colmstat și avariat

–  au fost inundate 30-40 de curți, grădini și în case apa s-a retras, au intervenit cetățenii.

Reamintim că, până la ora 17.20, ANM a emis cod portocaliu pentru localitățile Baia de Arieș, Zlatna, Bucium, Cricău, Galda de Jos, Întregalde, Livezile, Lupșa, Mogoș, Ocoliș, Ponor, Poșaga, Râmeț, Rimetea, Sălciua și Stremț. Potrivit meteorologilor, s-au semnalat ploi torenţiale care au depășit 35 … 40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, cu aspect de vijelie și grindină de dimensiuni medii. (A.M.)

[nggallery id=4219]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea