Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO-VIDEO: Concertul Corului Național de Cameră ”Madrigal” a adunat sute de credincioși în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

corul madrigal in concert la alba iulia39Bătăi de toacă, armonii fine și purificatoare au răsunat, marți seara, în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. Concertul susținut de Corul Național de Cameră ”Madrigal” a adunat în interiorul catedralei câteva sute de oameni, care au avut ocazia să descopere frumusețea și simplitatea muzicii bizantine, a muzicii religioase clasice și contemporane românești și internaționale. Evenimentul a fost organizat de Primăria Alba Iulia, cu ocazia Sărbătorilor Pascale.

Marți seara, în a doua zi din Săptămâna Patimilor, Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru sutele de credincioși veniți la biserică să-i asculte și să-i vadă în concert pe membrii Corului Național de Cameră Madrigal.

Ascultând armonii fine și purificatoare în mod cert vom simți că șovăielile dispar, nedumeririle se iluminează și influențele demonice se risipesc(…)Programul artistic din această seară poate fi socotit un plus binecuvântat la slujbele liturgice superbe, la cultul divin cu care biserica noastră ne îmbie în această săptămână atât de specială a Mântuitoarelor Pătimiri. Totul prin prodie divina are menirea să ne sensibilizeze, să ne adâncească într-un climat tainic autentic încât să putem răspunde cu iubire la iubirea răstingnită pe Golgota, la jertfa ispășitoare a veșnicului nostru răscumpărător. În felul acesta ne pregătim și mai temeinic pentru a întâmpina cu vrednicie grandiosul Praznic al Sfintelor Paști, când cerul se deschide și binecuvântări și splendori dumnezeiești coboară în torente peste umanitatea răscumpărată cu mare preț”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia.

Prestația Corului Madrigal a  încântat publicul prezent, astfel că, la finalul fiecărei interpretări credincioșii și-au exprimat admirația față de memembrii corului prin aplauze îndelungate.

Cei care nu au avut loc în interiorul catedralei Reîntregirii au putut să asculte și să urmărească live concertul pe un ecran mare, amplasat de către organizatori în curtea catedralei.

Printre cei prezenți la eveniment s-au aflat primarul municipiului Alba Iulia Mircea Hava și viceprimarii Paul Voicu și Gabriel Pleșa.

Madrigal reprezintă unul dintre cele mai importante ansambluri corale din România și un etalon mondial al muzicii corale camerale. Fondat în 1963, de către reputatul dirijor Marin Constantin, a susținut concerte pe cele mai prestigioase scene internaționale, fiind distins cu numeroase premii și distincții la nivel național și international. În anul 1992, după înregistrarea a peste 40 de discuri și promovarea artei la cele mai înalte nivele, corul a fost inclus pe lista valorilor patrimoniului imaterial al UNESCO.

În anul 2003 Corul Național de Cameră Madrigal a primit din partea Președinției României, Ordinul Meritul Cultural în Grad de Comandor. Au urmat și alte distincții importante: diploma „American Biographical Institute”, medaliile Enescu și Eminescu, Crucea Patriarhală Ortodoxă, Premiul Speranței conferit de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România.

“Prin programul care cuprinde lucrări din muzica românească bizantină, clasică și contemporană, concertul Corului Național de Camera “Madrigal – Marin Constantin” urmărește readucerea ethosului românesc, sub toate formele sale, în atenția publicului pasionat de cântul coral. “ (Anna Ungureanu, actualul dirijor).

[nggallery id=2029]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas

Bogdan Ilea

Publicat

în

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas Timp de două zile, Alba Iulia urmează să fie capitala patrimoniului românesc. Ministerul Culturii organizează Conferinta Rohaereditas la care participă și primăria Alba Iulia. „Alba Iulia este, pentru două zile, capitala patrimoniului românesc, aici desfășurându-se Conferința ROHAEREDITAS, organizată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea