Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO-VIDEO| Cea mai VECHE filmare cu Sebeșul publicată vreodată: Defilarea de 1 Mai din 1940, prezentată de un cetățean de onoare al orașului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Eduard Schneider, cetățean de onoare al municipiul Sebeș începând cu anul 2010 și ambasador în România pentru mai multe branduri foto-video, a publicat în avanpremieră primele imagini digitalizate cu orașul său natal, filmate în mișcare în urmă cu 80 de ani. „Defilarea de 1 Mai 1940 la Sebeș – Mühlbach este cea mai veche filmare cu Sebeșul publicată vreodată până acum.

„Acest material este filmat și nu scanat fotogramă cu fotogramă, așa cum vor fi toate celelalte care vor urma. L-am vizionat ca și voi pentru prima dată astăzi, dar trebuie să avem răbdare pentru restul.

Mulțumiri familiei Krasser, în special Udo Krasser pentru punerea la dispoziție a imaginilor, familiei Mauksch pentru încredere și legături esențiale, Johann Schuster pentru expertiză, Cîndea Vasile Dan pentru transport, Hans Schneider pentru proiector și consultanță, Andreas Lüscher pentru documentarea momentului și nu în ultimul rând Ovidiu Pârjol – coloana sonoră interpretată la pian”, a transmis Edy Schneider într-o postare făcută publică pe pagina sa de socializare.

YouTube video

Cele aproximativ 50 de secunde ale „Defilării de 1 Mai 1940 la Sebeș – Mühlbach”, sunt cele mai vechi imagini cu Sebeșul, în mișcare, publicate vreodată până acum.

„De 1 mai 2020, suntem cu toții acasă. Tare mult mi-aș fi dorit să fim cu toții în parc, acum și să vizionăm în premieră întreg materialul pe care-l avem. Dar, din păcate, nu a fost posibil din cauza situației și am rămas cu mult în urmă, din punct de vedere tehnic, pentru a realiza transpunerea în format digital.

Mi-am luat inima în dinți și am montat acea rolă de film (veche de 80 de ani) într-un aparat de protecție. Riscant, pentru că aș fi putut să deteriorez filmul. Din fericire, a mers totul ok și nu s-a întâmplat nimic.

Am bucuria să vă arăt cele 46 de secunde ale defilării din data de 1 Mai 1940. Nu vă așteptați la un film documentar sau cine știe ce, pentru unii poate că nu înseamnă mare lucru, dar pentru mine înseamnă enorm”, a transmis cetățeanul de onoare al Sebeșului.

Eduard Schneider s-a născut în Sebeș, dar a crescut în Germania, în orașul Hamburg, până la vârsta de 13 ani. Și-a făcut studiile în Germania și în Franța și s-a întors în România, în orașul său natal, în 1996, la vârsta de 26 de ani, având cetățenie germană și franceză. În 1997 a înființat studioul Schneider Productions, împlinindu-și, astfel, visul din adolescență.

„Pregătindu-mă pentru marele moment în care vom descoperi ce este pe rolele de film din Sebeșul anilor 1930 (care vor fi scanate fotogramă cu fotogramă), „am dat o cheie” acestui proiector împrumutat de la dragul meu prieten Hans Schneider. Montasem o bucată de rolă de film pe care o consideram „de sacrificiu” – găsită undeva, cândva și iată ce este pe ea: tânărul Senator John F. Kennedy, răsfoind cartea sa „Profiles in Courage” și imagini din război. N-am cuvinte”, transmitea Eduard cu o zi înainte de avanpremieră.

Timp de zece ani, în studioul lui din Sebeș, a produs peste 60 de albume pentru cele mai mari case de discuri din România, iar din 2004 a devenit producător executiv pentru zeci de viceoclipuri, reclame, scurtmetraje și filme documentare. Este cetățean de onoare al municipiul Sebeș începând cu anul 2010 și ambasador în România pentru mai multe branduri foto-video precum Letus Corporation, Carl Zeiss sau F&V.

[nggallery id=7886]

Surse: Facebook – Eduard Schneider


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat

Bogdan Ilea

Publicat

în

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat Un accident rutier s-a petrecut în data 25 aprilie, în Alba Iulia, zona Dedeman, între două mașini care s-au tamponat. Pompierii au intervenit pentru asigurarea măsurilor specifice. Pompierii din Alba Iulia intervin cu două autospeciale, 1 ASAS și 1 EPA pentru asigurarea măsurilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea