Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO-VIDEO: Festivalul de tradiţii româneşti şi-a deschis “lada de zestre” în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia. Sute de spectatori au asistat la obiceiuri, jocuri şi cântece bătrâneşti de altă dată

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Piaţa Cetăţii din Alba Iulia s-a transformat vineri seara într-un adevărat sat tradiţional românesc. Prima seară a Festivalului de tradiţii româneşti “Din lada de zestre” a adunat aici sute de spectatori, iubitori de tradiţii care, timp de peste două ore au fost realmente fermecaţi de punerea în scenă a unor  fragmente din viaţa sătenilor de altă dată, obiceiuri şi tradiţii, cântece şi jocuri bătrâneşti de odinioară, unele dintre ele păstrate cu sfinţenie şi în zi de azi.

  Într-un cadru tradițional, în curtea unei case ţărăneşti, acoperită cu paie şi împodobită cu obiecte şi cusături tradiţionale, special amenajată de organizatori (cu sprijinul familiei Nicu şi Marinela Comşa), şase ansambluri şi grupuri din judeţele Alba şi Mureş i-au transpus pe cei prezenți în universul arhaic de odinioară, prin dans, tradiţii şi cântec popular.

 Publicul prezent a putut afla cum anume se manifestau oamenii în satul tradiţional românesc, care erau obiceiurile pe care le practicau şi care se mai practică, ce înseamnă un cântec autentic și cum anume a ajuns acesta să fie stilizat și interpretat de cântăreții de muzică populară.

În curtea gospodăriei ţărăneşti au evoluat pe rând Ansamblul „Urmaşele dacilor” din Şerbeni, judeţul Mureş, instructor Pop Maria, care a prezentat obiceiul „Cununa la secerat”; Ansamblul „Cântul Sălciuan” din Sălciua, judeţul Alba, instructor Vasile Gog, cu obiceiul „Nunta la Sălciua”; Ansamblul „Vinţana” din Vinţu de Jos, judeţul Alba, instructor Albu Eneşel, – „Jocul căluşarilor”; Ansamblul „Ecoul Călimanilor” din Petriş Vale, judeţul Mureş, coordonator Maria Popovici, cu obiceiul „Urcatul oilor la munte” şi Ansamblul „Hodăceana” din Hodac, judeţul Mureş, instructor Pop Maria şi Cornelia Butilcă  cu obiceiul „Întoarcerea ţapinarilor”.

Festivalul de tradiţii româneşti “Din lada de zestre”, aflat în acest an la prima ediţie,  continuă şi mâine. De la ora 16.00 va avea loc o piesă de teatru de păpuși, inspirată din satul tradițional românesc-  „Poveste veselă” iar de la ora 19.00 vor participa alte şase ansambluri cu obiceiuri şi tradiţii din zona lor. Este vorba despre Ansamblul „Urisana” din Urisiul de Sus, judeţul Mureş, instructor Pop Maria, care va prezenta obiceiul „Şezătoarea”;  Grupul tradiţional din Deal, Câlnic, judeţul Alba, instructor Alexandru Başa, cu obiceiul „De unde cătana pleacă”; Ansamblul „Coroniţa din Solovăstru”, judeţul Mureş, instructor Florentina Bathory, care va prezenta obiceiul „Coborâtul jocului”; Ansamblul „Amintiri din strămoşi” din Idicel Pădure, judeţul Mureş, instructor Rafila Moldovan, cu obiceiul „Bgilitul pânzei” şi Ansamblul „Mărginenii de pe Valea Frumoasei” de la Căpâlna, judeţul Alba, instructor Antoneta Mihaiu, cu obiceiul „Seara la stână”.

 Invitat special, în încheierea Festivalului, este Ansamblul „Glanetaşul” din Agrieş, judeţul Bistriţa – Năsăud, instructor Flore Pop, care va valorifica scenic un obicei de nuntă.

 Vă prezentăm mai jos câteva imagini foto-video din prima seară a Festivalului de tradiţii româneşti “Din lada de zestre”:

[nggallery id=105]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie” Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir au organizat duminică, 21 aprilie 2024, o nouă acțiune de ecologizare, în mai multe zone din oraș. Spre surprinderea bikerilor, în zonele pe care aceștia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea