Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO, VIDEO. „Apusenii și Moții la Centenar Regal. Pod de fier peste râul Arieș inaugurat cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la vizita istorică a regelui Ferdinand și a reginei Maria la Câmpeni

Publicat

în

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la vizita istorică a regelui Ferdinand și a reginei Maria la Câmpeni – atunci când în „Capitala Țării Moților”  a fost inaugurat și un pod de fier peste râul Arieș. Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere „Detunata – 5 Moți – Avram Iancu” și Centrul pentru Politici Locale a organizat la sfârșitul acestei luni evenimentul intitulat „Apusenii și Moții la Centenar Regal”.

Evenimentul s-a desfășurat pe durata a două zile, la care a participat și principele Radu. Evenimentul a debutat luni, 27 mai, atunci când în orașul Abrud au sosit numeroși invitați care au adus și câteva lucruri cu valoare simbolică, de mare însemnătate pentru istoria țării noastre.

Ulterior, tot în această localitate s-a desfășurat conferința „Apusenii și Moții la Centenar Regal”, iar activitățile acestei zile s-au încheiat la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” cu o slujbă religioasă și un concert de muzică bisericească susținut de Cenaclul „Lumină Lină”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Marți, 28 mai, Principele Radu a vizitat Munții Apuseni pe traseul Cluj-Napoca – Turda – Baia de Arieș – Câmpeni – Abrud – comuna Avram Iancu – comuna Lupșa, cu întoarcere seara la Cluj-Napoca.  Acesta a avut o serie de întâlniri cu reprezentanții administrațiilor publice din localitățile vizitate, a participat la mai multe evenimente organizate special cu această ocazie și a vizitat câteva obiective din zonă, unele având legătură strânsă cu perioada Monarhiei din istoria țării noastre.

”Mă prezint în fața dvs reprezentând pe Majestatea Sa Margareta, custodele coroanei cea care astăzi, cu încuviințare de la strămoșii ei durează în fiecare zi un alt fel de pod decât cel al străbunicilor ei, un pod imaterial care face legătura între trecutul nostru și viitorul nostru. În ciuda faptului că e un pod care nu se vede cu ochiul liber, e tot atât de greu de durat pe cât a fost cel al predecesorilor ei. Nu sunt cuvinte pentru a exprima gratitudinea majestății sale și a mea pentru ziua de astăzi. Este o împletire minunată de patriotism, de simț al datoriei, de instinct al binelui, trei virtuți ce au dispărut aproape complet din societatea de astăzi românească și continentală. Astăzi faceți dreptate strămoșilor dvs. dar mai cu seamă copiilor copiilor dvs. care nu s-au născut încă. Nimic nu este mai important decât aducerea aminte, decât memoria. O stă drept dovadă prezența în sală a familiei regale după 153 cei mai dificili ani din întreaga noastră istorie”, au fost cuvintele rostite la Câmpeni de Principele Radu al României.

În cadrul vizitei, unul dintre cele mai importante momente s-a desfășurat la Câmpeni și a marcat împlinirea a 100 de ani de la inaugurarea podului de fier de către Regele Ferdinand și Regina Maria, ocazie cu care s-a dezvelit și o placă cu denumirea acestuia.

De asemenea, un alt moment important al evenimentului a fost vizitarea Spitalului Orășenesc „Dr. Alexandru Borza” Abrud, construit cu sprijinul aceleași familii de monarhi în urmă cu aproape 100 de ani.

[nggallery id=7161]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Ionuț Zincă, sportivul CS Unirea Alba Iulia, pe primul loc la o importantă competiție de orientare. Sportivul reintră în lupta pentru medalii

Publicat

în

Ionuț Zincă, sportivul CS Unirea Alba Iulia, pe primul loc la o importantă competiție de orientare. Sportivul reintră în lupta pentru medalii

Ionuț Zincă, sportivul CS Unirea Alba Iulia, s-a clasat pe primul loc la Săcele O Meeting, competiție de orientare care a contat și pentru cea de-a doua etapă a Campionatului Național de Sprint Urban, desfășurată duminică, 15 mai, la Brașov și în împrejurimile acestui municipiu.

În urmă cu o lună, în prima etapă a Campionatului Național de Sprint Urban, Ionuţ Zincă a ratat un post de control fiind descalificat şi astfel nu a reuşit să acumuleze nici un punct în clasamentul acestei competiţii care se desfăşoară pe parcursul a 4 etape.

De această dată, respectiv în a doua etapă a Campionatului Național de Sprint Urban, sportivul unirist şi-a luat revanşa în faţa celorlalți concurenți şi a reuşit să câștige. Astfel, și-a trecut în cont cele 25 de puncte acordate pentru victorie. Cu aceste puncte Ionuţ reintră în lupta pentru medaliile care se vor decerna la sfârșitul celor 4 etape ale Campionatului Național de Sprint Urban. În ierarhia de la finalul clasamentului vor mai conta încă două competiții (ultimele două etape ale campionatului) care se vor desfăşura pe 5 iunie, la Baia Sprie şi pe 9 octombrie la Arad.

Elit - Gustul Desăvârșit

Podiumul etapei a doua a Campionatului Național de Sprint Urban, respectiv al competiției Săcele O Meeting, a fost următorul:

1. Ionuţ Zincă – CS Unirea Alba Iulia – 14.38

2. Alexandru Blejdea – CS Universitatea Craiova – 15.28

3. Mihai Ţînţar – CS Universitatea Craiova – 15.39

La Săcele O Meeting a mai participat un sportiv de la CS Unirea Alba Iulia – Radu Milea. Acesta a terminat pe un foarte bun loc 6, cu timpii 17.10.

Ionuţ Zincă este campionul naţional de anul trecut al Campionatului Național de Sprint Urban. Responsabilul secției de orientare de la CS Unirea Alba Iulia este Marius Anghel.
Cu această ocazie, CS Unirea Alba Iulia (director Daniela Moșneag) transmite felicitări lui Ionuț Zinca, nu doar pentru succesul obținut la Brașov, ci și pentru că sâmbătă, 14 mai, la Câmpulung Moldovenesc, a câștigat cu echipa României campionatul balcanic la alergare montană și titlul de vicecampion balcanic la individual. La această competiție, Ionuț Zincă a participat în calitate de component al clubului Steaua București, el fiind legitimat și la clubul din Capitală.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Autobuze electrice pe străzile din Ocna Mureș: Proiect în valoare de peste 1.6 milioane de euro, finanțat prin PNRR

Publicat

în

Autobuze electrice pe străzile din Ocna Mureș: Proiect în valoare de peste 1.6 milioane de euro, finanțat prin PNRR

Luni, 16 mai, a fost depusă documentația pentru dotarea transportului public local de persoane cu autobuze electrice. Proiectul presupune achiziționarea a 3 autobuze electrice cu lungimea de 10 m, precum și realizarea unei autobaze cu 3 stații lente de încărcare și o stație rapidă la capăt de traseu (Războieni-Cetate).

Această investiție este realizată în parteneriat cu comuna Unirea, pe teritoriul căreia vor fi instalate două stații de încărcare electrice. Proiectul are o valoare de 1.658.000 euro fără TVA și este finanțat prin PNRR, componenta C10, intervenția I.1.1 – Înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public (achiziția de vehicule nepoluante).

De asemenea, în 14 aprilie 2022 au fost depuse documentele pentru finanțarea nerambursabilă de reabilitare a 6 blocuri de locuințe, respectiv blocurile 1-5 de pe strada Colonia Dumbrava și blocul din str. Fabricii nr. 1. Proiectul are o valoare de 1.158.460 euro fără TVA și presupune reabilitarea termică integrală a imobilelor menționate. Finanțarea se realizează prin PNRR componenta C5, axa A3.2 – Renovare energetică aprofundată a clădirilor rezidențiale multifamiliale.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Administrația locală a orașului Ocna Mureș continuă atragerea de investiții prin fonduri nerambursabile. Pe măsură ce se vor putea accesa și alte axe, intervenții și componente ale PNRR ori a altor surse de finanțare nerambursabile, administrația locală este pregătită pentru accesarea unor astfel de fonduri specifice. Continuăm investițiile în orașul Ocna Mureș!”, au transmis reprezentanții primăriei Ocna Mureș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

La plimbare cu o mașină radiată din circulație: Dosar penal pentru un bărbat din Teiuș

Publicat

în

La plimbare cu o mașină radiată din circulație: Dosar penal pentru un bărbat din Teiuș

Un bărbat, de 44 de ani, din Teiuș, a fost prins de polițiști în timp ce conducea o mașină radiată din circulație.

La data de 16 mai 2022, în jurul orei 18.10, polițiștii din Teiuș, au depistat un bărbat, de 44 de ani, din Teiuș, în timp ce conducea, pe strada Decebal din oraș, un autoturism radiat din circulație.

Față de conducătorul auto, cercările sunt continuate pentru punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare