Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

FOTO, VIDEO. COLȚ DE RAI în Alba: Spectacolul naturii în Cheile Gălzii, o rezervație naturală cu priveliști spectaculoase

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cheile Gălzii sunt situate în partea de est a Munților Trascău, pe cursul inferior al Gălzii, între localitățile Poiana Gălzii și Galda de Sus.

Cheile Gălzii alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt), situată în vestul Transilvaniei, pe teritoriul județului județul Alba. Aria naturală se află în partea estică a Munților Trascăului (la o altitudine cuprinsă între 350 și 700 de m) pe cursul înferior al Văii Galdei, pe teritoriul administrativ al comunei Galda de Jos, între satele Galda de Sus și Poiana Galdei.

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate și are o suprafață de 3 ha.

YouTube video

Aria protejată este inclusă în situl de importanță comunitară – Trascău și reprezintă o zonă de cheiuri săpate în calcare jurasice (creste abrupte, turnuri, lapiezuri, nișe, polițe sau grohotișuri), ce conferă locului un peisaj deosebit.
Floarea-de-colț (Leontopodium alpinum Cass.)

Flora rezervației are în componență o gamă diversă de plante cu specii de arbori (păduri de foioase), arbusti, ierburi și flori.

Specii arboricole: fag (Fagus sylvatica), stejar, (Quercus robur), gorun (Quercus petraea), mesteacăn (Betula pendula), frasin), (Fraxinus excelsior), scoruș (Sorbus dacica), mojdrean (Fraxinus ornus) sau măceș (Rosa canina) sau alun (Corylus avellana).

La nivelul ierburilor sunt întâlnite mai multe rarități floristice de pajiște și stâncărie; printre care: floarea-de-colț (Leontopodium alpinum Cass.), firuță (Poa nemoralis), șoaldină mare (Sedum maximum), iarbă roșioară (Silene acaulis) sau gușa porumbelului (Silene viridiflora).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

27 Martie: Ziua mondială a teatrului

Bogdan Ilea

Publicat

în

27 Martie: Ziua mondială a teatrului La 27 martie, artiştii şi publicul din toată lumea celebrează ziua mondială a teatrului. Aniversată în fiecare an , a fost instituită în 1961, de Institutul Internaţional de Teatru (ITI), iar din 1962, a devenit un eveniment anual, organizat de centrele ITI şi comunitatea internaţională de teatru. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea