Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO-VIDEO| Cea mai VECHE filmare cu Sebeșul publicată vreodată: Defilarea de 1 Mai din 1940, prezentată de un cetățean de onoare al orașului

Publicat

în

Eduard Schneider, cetățean de onoare al municipiul Sebeș începând cu anul 2010 și ambasador în România pentru mai multe branduri foto-video, a publicat în avanpremieră primele imagini digitalizate cu orașul său natal, filmate în mișcare în urmă cu 80 de ani. „Defilarea de 1 Mai 1940 la Sebeș – Mühlbach este cea mai veche filmare cu Sebeșul publicată vreodată până acum.

„Acest material este filmat și nu scanat fotogramă cu fotogramă, așa cum vor fi toate celelalte care vor urma. L-am vizionat ca și voi pentru prima dată astăzi, dar trebuie să avem răbdare pentru restul.

Mulțumiri familiei Krasser, în special Udo Krasser pentru punerea la dispoziție a imaginilor, familiei Mauksch pentru încredere și legături esențiale, Johann Schuster pentru expertiză, Cîndea Vasile Dan pentru transport, Hans Schneider pentru proiector și consultanță, Andreas Lüscher pentru documentarea momentului și nu în ultimul rând Ovidiu Pârjol – coloana sonoră interpretată la pian”, a transmis Edy Schneider într-o postare făcută publică pe pagina sa de socializare.

Electrica Furnizare Discount

Cele aproximativ 50 de secunde ale „Defilării de 1 Mai 1940 la Sebeș – Mühlbach”, sunt cele mai vechi imagini cu Sebeșul, în mișcare, publicate vreodată până acum.

„De 1 mai 2020, suntem cu toții acasă. Tare mult mi-aș fi dorit să fim cu toții în parc, acum și să vizionăm în premieră întreg materialul pe care-l avem. Dar, din păcate, nu a fost posibil din cauza situației și am rămas cu mult în urmă, din punct de vedere tehnic, pentru a realiza transpunerea în format digital.

Mi-am luat inima în dinți și am montat acea rolă de film (veche de 80 de ani) într-un aparat de protecție. Riscant, pentru că aș fi putut să deteriorez filmul. Din fericire, a mers totul ok și nu s-a întâmplat nimic.

Am bucuria să vă arăt cele 46 de secunde ale defilării din data de 1 Mai 1940. Nu vă așteptați la un film documentar sau cine știe ce, pentru unii poate că nu înseamnă mare lucru, dar pentru mine înseamnă enorm”, a transmis cetățeanul de onoare al Sebeșului.

Eduard Schneider s-a născut în Sebeș, dar a crescut în Germania, în orașul Hamburg, până la vârsta de 13 ani. Și-a făcut studiile în Germania și în Franța și s-a întors în România, în orașul său natal, în 1996, la vârsta de 26 de ani, având cetățenie germană și franceză. În 1997 a înființat studioul Schneider Productions, împlinindu-și, astfel, visul din adolescență.

„Pregătindu-mă pentru marele moment în care vom descoperi ce este pe rolele de film din Sebeșul anilor 1930 (care vor fi scanate fotogramă cu fotogramă), „am dat o cheie” acestui proiector împrumutat de la dragul meu prieten Hans Schneider. Montasem o bucată de rolă de film pe care o consideram „de sacrificiu” – găsită undeva, cândva și iată ce este pe ea: tânărul Senator John F. Kennedy, răsfoind cartea sa „Profiles in Courage” și imagini din război. N-am cuvinte”, transmitea Eduard cu o zi înainte de avanpremieră.

Timp de zece ani, în studioul lui din Sebeș, a produs peste 60 de albume pentru cele mai mari case de discuri din România, iar din 2004 a devenit producător executiv pentru zeci de viceoclipuri, reclame, scurtmetraje și filme documentare. Este cetățean de onoare al municipiul Sebeș începând cu anul 2010 și ambasador în România pentru mai multe branduri foto-video precum Letus Corporation, Carl Zeiss sau F&V.

Surse: Facebook – Eduard Schneider

Publicitate

Curier Județean

FOTO| Aiudenii nemulțumiți de modul în care operatorul de salubritate colectează resturile vegetale: Ce măsuri anunță primăria

Publicat

în

Aiudenii nemulțumiți de modul în care operatorul de salubritate colectează resturile vegetale: Ce măsuri anunță primăria

Mai mulți cetățeni din municipiul Aiud au semnalat neregului în ceea ce privește colectarea deșeurilor vegetale de pe unele străzi din oraș.

Doleanțele au ajuns la urechile autorităților, care spun că în cursul săptămânii viitoare va avea loc o întâlnire cu operatorul, pentru a rezolva problema.

„Suntem nemulțumiți de modul în care operatorul de salubritate colectează resturile vegetale. De câteva zile primim mesaje de la cetățeni care ne semnalează deficiențe în colectarea acestora. Săptămâna viitoare ne vom întâlni cu operatorul pentru a remedia problema”, au transmis reprezentanții primăriei Aiud.

Electrica Furnizare Discount
Citește mai mult

Curier Județean

”Carnavalul Toamnei” la Grădinița cu Program Prelungit ”Scufița Roșie” Alba Iulia. Micuții s-au îmbrăcat în costume și au jucat jocuri

Publicat

în

”Carnavalul Toamnei” la Grădinița cu Program Prelungit ”Scufița Roșie” Alba Iulia. Micuții s-au îmbrăcat în costume și au jucat jocuri

Preșcolarii grupei mari, grupa ”Iepurașilor”, sub îndrumarea doamnelor educatoare Baying Iulia și Potopea Denisa, au sărbătorit încheierea Proiectului Tematic ”Simfonia Toamnei” printr-un Carnaval.

Preșcolarii, au ales să îmbrace fiecare costumul preferat: de zâne, prinți și prințese, eroi, iepurași, fluturași și alte personaje de poveste. Ziua a fost plină de activități distractive, jocuri alese și îndrăgite de cei mici.

Electrica Furnizare Discount

Prin toate activităţile desfăşurate la grupă, în perioada derulării Proiectului Tematic, copiilor li s-a oferit posibilitatea de a-şi completa cunoştinţele pe care le aveau, dar şi de a-şi satisface curiozitatea cu informaţii despre lucruri neştiute.

Toamna este anotimpul roadelor bogate, a recoltei, a veseliei, a harniciei si a pregatirilor pentru iarna, iar preșcolarii din grupa ”Iepurașilor” au sărbătorit acest anotimp, în cel mai plăcut mod, cu veselie și bucurie!

Doamna director, prof. Seician Maria, transmite felicitări cadrelor didactice și mulțumiri părinților pentru implicare și colaborare.

Citește mai mult

Curier Județean

IJJ Alba: Recomandări pentru turiștii care pleacă în drumeții, în zonele montane din județ unde zăpada este prezentă

Publicat

în

IJJ Alba: Recomandări pentru turiștii care pleacă în drumeții, în zonele montane din județ unde zăpada este prezentă

La nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean ‚‚ Avram Iancu’’ Alba, avem în componenţă 3 posturi montane de jandarmi, respectiv: Șugag, Roșia Montană și Arieșeni. Având în vedere că deja în zone montane din județ zăpada este prezentă, pentru a preveni evenimentele negative, jandarmii montani reamintesc turiștilor următoarele:

-Înainte de a pleca în drumeție să echipeze autoturismul corespunzător (lanțuri antiderapante, lopată de zăpadă);

-Să se informeze înainte de a pleca la drum cu privire la starea vremii, starea drumurilor, dar și existența marcajelor turistice;

Electrica Furnizare Discount

-Să plece la drum doar cu echipament adecvat, lanternă, sac de dormit, trusă de prim ajutor;

-Să nu se abată de la drum și să respecte indicatoarele și marcajele turistice;

-Să cunoască bine pregătirea fizică a grupului și să adapteze traseul în funcție de aceasta;

-Să nu deterioreze amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele;

-În cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau a înrăutăţirii vremii, retrageţi-vă la cea mai apropiată cabană;

-Apelaţi cu încredere la patrulele de jandarmi montani şi la membri Salvamont și respectaţi indicaţiile acestora;
-Să ia legătura cu jandarmii montani/ serviciul unic de urgență 112, în cazul producerii unui accident, comunicându-le acestora datele de identificare ale solicitantului, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, unde sunt persoanele aflate în dificultate și când s-a produs accidentul.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare