Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO/ VIDEO: Competiție inedită la Râpa Roșie – ”Turnirul Arcașilor”, concurs național de tir cu arcul

Publicat

în

Federația Română de Arc Tradițional și Field (FRATF) organizează la Râpa Roșie, în perioada 16-18 iunie, ”Turnirul Arcașilor”, un concurs național de tir cu arcul. Competiția se desfășoară pentrumai multe categorii: Compund; Recurve; Tradițional Open; Tradițional.

Participă 70 de concurenți din județele Alba, Cluj, Hunedoara, Sibiu, Brașov, Mureș și municipiul București. La competiție participă și membri ai Asociației Terra Sebus Archery – singura din județul nostru, ce are sediul la Sebeș. Asociația are în prezent 22 de membri adulți, juniori și copii și este condusă de Cosmin Căta.

Evenimentul se desfășoară cu sprijinul financiar al Primăriei Sebeș. Doru Dănileț, președintele FRATF s-a declarat plăcut surprins de deschiderea administrației locale din Sebeș față de acest eveniment aflat la cea de-a cincea ediție. Concursul are loc pentru prima dată în județul nostru grație implicării primarului Dorin Nistor în promovarea acestei competiții naționale.

Electrica Furnizare Discount

În tabăra arcașilor sunt organizate, pe lângă concursul de tir cu arcul, și alte activități. Astfel, arcașii vor urmări dueluri și dansuri medievale ale Scutierilor de Muhlbach, coordonați de Mircea Manu, iar apoi vor avea ocazia să admire minunate dansuri săsești, prezentate de echipa de dansuri a Forumului German din Sebeș – coordonator Anamaria Dahinten.

Primăria Sebeș s-a implicat în acest proiect de promovare a zonei Râpa Roșie, iar dacă acțiunile sale vor continua, la edițiile viitoare ale concursului cu siguranță numărul participanților va fi mult mai mare. Pentru că Sebeșul se află în centrul țării, organizatorii competiției susțin că în 2-3 ani vor veni aici sute de concurenți din toate regiunile României.

”Ne bucură faptul că am reușit să ajungem la Râpa Roșie, o zonă extraordinară. Cu această ocazie le mulțumim tuturor celor implicați în această organizare. Mulțumim primăriei pentru organizarea pe acest teren, dar și pentru faptul că au adus echipamente care ne ajută – corturi, toalete ecologice și au pregătit terenul care nu era tocmai curat înainte. Sper ca pe viitor să reușim ca acest loc să devină tradițional pentru concursul nostru care să se desfășoare aici în fiecare an, în luna iunie. De obicei competiția se desfășura în curtea muzeului, dar acest loc de la Râpa Roșie permite desfășurarea tuturor probelor în cele mai bune condiții”, a declarat Doru Dănileț, președintele FRATF.

*Despre Râpa Roșie

Râpa Roșie este o rezervaţie naturală unică în ţară, denumită popular şi „micul canion ai României” se află la doi paşi de oraşul Sebeş, în judeţul Alba. Este formată în argilă roşie, veche de 60 de milioane de ani. În arealul acesteia au fost descoperite fosle ale unor dinozauri.

Dealul-monument al naturii pare unul ciudat, mai ales când plouă. Printre cutele adânci care brăzdează dealul se pornesc la vale pârâiaşe sângerii, care în goana lor nebună iscă zgomote aflate la graniţa straniului. Rezervaţia apare ca o alternanţă a argilelor roşii cu gresii cenuşii. Pe înţelesul tuturor, aici vorbim despre o mare surpare, o prăbuşire de soiuri în continuă schimbare.
Cea mai înaltă culme a Râpei Roşii trece de 500 de metri şi oferă o panoramă spectaculoasă.

*Legenda de la Gaura Hoţilor

Un lucru important de menţionat este faptul că aici se află una dintre cele mai mari peşteri din lume dezvoltate în pământ, care are 25 m dezvoltare şi 4,5 m denivelare. Bătrânii spun că această peşteră-tunel, denumită „Gaura Hoţilor”, era adăpost pentru bandiţii de altădată. Oe altfel, printre localnicii dimprejur s-a împământenit şi un fel de legendă: „Acum mulţi ani, trăia un anume Lică «a lu’ Brânză», al cărui unic talent era de a se strecura în spaţii înguste, exact ca o pisică. Lică era tocmit ca om cu animalele şi le purta pe la Râpa Roşie, pe care ajunsese să o cunoască bine.

Într-o dimineaţă, însă, o bancă din Sebeş a fost spartă. Hoţul, spunea Poliţia, ar fi pătruns printr-o ferestruică prin care doar un sugar ar fi putut trece. Bineînţeles, autorităţile l-au condamnat la închisoare pe Lică-Pisică, deşi niciun ban nu a fost găsit în timpul anchetei. În tot acest timp, drăguţa lui Lică era văzută urcând mereu la Râpa Roşie. Astfel, lumea spunea că la Gaura Hoţilor şi-ar fi ascuns Lică banii. S-a făcut şi acolo o anchetă, dar tot nimic.

După eliberare, Lică şi-a luat drăguţa şi au plecat în America, de unde, la scurt timp, au început să trimită familiei sume mari de bani. Cum a reuşit Lică-Pisică să câştige atât de mult, intr-un timp atât de scurt, nu se ştie. Dar umblă vorba că aceştia ar fi fost banii furaţi de Lică şi pitiţi în Gaura Hoţilor”.

[nggallery id=4194]

Publicitate

Curier Județean

Vaccinarea anti-Covid a copiilor între 5 și 11 ani, la Sebeș: Cu ce ser se pot imuniza și unde se află centrul

Publicat

în

Vaccinarea anti-Covid a copiilor între 5 și 11 ani, la Sebeș: Cu ce ser se pot imuniza și unde se află centrul

Primăria Municipiului Sebeș anunță că, începând cu data de 26 ianuarie 2022, se derulează campania de vaccinare a copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani, pentru limitarea pandemiei de Covid-19.

Campania de imunizare se desfășoară într-un spațiu special amenajat minorilor, în cadrul Centrului de vaccinare Sebeș, situat în cartierul Aleea Lac, nr. 12, la sediul Centrului de zi pentru persoane vârstnice Sebeș.

Electrica Furnizare Discount

Imunizarea minorilor are loc în prezența și cu acordul părintelui sau reprezentantului legal.

Copiii pot fi programați prin intermediul platformei naționale de programare sau prin prezentarea directă la sediul Centrului de vaccinare din Sebeș. Informații la numărul de telefon: 0712010366.

Serul utilizat este vaccinul Comirnaty produs de Pfizer BioNTech

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| O viață cât un centenar: Veteranul Aurel Mureșan sărbătorit de autoritățile aiudene la împlinirea vârstei de 100 de ani

Publicat

în

FOTO| O viață cât un centenar: Veteranul Aurel Mureșan sărbătorit de autoritățile aiudene la împlinirea vârstei de 100 de ani

Aiudeanul Aurel Mureșan, a fost sărbătorit miercuri, 26 ianuarie, de către administrația locală, cu ocazia împlinirii venerabilei vârste de 100 de ani.

Aurel Mureșan este veteran de război, acesta luptând în Cel de-al Doilea Război Mondial, pe frontul de Est și a fost prizonier de război timp de doi ani și jumătate, fiind închis într-o mină.

„Astăzi i-am transmis un călduros „La mulți ani!” din partea întregii comunități aiudene, domnului Mureșan Aurel, care a împlinit onorabila vârstă de 100 de ani!”, au transmis reprezentanții primăriei municipiului Aiud.

Electrica Furnizare Discount

Acesta face parte dintr-o familie longevivă, având încă trei frați cu vârste de peste 90 de ani, în viață.

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Elevii din Teiuș și Petrești au aflat de la polițiști și specialiști în prevenirea traficului de persoane care sunt cele mai bune soluții pentru a nu deveni victime ale infracțiunilor

Publicat

în

FOTO| Elevii din Teiuș și Petrești au aflat de la polițiști și specialiști în prevenirea traficului de persoane care sunt cele mai bune soluții pentru a nu deveni victime ale infracțiunilor

În zilele de 25 și 26 ianuarie 2022, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba împreună cu polițiștii Biroului Siguranță Școlară, polițiști de proximitate și specialiștii Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane au fost prezenți la Liceul Teoretic Teiuș și la Școala Gimnazială Petrești, unde au desfășurat activități de informare a elevilor, menite să le aducă un plus de siguranță.

Pe lângă subiectele legate de prevenirea violenței în mediul școlar, bullying/ cyberbullying sau a traficului de persoane și pornografiei infantile, a fost abordată tema privind prevenirea agresiunilor sexuale asupra minorilor, care este, de altfel, obiectivul campaniei care se derulează, la nivel național, intitulată ”Atingeri nedorite”.

Polițiștii le-au vorbit elevilor despre resursele pe care le au la dispoziție, atât pentru a se informa, cât şi pentru a primi consiliere specializată, faptul că pot suna, gratuit, la 116 111, linia europeană de asistenţă pentru copii, gestionată în România de Asociaţia Telefonul Copilului.

Electrica Furnizare Discount

Campania națională ”Atingeri nedorite” are ca și principal obiectiv creşterea nivelului de informare al copiilor, părinţilor și publicului larg asupra necesităţii implicării în prevenirea şi combaterea agresiunilor sexuale și încurajarea victimelor de a cere ajutor.

Materialele informative pentru copii includ conţinut elaborat de psihologii Asociației Telefonul Copilului, pe înţelesul lor, sub sloganul „Suntem rezultatul atingerilor trăite: Află cum te poți proteja de cele nedorite”. Acestora le este dedicată și o pagină web care arată cum se poate recunoaște un caz de agresiune sexuală, cu sfaturi de prevenire, explicații despre impactul psihologic asupra victimei și exemple de cazuri reale, consiliate de organizație (editate pentru respectarea anonimatului): https://www.116111.ro/AtingeriNedorite.

Codul Penal incriminează agresiunea sexuală în rândul infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale, iar fapta ce are ca victimă un minor este pedepsită mai aspru.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare