Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: Cetatea Alba Carolina, luată cu asalt de trupe de romani şi daci din ţară şi de peste hotare! Focul sacru a deschis Festivalul Cetăţilor Dacice de la Cricău

Alexandra Mates

Publicat

în

Parada a trupelor de reenactment de la Festivalul Cetatilor Dacice110Vineri seara, în Cetatea Alba Carolina a avut loc cea mai mare desfăşurare de forţe romane văzute în România. În avanpremiera Festivalului Cetăţilor Dacice, ediţia a-VII-a, 2013, ce va debuta sâmbătă la Cricău, începând cu ora 20.30, pe esplanada dintre cele două catedrale din Cetate, s-au adunat într-o adevărată „revistă de front” toate trupele de reenactment ce se vor întrece în cadrul mai multor demonstraţii de luptă şi concursuri specifice.  

Sute de albaiulieni au asistat entuziasmaţi la întreaga prezentare a Legiunii a XIII-a Gemina – Apulum, Lupii de fier ai Apoulonului, Lupii Daciei, Legiunea a V-a Macedonia, dar şi a altor trupe venite tocmai din Polonia sau din Italia. Punctul culminant l-a constituit sosirea în Cetatea Alba Carolina a însuşi împăratului Traian, însoţit de garda sa pretoriană de la Roma. Aici s-a aprins Focul Sacru de către o tânără dacă, pentru ca zeii să binecuvânteze cele două zile de manifestări. Cu toţii i-au invitat pe cei prezenţi să ia parte începând de mâine la luptele, demonstraţiile şi întrecerile ce vor avea loc, timp de două zile, în cadrul Festivalului Cetăţilor Dacice de la Cricău.

După spectaculoasa prezentare şi aprindere a Focului sacru, trupele au Parada a trupelor de reenactment de la Festivalul Cetatilor Dacice150pornit într-o paradă a torţelor pe Bulevardul Transilvaniei, până în zona Schitului, fiind însoţite pe tot parcursul marşului de zeci de albaiulieni, îndeosebi copii, care pe tot timpul manifestării au fost de-a dreptul entuziasmaţi de întreaga desfăşurare de forţe romane şi dacice.

Nu rataţi cele mai mari reconstituiri de lupte daco-romane din câte s-au văzut până acum în România. Cricăul va deveni un uriaş câmp de luptă , unde se vor reuni peste 150 de daci şi romani din ţară şi de peste hotare.

Timp de două zile, la Festivalul Cetăţilor Dacice vă aşteaptă întreceri dacice, cascadorii cu cai, ritualuri de aprindere a torţelor şi a rugului lui Zamolxe, zeul dacilor, precum, dansul Nimfelor Dace, concerte cu Holograf, Zadar, Bohemian Groove, Poarta 3, şi, mai ales, cele mai mari reconstituiri de lupte daco-romane din România. Întrecerile spectaculoase precum „Arcul viteazului”, „Rapid şi puternic”, „Suliţaşul Cetăţii”, „Cel mai iute de picior”, „Braţul de fier”,  „Luptătorul”, „Îndemânare şi curaj”, „Să ne unim forţele”, „Voinicul din cetate”, „Cărăuşii cetăţii”, sunt doar câteva dintre cele pregătite de organizatori.

În program vor avea loc, de asemenea,  expoziţii de machete cu specific daco-roman, un târg de meşteri,  tir cu arcul, paradă a motociliştilor Apulum Bikers şi vor fi amenajate spaţii de joacă pentru copii şi terase de vară. Prezentatorul festivalului din acest an va fi Daniel Buzdugan, celebra voce de la Radio ZU.

Programul şi mai multe detalii despre Festivalul Cetăţilor Dacice pot fi consultate aici.

Pentru cei ce doresc să ajungă la festival,  Societatea de Transport Public din Alba Iulia a suplimentat cursele de sâmbătă (22 iunie) şi duminică (23 iunie), pe ruta Alba Iulia – Cricău. Vezi aici programul de transport.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea