Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Curier Județean

FOTO-VIDEO| Capul de statuetă votivă „Apollo Belvedere”, descoperit în 1900, exponatul lunii, la Muzeul Unirii din Alba Iulia. A fost achiziţionat de fondatorul muzeului, Adalbert Cserni

Alexandra Mates

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

cap statueta Apollo Belvedere01Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a prezentat, marţi,”Exponatul lunii iunie”. Este vorba despre o piesă sculpturală deosebită, capul unei statuete din marmură, cu caracter votiv, care-l reprezintă pe Apollo, un important zeu al panteonului religios greco-roman. Opera sculpturală a fost descoperită întâmplător în anul 1900 şi a fost achiziţionată de către Adalbert Cserni, primul custode şi director al Muzeului din Alba Iulia.

 Valoarea sa deosebită este dată de apartenenţa sa la un tip iconografic foarte rar numit ”Apollo Belvedere”, după o statuie romană din marmură păstrată la Muzeul Vaticanului din Roma, care, la rândul ei, este o copie după o celebră operă sculpturală din bronz a unui renumit artist grec numit Leochares, ce şi-a desfăşurat activitatea creatoare în sec. al IV-lea Î.H. Această piesă de la Apulum este unicat pe teritoriul fostei Dacii. Astfel de capete de statui redând acest tip iconografic se mai regăsesc în muzeele din Basel şi Köln.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

 Exponatul lunii iunie a fost prezentat de către Radu Ota, istoric la Muzeul Unirii din Alba Iulia: „Am ales să expunem această piesă deoarece este vorba despre un tip iconografic foarte, foarte rar. Este un paradox, este vorba despre tipul iconografic Apollo Bevedere. Este cea mai cunoscută imagine iconografică a lui Apollo în arta greco-romană dar şi cel mai puţin reprezentată în statuarea greco-romană. Acest cap a fost descoperit în 28 martie, 1900, şi a fost achiziţionat  de către primul director şi custode al Muzeului din Alba Iulia, Adalbert Cserni”, a declarat Radu Ota.

 Statueta Apollo Belvedere  îl reprezenta pe Apollo trăgând cu arcul asupra şarpelui Pyton, sau trăgând cu arcul împotriva celţilor, care i-au vandalizat sanctuarul din Delphi, în anul 279 Î.H.

 Istoricul a menţionat că aceste copii romane păstrate până în ziua de astăzi, pe lângă acea celebră statuie Apollo din Belvedere de la Muzeul Vaticanului din Roma,  aceste capete de statui se mai păstrează doar în muzeele din Basel şi Köln, şi cu atât mai mult acest cap de statuie a lui Apollo Blevedere care se păstrează şi în colecţiile Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia este foarte valoros, atât din punct de vedere documentar, cât şi expoziţional.

 „Piesa se datează undeva în perioada Antonină medie, undeva în anii 130-160 până 170 d.H. şi deşi nu au fost realizate analize petrografice ale marmurei făcând o comparaţie cu alte statui asupra cărora au făcute analize, se presupune că a fost realizată într-unul din atelierele greceşti care funcţionau în epocă romană, undeva în Asia Mică, în Turcia de astăzi sau în zona mării Marmara. Statuia probabil avea cam 50-60 de metri înălţime”, a spus Radu Ota.

Apollo este unul dintre cei mai importanţi zei din panteonul greco-roman. Divinitate a luminii, a soarelui, patron al artelor frumoase şi ocrotitor al cetăţilor, Apollo se ocupă cu prevestirea viitorului fiecărei persoane în parte, atribut care-i conferă o însemnătate de prim rang în rândul zeilor olimpieni.

cap statueta Apollo Belvedere06 Capul este în poziţie verticală, întors spre stânga (h -12,40 cm, l – 7,50 cm). Zeul are privirea efeminată, arcadele elegant conturate, iar ochii sunt bine adânciţi în raport cu planul frunţii. Nasul şi buza superioară sunt sparte. Deşi chipul are trăsături adolescentine, se poate remarca privirea expresivă, maiestuoasă şi plină de personalitate a zeului, care degajă forţă şi echilibru. Părul este redat în meşe paralele, care curg orizontal şi oblic spre spate. Se observă o cărare pe creştet care coboară pe spate până în zona cocului strâns pe ceafă. De asemenea, două şuviţe de pe frunte sunt strânse într-un nod pe creştetul capului. Părul redat în sus deasupra frunţii este specific zeilor.

[nggallery id=1886]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

23 noiembrie 2024 | Episcopul Emilian Birdaș aniversat la 103 ani de la naștere, pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia

Cezar Lancrajan

Published

on

23 noiembrie 2024 | Episcopul Emilian Birdaș aniversat la 103 ani de la naștere, pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia Ioan Birdaș s-a născut la data de 23 noiembrie 1921 în satul Rohia, din județul Maramureș. La doar 14 ani a intrat ca frate în Mănăstirea Rohia, fiind tuns în monahism sub numele de Emilian […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea