FOTO-VIDEO: Festivalul de tradiţii româneşti şi-a deschis “lada de zestre” în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia. Sute de spectatori au asistat la obiceiuri, jocuri şi cântece bătrâneşti de altă dată
Piaţa Cetăţii din Alba Iulia s-a transformat vineri seara într-un adevărat sat tradiţional românesc. Prima seară a Festivalului de tradiţii româneşti “Din lada de zestre” a adunat aici sute de spectatori, iubitori de tradiţii care, timp de peste două ore au fost realmente fermecaţi de punerea în scenă a unor fragmente din viaţa sătenilor de altă dată, obiceiuri şi tradiţii, cântece şi jocuri bătrâneşti de odinioară, unele dintre ele păstrate cu sfinţenie şi în zi de azi.
Într-un cadru tradițional, în curtea unei case ţărăneşti, acoperită cu paie şi împodobită cu obiecte şi cusături tradiţionale, special amenajată de organizatori (cu sprijinul familiei Nicu şi Marinela Comşa), şase ansambluri şi grupuri din judeţele Alba şi Mureş i-au transpus pe cei prezenți în universul arhaic de odinioară, prin dans, tradiţii şi cântec popular.
Publicul prezent a putut afla cum anume se manifestau oamenii în satul tradiţional românesc, care erau obiceiurile pe care le practicau şi care se mai practică, ce înseamnă un cântec autentic și cum anume a ajuns acesta să fie stilizat și interpretat de cântăreții de muzică populară.
În curtea gospodăriei ţărăneşti au evoluat pe rând Ansamblul „Urmaşele dacilor” din Şerbeni, judeţul Mureş, instructor Pop Maria, care a prezentat obiceiul „Cununa la secerat”; Ansamblul „Cântul Sălciuan” din Sălciua, judeţul Alba, instructor Vasile Gog, cu obiceiul „Nunta la Sălciua”; Ansamblul „Vinţana” din Vinţu de Jos, judeţul Alba, instructor Albu Eneşel, – „Jocul căluşarilor”; Ansamblul „Ecoul Călimanilor” din Petriş Vale, judeţul Mureş, coordonator Maria Popovici, cu obiceiul „Urcatul oilor la munte” şi Ansamblul „Hodăceana” din Hodac, judeţul Mureş, instructor Pop Maria şi Cornelia Butilcă cu obiceiul „Întoarcerea ţapinarilor”.
Festivalul de tradiţii româneşti “Din lada de zestre”, aflat în acest an la prima ediţie, continuă şi mâine. De la ora 16.00 va avea loc o piesă de teatru de păpuși, inspirată din satul tradițional românesc- „Poveste veselă” iar de la ora 19.00 vor participa alte şase ansambluri cu obiceiuri şi tradiţii din zona lor. Este vorba despre Ansamblul „Urisana” din Urisiul de Sus, judeţul Mureş, instructor Pop Maria, care va prezenta obiceiul „Şezătoarea”; Grupul tradiţional din Deal, Câlnic, judeţul Alba, instructor Alexandru Başa, cu obiceiul „De unde cătana pleacă”; Ansamblul „Coroniţa din Solovăstru”, judeţul Mureş, instructor Florentina Bathory, care va prezenta obiceiul „Coborâtul jocului”; Ansamblul „Amintiri din strămoşi” din Idicel Pădure, judeţul Mureş, instructor Rafila Moldovan, cu obiceiul „Bgilitul pânzei” şi Ansamblul „Mărginenii de pe Valea Frumoasei” de la Căpâlna, judeţul Alba, instructor Antoneta Mihaiu, cu obiceiul „Seara la stână”.
Invitat special, în încheierea Festivalului, este Ansamblul „Glanetaşul” din Agrieş, judeţul Bistriţa – Năsăud, instructor Flore Pop, care va valorifica scenic un obicei de nuntă.
Vă prezentăm mai jos câteva imagini foto-video din prima seară a Festivalului de tradiţii româneşti “Din lada de zestre”:
[nggallery id=105]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
ITM ALBA: Cinci persoane depistate că munceau „la negru” și amenzi de peste 110.000 lei. Ce alte nereguli au depistat inspectorii
ITM ALBA: Cinci persoane depistate că munceau „la negru” și amenzi de peste 110.000 lei. Ce alte nereguli au depistat inspectorii Inspectorii ITM Alba au depistat cinci persoane fără forme legale de angajare, în urma controalelor din ultima săptămână. Au fost aplicate amenzi în valoare de 113.500 de lei și 16 avertismente. Prin Programul cadru […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii6 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii