Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO-VIDEO: Au lăsat sala de operaţii şi au urcat pe scenă, la Alba Iulia. Concert excepţional cu Orchestra Medicilor din Bucureşti, la Casa de Cultură a Sindicatelor

Alexandra Mates

Publicat

în

Orchestra Medicilor din Bucuresti la Alba Iulia007O seară cum rar ai parte să petreci la Alba Iulia. Stare de bine, muzică de calitate, bucurie în suflete şi la final aplauze la scenă deschisă. Cam aşa s-ar putea descrie atmosfera din cadrul concertului de joi seara susţinut de Orchestra Medicilor din Bucureşti. Cele peste 500 de locuri ale sălii din Casa de Cultură au fost ocupate aproape toate de albaiulieni veniţi să asculte orchestra  dar şi să-i susţină pe copiii din aşezămintele “Sfânta Maria” şi „Sfânta Ana”  din Alba Iulia.

Orchestra Medicilor din Bucureşti a lăsat sala de operaţii şi consultaţii şi a venit, în premieră, în „cealaltă capitală”, unde a susţinut un concert extraordinar, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor . Stetoscopul a fost înlocuit cu violoncelul iar bisturiul cu viori perfect acordate.

Orchestra Medicilor din Bucuresti la Alba Iulia015Solista Cristina Anghelescu împreună cu Orchestra Medicilor din Bucureşti, dirijată de Iosif Ion Prunner au adus Mica Serenadă a lui Mozart şi Anotimpurile lui Vivaldi, într-un anotimp al sunetului cum nu s-a mai auzit la Alba Iulia. Totul, într-un eveniment cu dublă valenţă: celebrarea uneia dintre cele mai nobile profesii cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii şi un act de caritate pentru susţinerea micuţilor din aşezămintele “Sfânta Maria” şi „Sfânta Ana” din Alba Iulia.

Medicii au arătat albaiulienilor că talentul lor a depăşit demult graniţele convenţionalului, iar aceştia, la final, încântaţi de prestaţia lor, i-au aplaudat minute în şir la scenă deschisă.

La finalul concertului, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava a urcat pe scenă pentru a-i felicita şi a-i înmâna un buchet de flori Cristinei Anghelescu.

Invitaţii luate de albaiulieni, neonorate

Din surse interne ale Casei de Cultură, am aflat că unii albaiulieni au ridicat câte 3, 4 sau chiar 5 invitaţii înainte cu o zi sau două de eveniment, dar nu şi-au onorat în totalitate promisiunea. Mulţi dintre cei care au solicitat invitaţii pe ultima sută de metri şi au dorit să vadă spectacolul medicilor din Bucureşti au fost refuzaţi, deoarece invitaţiile se epuizaseră. Ca urmare, pe viitor albaiulienii sunt rugaţi să fie mai serioşi şi să se gândească că în locul lor sunt alţii care-şi doresc foarte mult să vină să vadă un spectacol de calitate.

Despre Orchestra Medicilor din Bucureşti

Orchestra Medicilor din Bucuresti la Alba Iulia016Orchestra Medicilor din Bucureşti a luat fiinţa în toamna anului 1954, iniţiatorul şi fondatorul acesteia fiind doctorul Ermil Nichifor. Repertoriul ales judicios , s-a orientat mai ales spre opere ale preclasicilor şi clasicilor, scoţând la lumină frumuseţi uneori uitate, alteori inedite ale paginilor vechi, purtând semnăturile Corelli, Vivaldi, Cimarosa, Respiggi, Rameau, Purcell, Pergolese, Bach, Telemann, Haendel, Haydn, Mozart, Schubert, Schumann, etc., alături de creaţii ale compozitorilor români, înaintaşi sau contemporani, ca Enescu, Castaldi, Toduta, Berger, Marbe, etc.

Ca o încurajare, dar în acelaşi timp şi ca o recunoaştere a valorii şi a evoluţiei sale ascendente, Orchestra Medicilor, aflată încă de la înfiinţare sub înaltul patronaj al Filarmonicii “George Enescu”, s-a bucurat în permanenţă de sprijinul şi colaborarea activă a conducerii şi colectivului prestigioasei instituţii.

Ultimii 20 ani de activitate ai orchestrei sunt ani de mari realizări artistice cu abordarea curajoasă a unui repertoriu diversificat . Alături de discipolii doctorului Nichifor, ajunsi veterani, (Prof. Dr. Mircea Penescu – Concert Maestru si Presedintele Fundatiei Medicina si Muzica, Prof. Calin Giurcaneanu – Seful partidei de violoncel Co- Presedinte FMM,Dr.Adrian Nistor,Dr. Mircea Cotolan etc…),  are loc un influx de medici tinerii la fel de pasionaţi (Laurenţiu Daşcă, Bogdan Popescu, Alexandru Cornea, Maria Marckvart, Cristina Isar,Eugenia Agarici etc…). Multi dintre membrii Orchestei Medicilor Bucuresti sunt cooptati in Orchestra Mondiala a Medicilor.

În fiecare an Orchestra Medicilor, susţine între 6-8 concerte , majoritatea pe scena Atheneului Roman, Alba Iulia fiind una dintre puţinele destinaţii din afara Bucureştiului.

Cristina Anghelescu a început studiul viorii la vârsta de 6 ani cu tatăl său, violonistul Aurelian Anghelescu, cel care i-a îndrumat cu atenţie şi profesionalism formarea artistică. Ulterior, Cristina Anghelescu a absolvit Universitatea de Muzică din Bucuresti la clasa prof. Ştefan Gheorghiu şi în prezent este solista Formaţiilor Muzicale Radio. Este câştigătoarea concursurilor internaţionale `Jean Sibelius` – Helsinki 1990, `Alberto Curci` – Napoli 1983, `Dr. Luis Sigall` – Viña del Mar 1985 – Chile si Andria 1991.

Un eveniment marca Primăria Alba Iulia, în colaborare cu Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia.

Vă prezentăm mai jos imagini foto-video din cadrul evenimentului:

[nggallery id=1402]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale în Răhău: Aviz de mediu solicitat APM Alba

Lucian Daramus

Publicat

în

Extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale în Răhău: Aviz de mediu solicitat APM Alba Primăria Sebeș a solicitat APM Alba aviz de mediu pentru proiectul care prevede extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale în Răhău. În localitatea Răhău există rețea de distribuție gaze naturale pe strada Principală, până la școala din localitate. Citește […]

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO | Constantin Olar, elev al Colegiului Național „Lucian Blaga” Sebeș, premiul I la concursul de istorie „Spune povestea locului tau”

Lucian Daramus

Publicat

în

Constantin Olar, elev al Colegiului Național „Lucian Blaga” Sebeș, premiul I la concursul de istorie „Spune povestea locului tău” Institutul de Istorie din Cluj-Napoca a găzduit etapa finală a Concursului de Istorie pentru liceeni „Spune povestea locului tău”. Concursul, aflat la cea de-a VIII-a ediție, a fost organizat de Asociația „PhiloHistoRiss” împreună cu Facultatea de […]

Citește mai mult

Curier Județean

Proiect pentru edificarea unei hale industriale de peste 500 de metri pătrați în comuna Ciuruleasa: Aviz de mediu din partea APM Alba

Lucian Daramus

Publicat

în

Proiect pentru edificarea unei hale industriale de peste 500 de metri pătrați în comuna Ciuruleasa: Aviz de mediu din partea APM Alba Primăria Ciuruleasa a primit aviz de mediu pentru un proiectul care prevede construirea unei hale industriale destinată activităților de producție și depozitare. Terenul aferent investiției are o suprafață totală de 19.500 mp, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea