FOTO VIDEO: Computerul tomograf în valoare de 1.600.000 lei a fost inaugurat la Spitalul Municipal din Sebeș
Miercuri, 7 decembrie 2016, a avut loc inaugurarea oficială a computerului tomograf, cea mai nouă dotare a Spitalului Municipal Sebeș.
SOMATOM Perspective 64 este un aparat CT care achiziţionează simultan 32 de secțiuni (așa numitele “felii” în secțiune transversală) și poate reconstrui simultan 64 de astfel de secțiuni.
Practic este primul aparat din județul Alba, care poate achiziționa mai multe de 16 secțiuni simultan.
Ce înseamnă acest lucru: în primul rând o achizitie de cel puţin 2 ori mai rapidă decât în cazul, de exemplu al unui CT de 16 slice-uri, dar achiziţia este şi mai rapidă pentru că timpul unei rotaţii a tubului în care se achiziţionează cele 32 secţiuni este mult mai rapid decât la aparatele CT de 16 slice-uri.
Aparatul poate achiziţiona într-o rotaţie de 0,48s fie un volum de 1,92 cm, atunci când este nevoie de secţiuni foarte subţiri (de 0,6mm) pentru studiile de înaltă rezoluţie (exemplu plămâni, sau studii de ureche internă sau fracturi foarte fine), fie 3,84 cm, atunci când se folosesc secţiuni mai groase (de 1,2mm). Cu aparatul se pot face practic orice fel de investigaţie CT, cu excepţia celor cardiace.
Având în vedere capabilitatea aparatului de a fi upgradat la 128 slice reconstruite (64 slice achiziţionate) se vor putea face în viitorul apropiat şi studii de cardio CT.
Aparatul are un design suplu, gantry-ul aparatului (practic lăţimea aparatului) având numai 68cm, ceea ce îl face confortabil pentru orice categorie de pacienţi (inclusiv cei anxioşi) şi permite intervenţia uşoară la pacient în special în cazul procedurilor intervenţionale.
O caracteristică importantă a aparatului este doza mică de iradiere aplicată pacientului datorită faptului că aparatul are opţiunea SAFIRE, un algoritm pentru reconstrucţia iterativă a imaginilor din datele CT brute.
Prin acest algoritm special se minimează artefactele şi reduce mult nivelul de zgomot ceea ce se traduce printr-o reducere de doză de până la 60%.
Acest lucru este foarte important pentru orice categorie de pacienţi, dar cu atât mai mult în cazul pacienţilor pediatrici sau al pacienţilor oncologici care au nevoie de mai multe examinări pentru urmărirea evoluţiei tratamentului.
Aparatul dispune de o staţie de postprocesare, syngo.via în cea mai modernă tehnologie utilizată astăzi, tehnologia client-server.
Syngo.via ajută utilizatorul în analiza cazurilor individuale pregătind imaginile (preprocesare automată), sugerând un flux de lucru automat şi oferind ghidare permanentă utilizatorului a ceea ce şi cum trebuie făcut.
Staţia de postprocesare pe lângă faptul că reconstruieşte automat imaginile în orice fel de secţiune (din secţiune transversală în secţiune coronală sau sagitală) sau direct în volum 3D, este dotată cu aplicaţii speciale precum: angiografie vasculară şi neuro-vasculară, colonografie CT, segmentarea automată a leziunilor (ficat, plămâni limfoame), calculare automată a mărimii acestor leziuni, cuantificarea evoluţiei în timp a tumorilor, studii de urmărire a evoluţiei pacientului prin vizualizarea (şi compararea) imaginilor la 4 momente diferite de timp.
Nu în ultimul rând merită menţionate şi costurile mici care sunt prezumabile cu acest aparat datorită facilităţilor speciale ale aparatului:
-astfel pentru a evita uzura tubului Rx (elemental principal supus uzurii) care este accentuată daca se lucrează cu regimuri de lucru mai puternice, aparatul, prin caracteristica e-Mode, îţi sugerează regimul optim de lucru pentru a preveni astfel uzura accentuată a acestuia.
– de asemenea cu facilitatea eStart, tubul Rx este încalzit gradual şi nu brusc, atunci când este nevoie de utilizarea aparatului după pauza ceva mai lungă, ceea ce iarăşi prelungeşte viaţa tubului
Având în vedere aceste lucruri, precum şi puterea electrică instalată mică, disipare mică de căldură (numai 8,5kW), spaţiul relativ mic de instalare, toate acestea înseamnă costuri reduse de exploatare a aparatului care fac din SOMATOM Perspective 64 unul dintre cele mai economice aparate din această clasă de performanţă.
Trebuie pomenit și fluxul de lucru extrem de eficient al aparatului: acesta este prevăzut cu tehnologiile FAST care automatizează procesele consumatoare de timp: astfel, cu FAST Planning se realizează cu un singur click poziţionarea pacientului în gantry şi domeniul de scanare şi reconstrucţie, asigurându-se astfel un flux de lucru mai rapid, dar si reproductibil şi standardizat, nedepinzând de unul sau altul dintre operatori.
SOMATOM Perspective 64 îmbunătăţeşte mult asistenţa acordată pacientului, dar uşurează şi încărcarea financiară datorită eficientizării costurilor de exploatare.
Faptul că poate fi upgradat oricând la varianta de 128 secţiuni reconstruită dă siguranţa unei investiţii bine făcute şi a faptului că este un aparat pregătit şi pentru astăzi, dar şi pentru viitor.
”Orice pacient poate apela la examinarea cu tomograful, cu mici contraindicații cum ar fi bine-nțeles femeile însărcinate și copiii la care trebuie luat în considerare balanța risc-beneficiu, iar în rest toate grupele de vârstă pot apela la examinarea tomografică pentru diverse afecțiuni, leziuni. Beneficiile computer-tomografiei le găsim în examinările de urgență, traumatisme, accidente văzând regiunile traumatizate. Cele mai cunoscute sunt cele pentru cap și coloană vertebrală, dar și restul – torace, plămâni, abdomen, stern. Datorită imaginilor de înaltă rezoluție vedem în detaliu organe interne și structuri ale acestor organe. (…) Facem computer tomograf de urgență în traumatismele cerebrale pentru fracturi, hematoame, contuzii cerebrale, accidente vasculare cerebrale, tumori intracraniene(…), pentru afecțiunile colanei – traumatisme, tumori, hernii de disc, probleme pulmonare, tumori pancreatice, dar și probleme la rinichi, splină, sfera genitală la femei”, a precizat doctor Ofelia Popa.
Finanţarea a fost acordată în urma solicitării depuse, în cursul lunii august, la Ministerul Sănătăţii şi la Direcţia de Sănătate Publică Alba, prin managerul Spitalului Municipal Sebeş, precum şi ţinând cont de bugetul alocat de Ministerul Sănătăţii în virtutea prevederilor Legii nr. 95/2006 şi ale Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 1079/2013.
”Menţionăm faptul că Spitalului Municipal Sebeş i-au fost alocate, în cursul anului 2016, fonduri de la Consiliul Local, pentru achiziţionarea de aparatură medicală, precum şi pentru lucrări de modernizare, dintre care menţionăm: laborator de analize medicale (reparaţii şi dotări) – 273.000 lei, reabilitare medicală – 40.000 lei, aparatură medicală O.R.L. – 98.000 lei, aparatură medicală Oftalmologie – 41.000 lei, echipamente pentru sterilizare secţiile Obstetrică – Ginecologie şi Chirurgie generală – 300.000 lei, pentru blocurile operatorii din secţiile Obstetrică – Ginecologie şi Chirurgie generală 2 lămpi scialitice în valoare de 100.000 lei, pentru Unitatea de Transfuzie Sanguină, aflată în curs de autorizare, aparatură în valoare de 18.000 lei, pentru transportul hranei la secţiile exterioare au fost alocate fonduri pentru achiziţia unei autoutilitare frigorifice în valoare de 79.000 lei. Cea mai importantă investiţie o reprezintă computerul tomograf, în valoare de 1.600.000 lei. În urma transferului de capital către Municipiul Sebeş, susţinerea de la bugetul local pentru investiţia computer tomograf este de 22,6% din valoarea totală a aparaturii achiziţionate.
Primarul Municipiului Sebeş, domnul Dorin Nistor susţine, conform programului său de suport pentru dezvoltarea serviciilor de sănătate publică, necesitatea unor investiţii majore în infrastructura de sănătate locală, în special nevoia construirii unui corp nou de spital, care să găzduiască, în primul rând un compartiment de Primiri Urgenţe, precum şi un Ambulatoriu integrat”, precizează reprezentantul Primăriei Sebeș.
[nggallery id=3130]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Accident rutier la ieșirea din municipiul Alba Iulia: Un autocamion și un autoturism implicate în incident
Accident rutier la ieșirea din municipiul Alba Iulia: Un autocamion și un autoturism implicate în incident Un accident rutier a avut loc astăzi, 19 noiembrie 2024, în jurul orei 15:30, la ieșirea din municipiul Alba Iulia în sensul spre orașul Teiuș. Potrivit primelor informații transmise de Inspectoratul Pentru Situatii de Urgenta „Unirea” Alba un autocamion […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii10 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată