FOTO, VIDEO Festivalul Cetăților Dacice a debutat, la Alba Iulia, cu o spectaculoasă paradă de noapte cu torțe
Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Cetăților Dacice a debutat, joi, la Alba Iulia, cu o paradă spectaculoasă de noapte cu torțe a luptătorilor daci și romani ce s-a desfășurat în Piața Cetății, Parcul Unirii și pe Bulevardul Transilvaniei.
Parada a avut scopul și de a promova festivalul de la Cricău; dacii, romanii, gladiatorii și nimfele au împărțit pliante și au mediatizat spectacolele de reenactment, luptele între daci şi romani, atelierele antice, expoziţiile, concertul dar şi întrecerile între voinicii şi ”puii de daci”, ce vor avea loc în zilele următoare.
Luptele între daci şi romani, cascadoriile ecvestre şi concertele în aer liber vor fi ingredientele principale ale festivalului. Şi nu putea să lipsească la un eveniment cu aromă de istorie o trupă care a scris istorie în muzica românească: PHOENIX. Iar dacii liberi au nevoie şi de tarabostes de seamă care să conducă întrecerile şi petrecerile: Buzdugan şi Morar, cei mai „Zu” prezentatori radio.
Vineri festivalul va debuta cu o expoziţie de fotografie şi o conferinţă despre civilizaţia dacică desfăşurate la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, iar după-amiază manifestările se mută la Cricău, unde la Şcoala Gimnazială “Decebal” au loc Întrecerile generaţiei “pui de dac”- un concurs de cultură generală despre istoria daco-romană.
Sâmbătă manifestările se desfăşoară doar la Cricău unde reînvie vechiul Apoulon prin deschiderea taberei de reenactment. În cadrul acesteia vor avea loc ateliere antice de: monetărie, fierărie, olărit, tir cu arcul, aruncarea suliţei, jocuri antice, pielărie, producerea şi repararea echipamentelor militare antice şi coafură antică. Seara se va încheia cu concerte în aer liber ale trupelor locale, atracţia fiind trupa Phoenix care va concerta începând cu ora 21,00 pe scena amenajată pe stadionul din Cricău. Spectacolul va continua până spre miezul nopţii cu Rugul lui Zamolxe, un ritual de incinerare şi dansul frumoaselor nimfe.
Duminică gazdele Festivalului Cetăţilor Dacice vor fi Daniel Buzdugan şi Mihai Morar, iar manifestările vor cuprinde întrecerile dacice între echipele de voinici ale cetăţilor dacice din Alba, reenactment istoric, luptele între daci şi romani sau concertele în aer liber de folclor susținute de Ansamblul folcloric al județului Alba și Ansamblul Dor Cricăuan. Numarul forte al serii va fi susținut de trupa de cascadori condusă de actorul Ciprian Dumitrașcu. Ei vor prezenta numere de cascadorii ecvestre și lupte dacice într-un spectacol inedit intitulat Civilizații Nemuritoare.
Aflat în acest an la a IX-a ediție Festivalul Cetăţilor Dacice este o marcă înregistrată a Consiliul Judeţean Alba. Evenimentul se desfăşoară anual în preajma zilei de Sânziene (24 iunie) şi are ca scop promovarea tradiţiilor şi potenţialului turistic al judeţului Alba. Desfăşurat sub forma unor întreceri dacice festivalul este atât un evenimnet cultural-artistic de bun gust cât şi o întrecere inedită între flăcăii a cinci localităţi din Alba pe raza cărora s-au aflat importante cetăţi dacice: Cricău, Cetatea de Baltă, Cugir, Ighiu şi Săsciori.
PROGRAM
Vineri, 19 iunie
11.00 Vernisajul expoziţiei de fotografie „Piatra Craivii – Acasă la dacii Apoulonului”
Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia
11.30 Conferinţă ştiinţifică despre civilizaţia dacică
Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia
15,00 Generaţia „pui de dac” – concurs de cultură generală despre istoria daco-romană
Şcoala Gimnazială „Decebal” din Cricău
16.30 Vernisajul expoziţiei de fotografie „Piatra Craivii – Acasă la dacii Apoulonului”
Şcoala Gimnazială „Decebal” din Cricău
Sâmbătă, 20 iunie
11.00 Deschiderea taberei de reenactment. Ateliere antice: monetărie, fierărie, olărit, tir cu arcul, aruncarea suliţei, jocuri antice, pielărie, producerea şi repararea echipamentelor militare antice, coafură antică
Cricău (Tabăra daco-romană amenajată la intrare în localitate dinspre Ighiu)
16.00 Târg de meşteşuguri antice
Cricău
16.00 Spectacol de reenactment istoric: bătălii între daci şi romani, demonstraţii militare
Cricău, Tabăra daco-romană
19.00 Concerte formaţii locale
Cricău, stadionul de fotbal
21.00 Concert PHOENIX
Cricău, stadionul de fotbal
23.00 Rugul lui Zamolxe. Ritual de incinerare. Dansul nimfelor
Cricău, Tabăra daco-romană
Duminică, 22 iunie
Prezentatori: Daniel Buzdugan şi Mihai Morar. Loc de desfăşurare: stadionul de fotbal din Cricău
15.00 Parada luptătorilor şi a trupelor de reenactment
15.30 Întreceri Dacice (Decathlon Dacic I): Arcul viteazului, Rapid şi puternic, Suliţaşul cetăţii, Cel mai iute de picior, Braţul de fier
17.00 Demonstraţii de lupte ale trupelor de reenactment (daci și romani)
17.30 Întreceri dacice (Decathlon Dacic II) : Luptătorul, Îndemânare şi curaj, Să ne unim forţele, Voinicul din cetate, Cărăuşii cetăţii
18.30 Lupte de gladiatori
19.00 Premierea cetăţii câştigătoare
19.30 Spectacol susţinut de Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba (Dirijor: Alexandru Pal) şi Ansamblul Folcloric „Dor Cricăuan”
[nggallery id=667]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana