FOTO, VIDEO. Aseară, în ”Capitala Țării Moților”, debut spectaculos al Festivalului de Folclor ”Sus, sus, sus, la moți la munte!”
Marți seara, în prezența câtorva sute de localnici cât și invitați din alte părți, a debutat la Câmpeni cea de-a XXII-a ediție a Festivalului de Folclor „Sus, sus, sus, la moți la munte!”, eveniment organizat, prin tradiție, de Primăria și Consiliul Local Câmpeni înaintea Târgului de Fete de pe Muntele Găina, ce se va desfășura în acest an în perioada 21-22 iulie.
În anul Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, festivalul a debutat cu un moment aniversar-patriotic dedicat acestui mare eveniment – inaugurarea și prezentarea expoziției „Moții și Marea Unire”, realizată la Beciul lui Horea din Câmpeni în colaborare cu Societatea Cultural – Patriotică „Avram Iancu” și Despărțământul ASTRA Abrud – Câmpeni. La inaugurare au participat conducerea administrativă a orașului în frunte cu primarul Ioan Călin Andreș și viceprimarul Dorina Vera Cristescu în costum popular, consilieri locali, oficialități, cetățeni, preoți, membri ale celor două societăți organizatoare, tulnicărese, maeștri populari, precum și invitați, între care s-au regăsit primarii localităților Abrud, Ciuruleasa și Arieșeni. Cei care au vorbit aici au fost Ioan Viorel Sicoe – președintele filialei Câmpeni a Societății Cultural – Patriotice „Avram Iancu” și primarul Andreș, care, în discursul său a adus și mulțumiri celor care au făcut posibilă realizarea momentului aniversar, festivalului și celorlalte evenimente organizate anul acesta în localitate cu ocazia Centenarului.
După inaugurarea expoziției ce va putea fi vizitată pe perioada festivalului, o mare parte a oficialităților au urcat pe scena din centrul orașului și au asistat la slujba religioasă oficiată de un sobor de preoți locali, precum și la deschiderea oficială a manifestării realizată de primarul și viceprimarul „Capitalei Țării Moților” în sunete de tulnice. După aceasta a urmat un moment mult-așteptat de numeroșii cetățeni participanți: parada oficială de deschidere formată din tulnicărese, majorete, dansatori populari, karatiști și voluntari, care au făcut un marș pe principalele străzi ale orașului, însoțiți de Fanfara județului Alba.
La reîntoarcere în centrul orașului, pe scenă au cântat Fanfara județului Alba, au dansat majoretele din Câmpeni și Abrud, au prezentat mai multe programe grupurile de dansatori, au fost demonstrații de karate, iar seara, mai târziu a fost susținut un concert al grupului „Primavera” din Alba Iulia coordonat de Marinela Popa și un recital al formației Bagu Project.
Ovidiu CULDA
[nggallery id=5928]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Bărbat din Alba care a acroșat un pieton și a fugit de la locul faptei, condamnat la închisoare cu amânarea aplicării pedepsei
Bărbat din Alba care a acroșat un pieton și a fugit de la locul faptei, condamnat la închisoare cu amânarea aplicării pedepsei Un bărbat din Zlatna a fost condamnat la 1 an și 6 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia în dosarul unui accident […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Sporto zi ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Opinii - Comentarii15 ore ago
14 noiembrie: Sfântul Filip, cel de-al treilea apostol ales de către Iisus Hristos pentru misiunile sale pe pământ