Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO/ VIDEO| Autostrada Sebeș – Turda: Lotul 3, singurul finalizat la timp. Constructorul Tirrena Scavi promite inaugurarea în toamna 2017

Publicat

în

*Autostrada Sebeș – Turda: Lotul 3, între Aiud și Decea, singurul finalizat la timp. Constructorul Tirrena Scavi promite inaugurarea în toamna 2017 *S-au turnat deja primii 3 kilometri de asfalt *Viaductul de 700 de metri peste râul Mureș – cel mai lung și spectaculos pasaj de pe A10 – Disponibilitate financiară și mobilizare maximă în șantier – secretele constructorului

Pe lotul 3 al Autostrăzii Sebeș – Turda, care se întinde pe o lungime de 12,45 km, de la intrare în Aiud până la Decea (km 41+250 – km 53+700), a început asfaltarea. Stadiul fizic al lucrărilor a ajuns deja la 83%, iar reprezentanții constructorului italian Tirrena Scavi S.p.a. își asumă ca termen de finalizare toamna acestui an, în a doua jumătate a lunii septembrie sau prima jumătate a lunii octombrie. S-au turnat deja primii 3 kilometri de strat final de uzură, de la km 41+250 până la km 43+500, iar ritmul de lucru este de circa 1 kilometru de asfalt pe zi.

”Mergem în paralel cu câte două utilaje de turnat asfalt pentru continuitate și pentru eficiență. Asfaltul provine de la cele două stații proprii”, a explicat Umberto Paci, coordonator de proiect pe lotul 3 și reprezentant al constructorului italian, potrivit căruia până la sfârșitul lui august tot tronsonul va fi asfaltat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Singura problemă care încă mai stă în calea constructorului este un stâlp de înaltă tensiune situat chiar în mijlocul drumului, la km 53+650 (la granița cu lotul 4) și care trebuie mutat de către cei de la Electrica. Constructorul spune că așteaptă de aproape un an ca stâlpul să fie mutat și că are promisiuni că aceasta se va întâmpla până la sfârșitul lunii iunie. În paralel cu lucrările de asfaltare se mai lucrează intens la terminarea unui pasaj peste calea ferată.

Citește și: FOTO/ VIDEO: Pe Autostrada Sebeș-Turda, Lotul 1, se va putea circula cel mai devreme la sfârșitul lui 2019

”Am fost puțin întârziați din cauza avizelor și aprobărilor pe care a trebuit să le obținem”, a explicat ing. Ion Onițiu. Alți factori care au determinat mici întârzieri în execuție, fără consecințe însă, au fost strămutarea unui cimitir de circa 300 de locuri în zona Gâmbaș (lucrare neprevăzută care ar putea crește costurile cu circa 100.000 de euro) și descărcări arheologice complexe.

*Viaduct de 700 de metri peste râul Mureș – cel mai lung și spectaculos pasaj de pe A10

Viaductul din zona Gâmbaș peste râul Mureș este cel mai lung de pe traseul A10 și poate fi considerat totodată cea mai spectaculoasă lucrare de pe traseu, mai ales că trece printr-o zonă cu peisaje încântătoare. Ca și particularitate, constructorul a ales pentru viaduct o structură dintr-un oțel special, cu proprietăți speciale de a-și crea propria crustă de protecție, un fel de patină naturală, aspect care i-ar putea determina pe nespecialiști să afirme că podul e ruginit.

Pe traseul lotului 3 mai există un viaduct în lungime de 400 de metri, în total fiind construite 9 poduri, două pasaje la cele două noduri rutiere, la Aiud, respectiv Unirea (Decea), plus 7 structuri casetate pentru drumurile locale, 37 de podețe prefabricate din beton. De asemenea, constructorul a fost obligat prin proiect să construiască 10 podețe metalice biopermeabile care să permită animalelor să-și croiască drum între cele două zone naturale protejate pe care le străbate lotul 3. Doar teoretic, însă, deoarece de o parte și alta a autostrăzii există deja bariere greu de trecut de către broaște, șopârle și alte târâtoare, și anume Mureșul, calea ferată și DN1.

*Lotul 3, singurul din cele 4 care va fi gata la timp

Lotul 3 al Autostrăzii Sebeș – Turda este singurul din cele 4 care va fi finalizat la timp. E adevărat că aici kilometrii sunt mai puțini, terenul nu a pus probleme deosebite (ca pe lotul 2, de exemplu) și nu există lucrări de complexitatea nodului rutier de la Sebeș, (lotul 1), însă și abordarea a fost una diferită. O disponibilitate financiară și mobilizare de utilaje și muncitori superioare par să fie secretele acestei reușite. Din martie se lucrează zilnic cu aproximativ 250 de utilaje (majoritatea aparținând constructorului Tirrena Scavi și mai puțin subcontractorilor) și cu 500 de angajaţi, dintre care 400 sunt mobilizați pe șantier.

Citește și: FOTO/ VIDEO: Autostrada Sebeș-Turda, lotul 2 – Lucrări mult întârziate, în principal din cauza unei slabe mobilizări a constructorului

”În prima fază am lucrat din banii noștri, până la stadiul fizic de aproximativ 50%. Suntem o firmă veche în România, cu lucrări importante, cu un rulaj mare și o relație serioasă cu băncile, astfel că ne-am putut permite să susținem inițial din banii noștri toate lucrările. Până la urmă e și în avantajul constructorului să termine cât mai repede și să se mute la altă lucrare”, a precizat Umberto Paci, reprezentantul antreprenorului italian. Din păcate, chiar dacă lotul 3 va fi finalizat în toamnă și CNAIR va decide să îl dea în folosință, aici se va putea circula pe o porțiune de doar aproximativ 7 kilometri, între cele două noduri.

Lotul 3 are 12,45 km şi urmează traseul de la intrarea în Aiud până la nodul de la Decea (km 41+250 – km 53+700). Pe acest tronson sunt două noduri rutiere, inclusiv bretele de acces, la Aiud (km 44+700) şi Unirea (km 53+200). Contractul semnat cu Tirrena Scavi S.p.a are o valoare de 420.511.921,44 lei (fără TVA) și a fost semnat în 16 aprilie 2014.

[nggallery id=4189]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Două intervenții ale salvamontiștilor din Alba: A fost salvată o persoană blocată pe o stâncă și o participantă la Festivalul Cetăților Dacice

Publicat

în

FOTO VIDEO| Două intervenții ale salvamontiștilor din Alba: A fost salvată o persoană blocată pe o stâncă și o participantă la Festivalul Cetăților Dacice

În cursul acestui weekend, salvamontiștii din județul Alba au intervenit pentru salvarea a două persoane, fiind vorba despre o persoană care a rămas blocată pe o stâncă și o participantă la Festivalul Cetăților Dacice, care a alunecat pe o porțiune mai abruptă si a suferit o entorsă de gleznă.

Sâmbătă, 25.06.2022, in jurul orelor 17:30, Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Alba, a primit un apel prin care era solicitată interventia salvatorilor montani pentru a salva o persoană blocată pe o stâncă în zona Vânătările Ponorului, din comuna Sălciua.

Elit - Gustul Desăvârșit

Apelantul vorbea foarte greu limba română. La scurt timp după acest apel, un al doilea apel semnala faptul că la circa 30 de metri sub balconul din lemn de la locul de belvedere deasupra de Vânătările Ponorului, se vede o persoană blocată în peretele stâncos. Apelurile s-au efectuat prin numărul unic de urgență 112.

Salvamontişii ajunşi la faţa locului au constatat că era vorba despre un tânăr în vârsta de 25 de ani, din Odorheiu Secuiesc, care a coborât neasigurat, fără echipament, in avenul respectiv, unde a rămas blocat, la prima săritoare, fără posibilitate de a se mai întoarce.

Salvamontistii au coborât pana la tânărul blocat, l-au asigurat, iar pentru evacuare au folosit tehnici de coarda specifice, pana când acesta a ajuns la suprafață. Menționăm că tânărul în cauză nu a suferit leziuni sau vătămări cat timp s-a aflat blocat la intrarea în aven. Este lesne de înțeles că bravada şi curiozitatea, în acest caz, a avut pentru tânărul nostru, efectul invers faţă de ceea ce a vrut să demonstreze.

Tot în acest week-end, salvatorii montani au asigurat şi asistenţa salvamont în zona cetății de la Căpâlna, în cadrul Festivalului Cetăților Dacice, desfășurat în comuna Săsciori.

Pe lângă implicarea merituoasă pe care au avut-o în organizarea si pregătirea festivalului, au intervenit pe traseul TA (triunghi albastru), unde o femeie, participantă la eveniment, a alunecat pe o porțiune mai abruptă si a suferit o entorsă de gleznă, fără posibilitatea de a se mai deplasa.

După acordarea primului ajutor, aceasta a fost coborâtă de pe munte, până în Sasciori, unde avea autoturismul, cu recomandarea de a se prezenta la UPU, pentru investigații mai amanuntite.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

A agresat un tânăr și i-ar fi sustras 1.400 de lei din portofel: Tânăr de numai 18 ani, reținut de polițiști

Publicat

în

A agresat un tânăr și i-ar fi sustras 1.400 de lei din portofel: Tânăr de numai 18 ani, reținut de polițiști

La data de 24 iunie 2022, polițiștii din Cugir au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un tânăr de 18 ani, din Cugir, care este bănuit de furt.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au stabilit că, în noaptea de 23/24 iunie 2022, în timp ce se afla pe o strada din Cugir, l-ar fi agresat pe un alt tânăr de 19 ani, din Cugir și i-ar fi sustras suma de 1.400 de lei din portmoneul pe care acesta l-ar fi pierdut în urma altercației.

Elit - Gustul Desăvârșit

Tânărul de 18 ani a restituit păgubitului prejudiciul cauzat, iar acesta din urmă și-a retras plângerea cu privire la faptele de lovire sau alte violențe.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

ALERTĂ hidrologică: COD GALBEN de inundații în Alba și alte județe, până duminică noaptea. Zonele vizate

Publicat

în

ALERTĂ hidrologică: COD GALBEN de inundații în Alba și alte județe, până duminică noaptea. Zonele vizate

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o alertă de cod galben de inundații valabil și pentru județul Alba, până la data de 26 iunie, la ora 24:00.

În intervalul 26.06.2022 ora 12:00 – 26.06.2022 ora 24:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Arieş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Alba şi Cluj), Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Târnava – amonte S.H. Brănişca (judeţele: Alba, Sibiu şi Hunedoara), Timiş – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Teregova – amonte S.H. Lugoj (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Nera – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Caraş Severin), Cerna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Gorj şi Caraş Severin), Dunăre – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte S.H. Gruia (judeţele: Mehedinţi şi Caraş Severin), Desnăţui – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Mehedinţi şi Dolj), Jiu – bazin amonte S.H. Sadu şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari, Gilort – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Motru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj), Râul Negru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Harghita, Covasna şi Braşov), Olt – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Cibin – amonte Ac. Ioneşti (judeţele: Sibiu, Vâlcea şi Argeş), Olteţ – bazin superior (judeţele: Gorj şi Vâlcea), Ialomiţa – bazin amonte S.H. Moroeni şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Moroeni – amonte S.H. Siliştea Snagovului (judeţele: Dâmboviţa, Prahova şi Ilfov), Prahova – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Prahova şi Buzău), Buzău – bazin amonte Ac. Siriu şi afluenţii aferenţi sectorului aval Ac. Siriu – amonte S.H. Baniţa (judeţele: Braşov, Covasna, Buzău şi Prahova), Trotuş – bazin amonte S.H. Ghimeş Făget şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Ghimeş Făget – amonte S.H. Vrânceni (judeţele: Harghita, Neamţ, Bacău şi Covasna).

Elit - Gustul Desăvârșit

Atenţionarea Hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele: Gorj, Vâlcea, Prahova, Buzău, Harghita şi Bacău.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare