FOTO-VIDEO: Festivalul Cetăților Dacice 2012
Întreceri dacice, gladiatori, cascadorii, concerte, aprinderi de torțe și proiecții de film, toate acestea au putut fi urmărite de cei care au ales să-și petreacă sfârșitul de săptămână la Cetatea de Baltă, unde s-a desfășurat cea de-a VI-a ediție a Festivalului Cetăților Dacice.
Este vorba despre un eveniment cultural-sportiv organizat în fiecare an de Consiliul Județean Alba, cu scopul de a valorifica patrimoniul dacic al judeţului astfel încât lumea dacilor să-i surprindă şi acum, după două mii de ani, pe participanți.
Ziua de sâmbata a debutat cu un program axat pe cultură, artă și tradiție prin organizarea Târgului meşterilor populari și proiecţiei de film documentar istoric „Panorame istorice. Situri arheologice şi monumente din Transilvania în fotografii aeriene” iar după-amiază participanții au putut asista la Parada motocicliştilor și demonstraţia de powerlifting a sportivilor de la Clubul Zamolxis.
Seara s-a încheiat incendiar din toate punctele de vedere, cu concertul trupelor Zadar, Non Profit și Nicu Alifantis & Zan după care a fost aprins și celebrul „Rug al lui Zamolxe”, nelipsit de la nicio ediție a Festivalului Cetăților Dacice de până acum.
Duminică, în cea mai spectaculoasă zi a evenimentului, manifestarea a început cu parada costumelor istorice, condusă de echipa de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, după care luptătorii de la Asociația „Terra Dacica Aeterna” din Cluj și-au prezentat costumația și armamentul, specifice vremurilor străvechi, au simulat capturarea unui ostaș dac pe care l-au și crucificat și au recreat un mini-război între trupele lui Decebal și cele ale lui Traian, dupa un scenariu prestabilit, în care au atacat un sat al dacilor.
Foarte spectaculoase au fost și luptele de gladiatori, prezentate de Virtus Antiqua – „Ludus Memnii”, care au oferit demonstrații de un neașteptat realism, dar și cascadoriile ecvestre, prezentate de echipa formată din Filimon Iordache, Georgiana Neselean, Cornel Lucian, Dinu Marius Robert, George Niţulescu și Lucian Forda, care au oferit asistenței momente de mare curaj, abilitate și suspans.
Principalul eveniment al zilei a fost concursul în care reprezentanții celor cinci localități: Cetatea de Baltă, Cricău, Cugir, Ighiu și Săsciori, s-au întrecut să-și demonstreze măiestria în probe sportive, cu arme specifice vitejilor noștri strămoși, pentru câștigarea dreptului de a găzdui următoarea ediție a festivalului.
Deși Cetatea de Baltă ar fi dorit să învingă și în acest an, a fost rândul echipei din Cricău să-și adjudece titlul.
Probele în care s-au întrecut echipele de feciori din cele cinci localități atestate ca vechi cetăți dacice au fost: „Sulițașul Cetății”, „Brațul de fier”, „Arcul Viteazului”, „Voinicul din cetate”, „Îndemanare și curaj”, „Luptătorul”, „Rapid și puternic”, „Carăușii cetății”, „Să ne unim forțele”, „Cel mai iute de picior”, iar fiecare echipă a avut partea sa de susținători printre zecile de spectatori.
În încheierea Festivalului, spectatorii au avut ocazia să se distreze până spre seară, asistând la un spectacol folcloric susținut de Ansamblul județului Alba, alaturi de ansamblul „Dor de pe Târnavă” din Cetatea de Baltă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Oameni şi locuri
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox Conform izvoarelor literare, sfinţii Mucenici Mina, Ermoghen şi Evgraf au trăit în timpul împăratului Maximin Daza (305-314). În vremea aceea, în Alexandria (Egipt) au apărut mari tulburări între creştini şi păgâni. Împăratul Maximin a trimis pe unul din slujitorii săi de neam […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci