Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO-VIDEO| Bursa locurilor de Muncă la Alba Iulia. Ofertă mai bogată pentru meseriaşi, dar săracă pentru cei cu studii superioare. Ce spun şomerii

Alexandra Mates

Publicat

în

Bursa Locurilor de Munca Alba Iulia002Sute de albaiulieni şi nu numai, aflaţi în căutarea unui loc de muncă,  au luat cu asalt Bursa Generală a Locurilor de Muncă, ce a avut loc vineri la Alba Iulia. Încă de la ora 9.30, de când s-a dat startul bursei, zeci de oameni aşteptau afară. Circa 25 de anagajatori s-au prezentat la această bursă şi au pus la bătaie peste 350 de locuri de muncă. Pentru absolvenţii cu studii superioare au fost puse la dispoziţie doar 50 de joburi. Şanse de anagajare au fost şi pentru muncitorii necalificaţi, fiind oferite peste 80 de locuri de muncă, dar şi pentru absolvenţii de studii tehnice, precum ingineri sau lăcătuşi. La Bursă au fost prezenţi atât tineri, recent ieşiţi din băncile universităţilor cât şi lucrători cu experienţă.

Cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă s-au întâlnit vineri faţă în faţă cu angajatorii. Din peste 100 de firme contactate, aproximativ 25 şi-au făcut apariţia la bursă pentru a-şi prezenta activitatea. Sute de persoane care vor un job au venit pentru a-şi depune CV-urile la Bursa organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba.

În principal, şomerii tineri s-au plâns de oferta slabă pentru cei cu studii superioare şi de faptul că angajatorii cer experienţă, în timp ce adulţii spun că în ziua de astăzi foarte greu se mai găseşte de lucru chiar dacă sunt dispuşi să lucreze şi în alte domenii decât în ce sunt specializaţi şi că se descurcă foarte greu, având cheltuielile mari.

Elit - Gustul Desăvârșit

bucDe exemplu, Cristian Novacovici,  în vârstă de 43 de ani, îşi căuta un post de bucătar. “Până acum toata lumea mi-a spus să-i caut după Paşti. Am dat telefoane, şi nimeni nimic, nu avem eveniment”, a spus domnul îngreunat parcă de această povară, lipsa unui loc de muncă. Nu a avut o viaţă tocmai uşoară şi spune că din 450 de lei cât ia şomaj nu poate decât să-şi plătească gazul şi curentul.  “Am lucrat la  Ulpia până a dat faliment, şi pe urmă am plecat în Anglia, 2 ani. S-a îmbolnăvit mama şi a trebuit să mă întorc. 9 luni – am schimbat pampersul, că şi ea mi i-a schimbat mie. După ce a murit mama, am lucrat 1 an şi jumătate la fabrica de polistiren. Am devenit şomer anul trecut, când ne-a spus mentenanţa că nu mai sunt comenzi”, a povestit Cristian Novanovici.

Şi-a depus un CV şi în domeniul ceramicii, şi deşi spune că este sigur că 999 de firme îl refuză, speră să aibe noroc, aşa cum şi la loto dacă joci poţi avea un bilet câştigător. Acesta a mai spus că dacă ar primi dublu cât ia acum şomajul, ar accepta să lucreze.

10306924_780497558635000_520478893_nDe asemenea, o tânără  îşi căuta un job în domeniul juridic, şi spune că nu a găsit nimic, declarându-se nemulţumită.  „Caut în domeniul juridic. Nu am găsit nimic în acest domeniu. Se cere experienţă. Având în vedere că sunt absolvent din 2013, nu ştiu dacă este în avantajul meu să caut în alt domeniu. Pentru cei cu studii superioare sunt foarte puţine oferte. Pentru cei necalificaţi şi pentru cei din alte domenii sunt destul de multe”, a spus Diana Gota, absolventă a Facultăţii de Drept.

La stand-ul VCST Automotive, l-am găsit pe domnul Iulian Popa, în vârstă de 50 de ani, Iuliandin comuna Unirea. Se află în căutarea unui loc de muncă de aproximativ 5 ani şi  se plânge de faptul că angajatorii din Alba Iulia cer domiciliu stabil în oraş. Este de părere că pentru a munci nu contează vârsta, dar recunoaşte că totul stă în decizia angajatorilor. A lucrat foarte mult timp ca specialist serviciu aprovizionare la Metalurgica Aiud, însă din păcate firma a ajuns în insolvenţă, iar domnul Iulian în disperare. Deşi caută un loc de muncă în inginerie, confecţii metalice, inspector resurse umane, spune că nu se mai aşteaptă să găsească neapărat în ce domeniu a terminat el, şi că poate fi şi lăcătuş. Şi-a depus până la urmă CV-ul pentru posturi de inginer şi lăcătuş şi speră din suflet să fie contactat.

Un alt tânăr din Aiud, cu studii medii, îşi căuta un job, fie el în domeniul comerţului sau la clablaje ori mecanic auto. Haja Adrian, în vârstă de 28 de ani, se află în căutarea unui loc de muncă de doar 2 săptămâni şi spune că a primit ceva oferte la bursă, dar aşteaptă să fie contactat.

Principalele meserii aferente locurilor de muncă oferite persoanelor fără studii superioare au fost: strungar, rectificator, frezor CNC, programator CNC, lăcătuş montator, îngrijitor clădiri, lăcătuş întreţinere, electrician, muncitor necalificat, secretară, bucătar, barman, ospătar, vânzător, lucrător comercial, florar decorator, agent asigurări, consultant asigurări, confectioner încălţăminte, cusător din piele şi înlocuitori, cusător  marochiner, cameristă, ajutor bucătar, organizator, dulgher, finisor, zidar, funcţionar birou calitate, specialist în achiziţii, ceramist.

Pentru persoanele cu studii superioare au fost disponibile locuri de muncă în profesiile: consultant financiar, mentor, coordonator compartiment, inginer planificare, inginer calitate verificarea materialelor, inginer calitate verificări acustice, inginer administrator sisteme informatice, specialist în domeniul calităţii, specialist formare, inginer IT, inginer mecanic, inginer electromecanic.

Potrivit AJOFM, la Bursă au participat în total 396 de persoane care au căutat un loc de muncă, iar dintre aceştia doar 38 au fost selectaţi de angajatori în vederea încadrării.

[nggallery id=1549]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Aiudeanul Levente Ioan Polgar, invitat la ”Ştafeta Veteranilor”, ediția a IX-a: Va încheia și anul acesta ștafeta la Carei

FURDUI Alexandru

Publicat

în

Aiudeanul Levente Ioan Polgar, invitat la ”Ştafeta Veteranilor”, ediția a IX-a: Va încheia și anul acesta ștafeta la Carei

Ultramaratonistul aiudean Levente Ioan Polgar a acceptat invitația de a participa și anul acesta la competiția ”Ștafeta Veteranilor”, ajunsă la ediția a IX-a.

„Bucuros voi onora și în acest an invitația de a lua parte în Ștafeta Veteranilor, ediția a IX-a, Oradea – Carei, ultimul schimb din segmentul albastru. La Carei, pe 25 Octombrie se va uni cu cele 2 culori, Roșu și Galben astfel vor forma drapelul României.

Este o sarcină grea pentru că în aceste trei culori ai ștafetei pun multă speranța și efort câteva mii de oameni cu inima la Eroii de azi și ieri! Care trebuie să ajungă întocmai și la timp la Carei!”, a scris Levente pe Facebook.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Cursuri de înot gratuite pentru elevii de clasa a doua din Alba Iulia, la Bazinul Olimpic: Când vor avea loc

FURDUI Alexandru

Publicat

în

Cursuri de înot gratuite pentru elevii de clasa a doua din Alba Iulia, la Bazinul Olimpic: Când vor avea loc

Începând cu această săptămână, Bazinul Olimpic Alba Iulia va fi deschis pentru agrement, de luni până vineri între orele 7-11 și 17-22, iar sâmbătă și duminică va fi deschis între orele 7-22.

În cursul săptămânii, în intervalul 11-17, vor avea antrenamente elevii de la Liceul Sportiv și sportivii de la CSM Unirea Alba Iulia.

Totodată, începând ce această săptămână, în intervalul orar 11-14, se desfășoară proiectul Consiliului Local Alba Iulia ”Educație și sănătate prin înot”, prin care elevii de clasa a doua din școlile municipiului Alba Iulia beneficiază de cursuri de înot gratuite.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cursurile de inițiere înot se vor desfășura de luni până vineri, între orele 17-19, precum și sâmbăta între orele 9-15.

Elevii vor fi însoțiți de învățători și vor beneficia de ședințe de înot, conform programului stabilit pe zile, unități de învățământ și număr de elevi. Fac excepție de la programul stabilit zilele libere acordate cu ocazia sărbătorilor legale.

Ședința durează 1.5 ore și constă în: preluarea elevilor din vestiar, inițerea orelor de înot și predarea elevilor în vestiar;

Ședințele de inițiere vor fi acoperite de 4 instructori/profesori care vor face dovata absolvirii unui curs de instructor de înot sau echivalent.

Vă reamintim că, în prima și a treia zi de luni din fiecare lună, Bazinul Olimpic Alba Iulia este închis publicului în prima parte a zilei, pentru igienizare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Parc fotovoltaic la Alba Iulia: Primăria a achiziționat servicii de elaborare SF. Care sunt obiectivele proiectului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Parc fotovoltaic la Alba Iulia: Primăria a achiziționat servicii de elaborare SF. Care sunt obiectivele proiectului

Primăria Alba Iulia a achiziționat servicii de elaborare Studiu Fezabilitate (SF) în vederea construirii unui parc fotovoltaic la nivelul Municipiului. Valoarea achiziției este de 270.000 de lei.

Dacă investiția s-ar realiza se preconizează reducerea consumurilor de energie electrică produse din surse de combustibil fosil și implicit reducerea costurilor cu energia preluată din sistemul de distribuție a energiei electrice.

Elit - Gustul Desăvârșit

Situația Existentă

Reducerea costurilor, consumului și creșterea performanței energetice în clădirile publice se numără printre obiectivele prioritare ale administrației Municipiului Alba lulia. La momentul actual costul pentru consumul de energie electrică în clădirile publice și iluminat sunt suportate în procent de 100% din bugetul local. Se impune astfel realizarea unor investiții pentru utilizarea energiei regenerabile în Municipiul Alba lulia, pentru a reduce costul de operare.

Situația propusă

Proiectul are ca scop construirea și operarea unui parc fotovoltaic de producere a energiei electrice pe baza tehnologiei fotovoltaice, pe raza Municipiului Alba lulia pentru consum propriu la nivelul clădirilor publice dar și la nivelul sistemului de iluminat public al municipiului Alba lulia.

Obiectivele specifice ce urmează a fi atinse prin realizarea investiției se împart în:

  • Reducerea consumurilor de energie electrică
  • în urma realizării investiției se preconizează reducerea consumurilor de energie electrică produsă din surse de combustibil fosil implicit reducerea costurilor cu energia preluată din sistemul de distribuție a energiei electrice.
  • Realizarea unor modele energetice de bună practică
  • În urma implementării monitorizării sistemului de producere a energiei electrice cu panouri fotovoltaice se preconizează realizarea unor modele energetice fezabile, prin care să poată fi elaborate proceduri de bună practică pentru dimensionarea, proiectarea și exploatarea unor sisteme de producere energie electrică din surse regenerabile de energie, precum și pentru elaborarea unor rapoarte energetice care să servească la replicarea soluțiilor specifice.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea