FOTO, VIDEO. Aseară, în ”Capitala Țării Moților”, debut spectaculos al Festivalului de Folclor ”Sus, sus, sus, la moți la munte!”

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Marți seara, în prezența câtorva sute de localnici cât și invitați din alte părți, a debutat la Câmpeni cea de-a XXII-a ediție a Festivalului de Folclor „Sus, sus, sus, la moți la munte!”, eveniment organizat, prin tradiție, de Primăria și Consiliul Local Câmpeni înaintea Târgului de Fete de pe Muntele Găina, ce se va desfășura în acest an în perioada 21-22 iulie.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

În anul Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918,  festivalul a debutat cu un moment aniversar-patriotic dedicat acestui mare eveniment – inaugurarea și prezentarea expoziției „Moții și Marea Unire”, realizată la Beciul lui Horea din Câmpeni în colaborare cu Societatea Cultural – Patriotică „Avram Iancu” și Despărțământul ASTRA Abrud – Câmpeni. La inaugurare au participat conducerea administrativă a orașului în frunte cu primarul Ioan Călin Andreș și viceprimarul Dorina Vera Cristescu în costum popular, consilieri locali, oficialități, cetățeni, preoți, membri ale celor două societăți organizatoare, tulnicărese, maeștri populari, precum și invitați, între care s-au regăsit primarii localităților Abrud, Ciuruleasa și Arieșeni. Cei care au vorbit aici au fost Ioan Viorel Sicoe – președintele filialei Câmpeni a Societății Cultural – Patriotice „Avram Iancu” și primarul Andreș, care, în discursul său a adus și mulțumiri celor care au făcut posibilă realizarea momentului aniversar, festivalului și celorlalte evenimente organizate anul acesta în localitate cu ocazia Centenarului.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

După inaugurarea expoziției ce va putea fi vizitată pe perioada festivalului, o mare parte a oficialităților au urcat pe scena din centrul orașului și au asistat la slujba religioasă oficiată de un sobor de preoți locali, precum și la deschiderea oficială a manifestării realizată de primarul și viceprimarul „Capitalei Țării Moților” în sunete de tulnice. După aceasta a urmat un moment mult-așteptat de numeroșii cetățeni participanți: parada oficială de deschidere formată din tulnicărese, majorete, dansatori populari, karatiști și voluntari, care au făcut un marș pe principalele străzi ale orașului, însoțiți de Fanfara județului Alba.

La reîntoarcere în centrul orașului, pe scenă au cântat Fanfara județului Alba, au dansat majoretele din Câmpeni și Abrud, au prezentat mai multe programe grupurile de dansatori, au fost demonstrații de karate, iar seara, mai târziu a fost susținut un concert al grupului „Primavera” din Alba Iulia coordonat de Marinela Popa și un recital al formației Bagu Project.

Ovidiu CULDA

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419