FOTO VIDEO| DN75, MODERNIZAT, pe o distanța de 50 de kilometri, între Bistra și limita cu județul Cluj
FOTO VIDEO| DN75, MODERNIZAT, pe o distanța de 50 de kilometri, între Bistra și limita cu județul Cluj
Luni, 22 noiembrie, Nicolae Albu – prefectul județului Alba, Eugen Cecan – directorul general al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj, inginerul Liviu Hondola – șef Secția Drumuri Naționale Alba și comisar șef de poliție Florin Constantin Dogaru – șeful IPJ Alba, au inspectat cei 50 de km modernizați din DN 75, cuprinși între localitatea Bistra și limita cu județul Cluj.
La finalul vizitei, aceștia au susținut o declarație de presă în care au menționat că acest tronson modernizat, realizat din fondurile proprii CNAIR, a fost finalizat înainte de termenul – limită și de sosirea înghețului, chiar dacă au existat și perioade de vreme cu ploi, însă atunci lucrările au fost oprite. Pe această porțiune de 50 de km s-au făcut lucrări de acostament, marcaje rutiere și s-a turnat covor asfaltic BA16 pe cele trei loturi licitate astfel: lotul 1 (km 85+000 m – km 101+595 m); lotul 2 (km 101+595 m – km 119+303 m); lotul 3 (km 119+303m – km 135+000m).
Totodată, s-a prezentat o sinteză a lucrărilor de modernizare realizate în județul nostru în ultimii doi ani. Astfel, în 2020 s-au turnat aproape 84,5 km de covor asfaltic BA16 astfel: 11,3 km pe DN 74A; 18,9 km pe DN 75; 18 km pe DN 74 și 36 km pe DN 67C (Transalpina) care pornește de la Sebeș până la limita cu județul Vâlcea. În 2021, pe lângă cei 50 de km din DN 75 recent modernizați, în vară s-a turnat covor asfaltic și s-au făcut marcaje rutiere pe aproape 11 km din DN 74, inclusiv centura ocolitoare a orașului Abrud, acolo unde s-au realizat două sensuri giratorii. De asemenea s-au montat parapete direcționale pe 15 km de pe DN 67C și pe 2,3 km de pe DN 75, pe raza orașului Câmpeni.
Eugen Cecan – directorul general DRDP Cluj – a precizat că pe DN 75 se continuă modernizarea celor aproximativ 15 km rămași și situați administrativ în județul Cluj, din această porțiune fiind realizați deja 2,6 km. Lucrările pentru restul de aproximativ 12,4 km de drum betonat sunt oprite și se vor executa în primăvara anului viitor, atunci când se înregistrează temperaturi mai ridicate, pentru că necesită o tehnologie mai avansată.
Prefectul Nicolae Albu a adăugat că modernizarea acestor drumuri naționale din Apuseni este un prim pas foarte important în dezvoltarea turismului din Țara Moților – zonă care se bucură de o creștere constantă în acest domeniu – iar printr-un parteneriat cu unitățile administrativ-teritoriale, cu cei din infrastructura rutieră și alte instituții ale statului, s-a reușit o mobilizare deosebită, într-un termen scurt, astfel încât să fie reabilitate aceste drumuri naționale din Alba.
Comisarul șef de poliție, Florin Constantin Dogaru, a menționat că se bucură în calitate de cetățean de această dezvoltare a infrastructurii, deoarece atrage turiști și siguranță rutieră, iar județul Alba este pe un trend descendent al accidentelor rutiere. În acest sens, se constată faptul că prin ultimele modernizări ale infrastructurii din județ, circulația se realizează într-un mod mult mai sigur și accidentele au scăzut substanțial.
Ulterior, primarul orașului Baia de Arieș – localitate situată lângă sectorul de drum recent modernizat – a concluzionat că reabilitarea drumurilor naționale 74 și 75 reprezintă un impuls pentru dezvoltarea Munților Apuseni și revigorarea turismului, fiind realizată și în urma insistențelor sale și a celorlalți primari din Țara Moților.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Accident MORTAL pe DN13: Trei tineri, cu vârste între 19 şi 22 de ani, au DECEDAT după impactul dintre un autoturism și o autoutilitară
Accident MORTAL pe DN13: Trei tineri, cu vârste între 19 şi 22 de ani, au DECEDAT după impactul dintre un autoturism și o autoutilitară Un accident rutier a avut loc miercuri seara, pe DN13. Trei tineri au decedat după impactul între o autoutilitară și un autoturism. Citește și: Un șofer de 60 de ani, din […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci