// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

FOTO, VIDEO: Ceremonie de sfințire a Monumentului Marii Uniri – simbol la 100 de ani de la unirea Transilvaniei cu România

Sâmbătă, la prânz, are loc ceremonia de sfințire a Monumentului Unității Naționale – simbol la 100 de ani de la unirea Transilvaniei cu România. Construcția a costat peste 10 milioane de lei, fiind recent finalizată.

Proiectul Monumentului Unităţii Naţionale a fost realizat acum mai bine de 25 de ani, fiind declarat câştigător în anul 1993, din 29 de machete aparţinând a 27 artişti plastici, şi trebuia să marcheze 75 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri. Concursul a fost reluat în 2008, soluţia lui Mihai Buculei fiind desemnată, din nou, câştigătoare.

Lucrările la Monumentul Unirii au început abia în vară, iar multe voci susţineau că nu mai este timpul fizic pentru a fi gata până la 1 Decembrie. Acesta a fost finalizat zilele trecute, după ce în toamnă s-a lucrat intens, vremea fiind prielnică.

Monumentul Unirii este situat în Parcul Unirii, are 20 de metri înălţime, este din piatră sub forma unor patru cruci şi a două litere ”U” întoarse. Piatra a fost adusă din Bulgaria.

Anterior acestui moment, a avut loc Marea Adunare Națională (parada portului popular și reconstituire istorică) și Citirea “Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba Iulia”. După ceremonia de sfințire va avea loc Ceremonialul “Pământ românesc”.

Citește și PROGRAMUL de 1 DECEMBRIE 2018, la Alba Iulia, de Centenarul MARII UNIRI: Ceremonial militar, inagurarea Podului și Monumentului Unirii, concerte și cântece patriotice

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419