// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');
ALBAFEST - 2019

FOTO-VIDEO: Festivalul Cetăților Dacice 2012

Întreceri dacice, gladiatori, cascadorii, concerte, aprinderi de torțe și proiecții de film, toate acestea au putut fi urmărite de cei care au ales să-și petreacă sfârșitul de săptămână la Cetatea de Baltă, unde s-a desfășurat cea de-a VI-a ediție a Festivalului Cetăților Dacice.

Este vorba despre un eveniment cultural-sportiv organizat în fiecare an de Consiliul Județean Alba, cu scopul de a valorifica patrimoniul dacic al judeţului astfel încât lumea dacilor să-i surprindă şi acum, după două mii de ani, pe participanți. 

Ziua de sâmbata a debutat cu un program axat pe cultură, artă și tradiție prin organizarea Târgului meşterilor populari și proiecţiei de film documentar istoric „Panorame istorice. Situri arheologice şi monumente din Transilvania în fotografii aeriene” iar după-amiază participanții au putut asista la Parada motocicliştilor și demonstraţia de powerlifting a sportivilor de la Clubul Zamolxis.

Seara s-a încheiat incendiar din toate punctele de vedere, cu concertul trupelor Zadar, Non Profit și Nicu Alifantis & Zan după care a fost aprins și celebrul „Rug al lui Zamolxe”, nelipsit de la nicio ediție a Festivalului Cetăților Dacice de până acum.

Duminică, în cea mai spectaculoasă zi a evenimentului, manifestarea a început cu parada costumelor istorice, condusă de echipa de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, după care luptătorii de la Asociația „Terra Dacica Aeterna” din Cluj și-au prezentat costumația și armamentul, specifice vremurilor străvechi, au simulat capturarea unui ostaș dac pe care l-au și crucificat și au recreat un mini-război între trupele lui Decebal și cele ale lui Traian, dupa un scenariu prestabilit, în care au atacat un sat al dacilor.


Foarte spectaculoase au fost și luptele de gladiatori, prezentate de Virtus Antiqua – „Ludus Memnii”, care au oferit demonstrații de un neașteptat realism, dar și cascadoriile ecvestre, prezentate de echipa formată din Filimon Iordache, Georgiana Neselean, Cornel Lucian, Dinu Marius Robert, George Niţulescu și Lucian Forda, care au oferit asistenței momente de mare curaj, abilitate și suspans.

Principalul eveniment al zilei a fost concursul în care reprezentanții celor cinci localități: Cetatea de Baltă, Cricău, Cugir, Ighiu și Săsciori, s-au întrecut să-și demonstreze măiestria în probe sportive, cu arme specifice vitejilor noștri strămoși, pentru câștigarea dreptului de a găzdui următoarea ediție a festivalului.

Deși Cetatea de Baltă ar fi dorit să învingă și în acest an, a fost rândul echipei din Cricău să-și adjudece titlul.

Probele în care s-au întrecut echipele de feciori din cele cinci localități atestate ca vechi cetăți dacice au fost: „Sulițașul Cetății”, „Brațul de fier”, „Arcul Viteazului”, „Voinicul din cetate”, „Îndemanare și curaj”, „Luptătorul”, „Rapid și puternic”, „Carăușii cetății”, „Să ne unim forțele”, „Cel mai iute de picior”, iar fiecare echipă a avut partea sa de susținători printre zecile de spectatori.

În încheierea Festivalului, spectatorii au avut ocazia să se distreze până spre seară, asistând la un spectacol folcloric susținut de Ansamblul județului Alba, alaturi de ansamblul “Dor de pe Târnavă” din Cetatea de Baltă.

 

Ioana SFÂRLEA

Redactor șef
Email: stiri@ziarulunirea.ro

Un răspuns la FOTO-VIDEO: Festivalul Cetăților Dacice 2012

  1. DAN 16.07.2012 la 10:05

    Fara a fi carcotas, cat costa o asemenea “desfasurare de forte” si care este beneficiul comunitatii? Turisti? Trupele participante, eventual. In rest, localnici si oficialitati. Probabil cu un sfert de suma se puteau instala niste aparate de aer conditionat pe holurile Spitalului judetean.
    Interesant cum pentru noi, platitorii de taxe, impozite,contributi este tot timpul criza (nu locuri de munca, nu posibilitatea de ati face investigati medicale cand ai nevoie, nu venituri decente) si pentru altii (ordonatori de credite sau, pe intelesul majoritatii, cei care gestioneaza banul public)cornul abundentei pare a nu se sfarsi. Unde este adevarul?