Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO-VIDEO: Concertul Corului Național de Cameră ”Madrigal” a adunat sute de credincioși în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia

Publicat

în

corul madrigal in concert la alba iulia39Bătăi de toacă, armonii fine și purificatoare au răsunat, marți seara, în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. Concertul susținut de Corul Național de Cameră ”Madrigal” a adunat în interiorul catedralei câteva sute de oameni, care au avut ocazia să descopere frumusețea și simplitatea muzicii bizantine, a muzicii religioase clasice și contemporane românești și internaționale. Evenimentul a fost organizat de Primăria Alba Iulia, cu ocazia Sărbătorilor Pascale.

Marți seara, în a doua zi din Săptămâna Patimilor, Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru sutele de credincioși veniți la biserică să-i asculte și să-i vadă în concert pe membrii Corului Național de Cameră Madrigal.

Ascultând armonii fine și purificatoare în mod cert vom simți că șovăielile dispar, nedumeririle se iluminează și influențele demonice se risipesc(…)Programul artistic din această seară poate fi socotit un plus binecuvântat la slujbele liturgice superbe, la cultul divin cu care biserica noastră ne îmbie în această săptămână atât de specială a Mântuitoarelor Pătimiri. Totul prin prodie divina are menirea să ne sensibilizeze, să ne adâncească într-un climat tainic autentic încât să putem răspunde cu iubire la iubirea răstingnită pe Golgota, la jertfa ispășitoare a veșnicului nostru răscumpărător. În felul acesta ne pregătim și mai temeinic pentru a întâmpina cu vrednicie grandiosul Praznic al Sfintelor Paști, când cerul se deschide și binecuvântări și splendori dumnezeiești coboară în torente peste umanitatea răscumpărată cu mare preț”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prestația Corului Madrigal a  încântat publicul prezent, astfel că, la finalul fiecărei interpretări credincioșii și-au exprimat admirația față de memembrii corului prin aplauze îndelungate.

Cei care nu au avut loc în interiorul catedralei Reîntregirii au putut să asculte și să urmărească live concertul pe un ecran mare, amplasat de către organizatori în curtea catedralei.

Printre cei prezenți la eveniment s-au aflat primarul municipiului Alba Iulia Mircea Hava și viceprimarii Paul Voicu și Gabriel Pleșa.

Madrigal reprezintă unul dintre cele mai importante ansambluri corale din România și un etalon mondial al muzicii corale camerale. Fondat în 1963, de către reputatul dirijor Marin Constantin, a susținut concerte pe cele mai prestigioase scene internaționale, fiind distins cu numeroase premii și distincții la nivel național și international. În anul 1992, după înregistrarea a peste 40 de discuri și promovarea artei la cele mai înalte nivele, corul a fost inclus pe lista valorilor patrimoniului imaterial al UNESCO.

În anul 2003 Corul Național de Cameră Madrigal a primit din partea Președinției României, Ordinul Meritul Cultural în Grad de Comandor. Au urmat și alte distincții importante: diploma „American Biographical Institute”, medaliile Enescu și Eminescu, Crucea Patriarhală Ortodoxă, Premiul Speranței conferit de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România.

“Prin programul care cuprinde lucrări din muzica românească bizantină, clasică și contemporană, concertul Corului Național de Camera “Madrigal – Marin Constantin” urmărește readucerea ethosului românesc, sub toate formele sale, în atenția publicului pasionat de cântul coral. “ (Anna Ungureanu, actualul dirijor).

[nggallery id=2029]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Primăria Sebeș: Proiect în valoare de 4 milioane de euro pentru un transport local ecologic, prin finanțare nerambursabilă europeană

Publicat

în

Primăria Sebeș: Proiect în valoare de 4 milioane de euro pentru un transport local ecologic, prin finanțare nerambursabilă europeană

Pentru îmbunătățirea serviciului de transport public oferit cetățenilor, Primăria Municipiului Sebeș a depus un proiect important prin care solicită o finanțare nerambursabilă europeană din Planul Național de Redresare și Reziliență,Componenta 10 – Fondul Local, în valoare de 20.643.588,59 lei, echivalentul a 4.193.550 euro.

Numărul de mijloace de transport care urmează a fi achiziționate este de 9 autobuze din gama celor nepoluante, cu lungimea de 10 metri.

Elit - Gustul Desăvârșit

Vor fi realizate un număr de 9 stații de încărcare lentă (câte una pentru fiecare vehicul) și 3 stații de încărcare rapidă (1 stație pentru 3 autobuze).

În anul 2020, în Municipiul Sebeș, au fost înregistrate 11.596 autoturisme, reprezentând un indice de motorizare de 355 autoturisme la 1000 de locuitori, valoare cu 3% mai mare decât valoarea medie județeană și cu 8% mai mare decât valoarea medie națională. Utilizarea acestor autovehicule poate fi diminuată prin realizarea de investiții în transportul public, astfel încât acesta să devină mai atractiv și mai accesibil.

Electrificarea autobuzelor este o cale promițătoare de a reduce amprenta de carbon datorată transportului public, având în vedere că mijloacele de transport în comun bazate pe sisteme de propulsie electrice sunt capabile să rezolve provocările transportului public. Efectele pozitive privind impactul asupra mediului (reducerea zgomotului, reducerea poluării atmosferice) vor fi resimțite de toți locuitorii municipiului.

Mijloacele de transport achiziționate în cadrul cererii de finanțare vor fi puse la dispoziția operatorului de transport căruia îi va fi delegat contractul de servicii întocmit în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1370/2007. Acestea vor opera pe traseele care asigură transportul urban și legătura dintre centrul urban Sebeș și localitățile aparținătoare Răhău, Petrești și Lancrăm.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Peste 500 de elevi din Alba Iulia, Teiuș și Sebeș au participat la activități interactive cu polițiștii și specialiștii din cadrul IPJ Alba, în ultima săptămână

Publicat

în

FOTO| Peste 500 de elevi din Alba Iulia, Teiuș și Sebeș au participat la activități interactive cu polițiștii și specialiștii din cadrul IPJ Alba, în ultima săptămână

În săptămâna care se încheie, peste 500 de elevi din Alba Iulia, Teiuș și Sebeș au participat la activități interactive cu polițiștii și specialiștii Centrului Regional de Prevenire a Traficului de Persoane Alba și cu cei ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba.

Tinerii care învață la Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia, Liceul Teoretic Teiuş, Școala Gimnazială nr.2 Sebeş și Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleşeriu” Sebeş au fost ajutați să înțeleagă consecinţele comportamentelor delincvente, cu accent asupra formelor de violență fizică și psihologică (bullying) și să conştientizeze pericolele la care se pot expune în mediul online.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, le-au fost explicate aspecte legate de traficul de persoane, consumul de tutun, alcool, substanţe psihoactive, în scopul prevenirii victimizării lor și au fost încurajați să dezvolte comportamente corecte din punct de vedere social.

La activități au participat și 15 cadre didactice din cadrul celor 4 instituții de învățământ, care vor multiplica mesajul polițiștilor, în cadrul activităților didactice pe care le desfășoară.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Bărbat de 44 de ani, din Alba Iulia, care a condus în mod repetat fără permis, plasat sub control judiciar

Publicat

în

Bărbat de 44 de ani, din Alba Iulia, care a condus în mod repetat fără permis, plasat sub control judiciar

La data de 19 mai 2022, în jurul orei 09.10, polițiștii rutieri din Alba Iulia au depistat un bărbat de 44 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe Bulevardul Republicii din municipiu, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că bărbatul nu este la prima faptă de acest fel, fiind depistat și în luna aprilie a acestui an, conducând fără permis.

Elit - Gustul Desăvârșit

Față de bărbat, polițiștii au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore și l-au prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, care a dispus cercetarea sa sub măsura preventivă a controlului judiciar.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare