Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO VIDEO: Computerul tomograf în valoare de 1.600.000 lei a fost inaugurat la Spitalul Municipal din Sebeș

Publicat

în

clinica-tomografie-alba-iulia14Miercuri, 7 decembrie 2016, a avut loc inaugurarea oficială a computerului tomograf, cea mai nouă dotare a Spitalului Municipal Sebeș.

SOMATOM Perspective 64 este un aparat CT care achiziţionează simultan 32 de secțiuni (așa numitele “felii” în secțiune transversală) și poate reconstrui simultan 64 de astfel de secțiuni.

Practic este primul aparat din județul Alba, care poate achiziționa mai multe de 16 secțiuni simultan.

Electrica Furnizare Discount

Ce înseamnă acest lucru: în primul rând o achizitie de cel puţin 2 ori mai rapidă decât în cazul, de exemplu al unui CT de 16 slice-uri, dar achiziţia este şi mai rapidă pentru că timpul unei rotaţii a tubului în care se achiziţionează cele 32 secţiuni este mult mai rapid decât la aparatele CT de  16 slice-uri.

Aparatul poate achiziţiona într-o rotaţie de 0,48s fie un volum de 1,92 cm, atunci când este nevoie de secţiuni foarte subţiri (de 0,6mm) pentru studiile de înaltă rezoluţie (exemplu plămâni, sau studii de ureche internă sau fracturi foarte fine), fie  3,84 cm, atunci când se folosesc secţiuni mai groase (de 1,2mm). Cu aparatul se pot face practic orice fel de investigaţie CT, cu excepţia celor cardiace.

Având în vedere capabilitatea aparatului de a fi upgradat la 128 slice reconstruite (64 slice achiziţionate) se vor putea face în viitorul apropiat şi studii de cardio CT.

Aparatul are un design suplu, gantry-ul aparatului (practic lăţimea aparatului) având numai 68cm, ceea ce îl face confortabil pentru orice categorie de pacienţi (inclusiv cei anxioşi) şi permite intervenţia uşoară la pacient în special în cazul  procedurilor intervenţionale.

O caracteristică importantă a aparatului este doza mică de iradiere aplicată pacientului datorită faptului că aparatul are opţiunea SAFIRE, un algoritm pentru reconstrucţia iterativă a imaginilor din datele CT  brute.

Prin acest algoritm special se minimează artefactele  şi reduce mult nivelul de zgomot ceea ce se traduce printr-o reducere de doză de până la 60%.

Acest lucru este foarte important pentru orice categorie de pacienţi, dar cu atât mai mult în cazul pacienţilor pediatrici sau al pacienţilor oncologici care au nevoie de mai multe examinări pentru urmărirea evoluţiei tratamentului.

Aparatul dispune de o staţie de postprocesare, syngo.via în cea mai modernă tehnologie utilizată astăzi, tehnologia client-server.

Syngo.via ajută utilizatorul în analiza cazurilor individuale pregătind imaginile (preprocesare automată), sugerând un flux de lucru automat şi oferind ghidare permanentă utilizatorului a ceea ce şi cum trebuie făcut.

Staţia de postprocesare pe lângă faptul că reconstruieşte automat imaginile în orice fel de secţiune (din secţiune  transversală în secţiune coronală sau sagitală) sau direct în volum 3D, este dotată cu aplicaţii speciale precum: angiografie vasculară şi neuro-vasculară, colonografie CT,  segmentarea automată a leziunilor (ficat, plămâni limfoame), calculare automată a mărimii acestor leziuni, cuantificarea evoluţiei în timp a tumorilor, studii de urmărire a evoluţiei pacientului prin vizualizarea (şi compararea) imaginilor la 4 momente diferite de timp.

Nu în ultimul rând merită menţionate şi costurile mici care sunt prezumabile cu acest aparat datorită  facilităţilor speciale ale aparatului:

-astfel pentru a evita uzura tubului Rx (elemental principal supus uzurii) care este accentuată daca se lucrează cu  regimuri de lucru mai puternice, aparatul,  prin caracteristica e-Mode, îţi sugerează regimul optim de lucru pentru a preveni astfel uzura accentuată a acestuia.

– de asemenea cu facilitatea eStart, tubul Rx este încalzit gradual şi nu brusc, atunci când este nevoie de utilizarea aparatului după pauza ceva mai lungă, ceea ce iarăşi prelungeşte viaţa tubului

Având în vedere aceste lucruri, precum şi puterea electrică instalată mică, disipare mică de căldură (numai 8,5kW), spaţiul relativ mic de instalare, toate acestea înseamnă costuri reduse de exploatare a aparatului care fac din SOMATOM Perspective 64  unul dintre cele mai economice aparate din această clasă de performanţă.

Trebuie pomenit și fluxul de lucru extrem de eficient al aparatului: acesta este prevăzut cu tehnologiile FAST care automatizează procesele consumatoare de timp: astfel, cu FAST Planning se realizează cu un singur click poziţionarea pacientului în gantry şi domeniul de scanare şi reconstrucţie, asigurându-se astfel un flux de lucru mai rapid, dar si reproductibil şi standardizat, nedepinzând de unul sau altul dintre operatori.

SOMATOM Perspective 64  îmbunătăţeşte mult asistenţa acordată pacientului, dar uşurează şi încărcarea financiară datorită eficientizării costurilor de exploatare.

Faptul că poate fi upgradat oricând la varianta de 128 secţiuni reconstruită dă siguranţa unei investiţii bine făcute şi a faptului că este un aparat pregătit şi pentru astăzi, dar şi pentru viitor.

”Orice pacient poate apela la examinarea cu tomograful, cu mici contraindicații cum ar fi bine-nțeles femeile însărcinate și copiii la care trebuie luat în considerare balanța risc-beneficiu, iar în rest toate grupele de vârstă pot apela la examinarea tomografică pentru diverse afecțiuni, leziuni. Beneficiile computer-tomografiei le găsim în examinările de urgență, traumatisme, accidente văzând regiunile traumatizate. Cele mai cunoscute sunt cele pentru cap și coloană vertebrală, dar și restul – torace, plămâni, abdomen, stern. Datorită imaginilor de înaltă rezoluție vedem în detaliu organe interne și structuri ale acestor organe. (…) Facem computer tomograf de urgență în traumatismele cerebrale pentru fracturi, hematoame, contuzii cerebrale, accidente vasculare cerebrale, tumori intracraniene(…), pentru afecțiunile colanei – traumatisme, tumori, hernii de disc, probleme pulmonare, tumori pancreatice, dar și probleme la rinichi, splină, sfera genitală la femei”, a precizat doctor Ofelia Popa.

Finanţarea a fost acordată în urma solicitării depuse, în cursul lunii august, la Ministerul Sănătăţii şi la Direcţia de Sănătate Publică Alba, prin managerul Spitalului Municipal Sebeş, precum şi ţinând cont de bugetul alocat de Ministerul Sănătăţii în virtutea prevederilor Legii nr. 95/2006 şi ale Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 1079/2013.

”Menţionăm faptul că Spitalului Municipal Sebeş i-au fost alocate, în cursul anului 2016, fonduri de la Consiliul Local, pentru achiziţionarea de aparatură medicală, precum şi pentru lucrări de modernizare, dintre care menţionăm: laborator de analize medicale (reparaţii şi dotări) – 273.000 lei, reabilitare medicală – 40.000 lei, aparatură medicală O.R.L. – 98.000 lei, aparatură medicală Oftalmologie – 41.000 lei, echipamente pentru sterilizare secţiile Obstetrică – Ginecologie şi Chirurgie generală – 300.000 lei, pentru blocurile operatorii din secţiile Obstetrică – Ginecologie şi Chirurgie generală 2 lămpi scialitice în valoare de 100.000 lei, pentru Unitatea de Transfuzie Sanguină, aflată în curs de autorizare, aparatură în valoare de 18.000 lei, pentru transportul hranei la secţiile exterioare au fost alocate fonduri pentru achiziţia unei autoutilitare frigorifice în valoare de 79.000 lei. Cea mai importantă investiţie o reprezintă computerul tomograf, în valoare de 1.600.000 lei. În urma transferului de capital către Municipiul Sebeş, susţinerea de la bugetul local pentru investiţia computer tomograf este de 22,6% din valoarea totală a aparaturii achiziţionate.

Primarul Municipiului Sebeş, domnul Dorin Nistor susţine, conform programului său de suport pentru dezvoltarea serviciilor de sănătate publică, necesitatea unor investiţii majore în infrastructura de sănătate locală, în special nevoia construirii unui corp nou de spital, care să găzduiască, în primul rând un compartiment de Primiri Urgenţe, precum şi un Ambulatoriu integrat”, precizează reprezentantul Primăriei Sebeș.

Publicitate

Ştirea zilei

VIDEO| Un preot a chemat la slujbă medicul care l-a tratat de COVID, pentru a-i convinge pe enoriași să se vaccineze

Publicat

în

Părintele Simion Bondar de la Biserica ortodoxă Sfântul Andrei din Capitală, partea dinspre Bucureștii Noi spre Chitila, a chemat-o alături de el pe doctorița care l-a tratat de COVID-19 să le explice celor veniți la slujbă de ce este important să se imunizeze, potrivit filmărilor și mărturiilor obținute de Libertatea.

Scene fără precedent duminică în bisericile ortodoxe din România. Credincioșii veniți la slujba de la Biserica Sfântul Andrei de pe strada Chitilei din București au avut parte de o lecție despre importanța vaccinării, după ce preotul paroh al bisericii, Simion Bondar, care oficia liturghia, a invitat un medic să le vorbească oamenilor despre nevoia de a se imuniza contra COVID. Medicul: Victoria Aramă, șefă de secție la Institutul Matei Balș din Capitală, unde l-a tratat de boală pe preot.

Înainte de a-și începe explicațiile, medicul le-a spus credincioșilor că este vaccinat și cu a treia doză și că își va da jos masca pentru a putea fi auzit și înțeles mai bine.

Electrica Furnizare Discount

La un moment dat, credincioșii au pus întrebări, iar doctorița Aramă le-a răspuns alături de soțul ei, Sorin Ștefan Aramă, și el medic și profesor la Universitatea de Medicină Carol Davila din Capitală.

Victoria Aramă a atins și subiectul vaccinării la gravide. „Legat de vaccinarea în sarcină, producătorul vaccinului scrie că nu îl recomandă la gravide pentru că nu sunt suficiente date.

Pe de altă parte, s-a văzut și se știe că gravida face forme severe de COVID, dacă se infectează și sunt țări în care se vaccinează gravidele și s-a văzut că vaccinul nu a avut niciun fel de efect negativ asupra lor”, a spus doctorița. După ce a vorbit doctorița, preotul a încheiat slujba în lacrimi, potrivit mărturiilor unuia dintre oamenii prezenți.

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| INCENDIU la Ohaba: Pompierii intervin pentru stingerea unui foc care a izbucnit la o casă de locuit

Publicat

în

INCENDIU la Ohaba: Pompierii intervin pentru stingerea unui foc care a izbucnit la o casă de locuit

Un incendiu a izbucnit în cursul serii de astăzi, 25 octombrie, în jurul orei 20:50, în localitatea Ohaba.

Astfel, Garda de Intervenție Blaj acționează pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit din această localitate.

Din primele informații, nu sunt victime iar incendiul se manifestă generalizat în interiorul și la acoperisul casei.

Electrica Furnizare Discount

Vom reveni cu detalii.

FOTO: ARHIVA

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Elevii și profesorii din Alba au învățat despre valorile Parcului Natural Apuseni: Au primit informații și materiale de promovare despre valorile ariilor naturale

Publicat

în

FOTO| Elevii și profesorii din Alba au învățat despre valorile Parcului Natural Apuseni: Au primit informații și materiale de promovare despre valorile ariilor naturale

Proiectul ”Elaborarea instrumentelor pentru managementul adaptativ al capitalului natural din ariile protejate Parcul Natural Apuseni, ROSCI0002 Apuseni, ROSPA0081 Munții Apuseni – Vlădeasa şi ROSCI0016 Buteasa“, cod SMIS2014+ 122643, cofinanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 (contract de finanțare nr. 287/05.12.2019), în valoare totală de 22.512.776,71 lei, echivalentă cu 100 % din valoarea totală eligibilă aprobată, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR de 19.135.860,20 lei și valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional de 3.376.916,51 lei, este implementat de către RNP. ROMSILVA – ADMINISTRAȚIA PARCULUI NATURAL APUSENI R.A. în calitate de beneficiar.

Obiectivul general al proiectului este menținerea și îmbunătățirea stării de conservare favorabilă a speciilor și habitatelor din Parcul Natural Apuseni și siturile Natura 2000 ROSCI0002 Apuseni, ROSCI0016 Buteasa, ROSPA0081 Munții Apuseni-Vlădeasa precum și din cele 55 de rezervații și monumente ale naturii cu care se suprapun, în cadrul unui proces participativ ce vizează elaborarea planului de management și informarea/conștientizarea factorilor interesați cu privire la beneficiile conservării acestora.

Electrica Furnizare Discount

În cadrul activității Organizarea de sesiuni pentru educarea și conștientizarea elevilor din școlile primare și gimnaziale de pe raza proiectului, reprezentații Administrației Parcului Natural Apuseni s-au deplasat pe teritoriul unităților administrativ-teritoriale peste care se suprapun ariile naturale protejate vizate de proiect, având ca public-țintă 30 unități de învățământ după cum urmează: în județul Alba unități școlare din: Arieșeni, Gârda de Sus, Ghețari, Scărișoara, Negești, Horea, Mătișești, Trifești și Albac; în județul Bihor unități școlare din: Budureasa (2 școli), Pietroasa, Chișcău, Câmpani, Fânațe, Buntești, Poieni, Stâncești și Nucet; în județul Cluj unități școlare din: Beliș, Mărgău, Valea Drăganului, Rogojel, Râșca-Pleș, Săcuieu, Mărișel, Călățele, Răchițele, Dealu Negru și Poiana-Horea.

În cadrul acestor sesiuni au avut loc discuții și prezentări despre valorile Parcului Natural Apuseni și ale siturilor Natura 2000 ROSCI0002 Apuseni, ROSPA0081 Munții Apuseni – Vlădeasa și ROSCI00016 Buteasa, fiind distribuite materialele promoționale și informative – și anume: 1020 ghiduri educative despre valorile ariilor naturale protejate din Apuseni, 900 orare școlare, 900 tricouri personalizate pentru elevi, 900 ghiozdane personalizate, 900 diplome de participare, 900 pixuri personalizate.

În final 900 de elevi și 60 de cadre didactice au beneficiat de informații, materiale de promovare și materiale informative despre valorile ariilor naturala protejate aflat pe teritoriul unităților administrativ-teritoriale peste care se suprapun ariile naturale protejate vizate de proiect.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare