Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO / VIDEO: Artizan al Marii Uniri de la 1918, av. Ionel Pop s-a întors pe Valea Frumoasei, la Șugag

Mondoc Adriana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Miercuri, 14 noiembrie, în centrul comunei Șugag, în fața primăriei, a fost dezvelit și sfințit bustul cunoscutului avocat și scriitor, artizan al Marii Uniri de la 1918, av. Ionel Pop. Bustul, creație a artistului albaiulian Romi Adam, a fost turnat în bronz la Arad și veghea de acum înainte DN67 C, Transalpina, fiind amplasat lângă Monumentul Eroilor din fața Primăriei Șugag.

Citește și: PROGRAMUL de 1 DECEMBRIE 2018, la Alba Iulia, de Centenarul MARII UNIRI

La dezvelirea bustului marelui patriot român, care are strânse legături cu Valea Frumoasei, au fost prezenți școlari din localitate, localnici, deputații de Alba Corneliu Olar și Florin Roman, Cornel Murg – directorul Cancelariei Prefectului, vicepreședinții CJ Alba Mitică Fulea și Marius Hațegan, primarii din Cugir – Adrian Teban, din Sebeș – Dorin Nistor, din Pianu – Marin Petruse, din Săsciori – Florin Morar, din Gîrbova – Ioan Nedela, viceprimarul municipiul Alba Iulia – Gabriel Pleșa, fostul deputat Dan Simedru, consilierul județean Nicolae Albu, sculptorul Romi Adam cu soția, patriotul albaiulian Ioan Străjan, scriitorii Ioan Brad, Ioan Bâscă și Nicolae Afrapt, consilieri locali, profesori, oameni de cultură.

YouTube video

La dezvelirea bustului, primarul comunei Șugag, Constantin Jinar, a mulțumit tuturor acelora care s-au implicat în conturarea acestui ambițios proiect și acelora care au asistat la inaugurarea lui. În mod deosebit, primarul Jinar a subliniat contribuția și sprijinul la conturarea proiectului ”av. Ionel Pop” a fostului deputat de Alba, Dan Simedru.

YouTube video

Toți cei care au luat cuvântul au subliniat contribuția eroului Ionel Pop la conturarea României Mari, reliefând personalitatea sa politică și tăria de caracter. Vorbitorii care nu au avut funcții sau demnități publice au făcut chiar comparații între tăria de caracter a oamenilor politici de atunci, care au reușit Marea Unire și mai apoi – cazul explicit a av. Ionel Pop – nu au cedat presiunilor securității comuniste și caracterul politicienilor care ne conduc acum România, în An Centenar.

YouTube video

Ionel Pop s-a născut la 24 noiembrie 1889, în oraşul Gherla, judeţul Cluj, unde tatăl lui, dr. Ioan Pop, a fost profesor la Seminarul Teologic. Mama, Elena, era soră a marelui politician Iuliu Maniu (1873-1953).

După prematura pierdere a tatălui, copiii rămaşi orfani sunt luaţi la Blaj, sub îngrijirea unchiului său, Iuliu Maniu, unde Ionel Pop continuă liceul, clasele IV-VIII (1902-1907). Începând cu anul 1907, urmează studii universitare de drept şi economie politică la Budapesta, Berlin şi Munchen, încheiate cu obţinerea doctoratului în drept la Universitatea din Budapesta, apoi, în urma unui examen, ajunge avocat şi magistrat (1915). După cinci ani de avocatură la Blaj, până în 1920, se mută la Cluj.

A fost membru în Marele Sfat Național Român, deputat de Vințu de Jos din partea P.N.R., în primul Parlament al României Mari; apoi parlamentar din partea P.N.Ț., vicepreședinte al Camerei Deputaților, comisar guvernamental (cu rang de ministru) pentru Ardealul de Nord eliberat (1944 – 1945). A fost arestat de către comuniști în 1948 și închis pentru că nu s-a lepădat de convingerile sale politice. Momentul de vârf al întregii sale vieţi l-a constituit ziua de 1 Decembrie 1918, când participă ca ”deputat ales” al cercului electoral Mureş – Uioara, din judeţul Alba de Jos, făcând parte din notarii constituantei, apoi membru numit al Marelui Sfat Naţional şi unul din secretarii acestui parlament provizoriu al Transilvaniei.

[nggallery id=6408]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Șoferiță de 21 de ani, din Vidra, prinsă la volan cu permisul suspendat: Polițiștii i-au făcut dosar penal

Ziarul Unirea

Publicat

în

Șoferiță de 21 de ani, din Vidra, prinsă la volan cu permisul suspendat: Polițiștii i-au făcut dosar penal O șoferiță de 21 de ani, din Vidra, a fost prinsă la volan cu permisul suspendat. Polițiștii din Câmpeni i-au făcut dosar penal. Citește și: Tânăr din Abrud, prins de polițiști MORT DE BEAT la volan: Avea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea