Rămâi conectat
Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Antonia, soprana din ALBA care vrea să cucerească marile scene cu vocea sa: „Cred cu tărie că fără Dumnezeu nu putem realiza nimic”

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Antonia, soprana din ALBA care vrea să cucerească marile scene cu vocea sa: „Cred cu tărie că fără Dumnezeu nu putem realiza nimic”

Antonia Beteag, o tânără cântăreață din Alba Iulia, ne povestește despre parcursul său ca și artist pe cele mai importante scene din țara noastră.

Soprana în vârstă de 23 de ani a câștigat onoarea de a găzdui concertul de Crăciun de la Sibiu din acest an, iar recent a debutat în „Carmina Burana” de Carl Orlff, cu Filarmonica din Oradea.

Elit - Gustul Desăvârșit

Într-un interviu acordat Ziarului Unirea, tânăra artistă a vorbit despre provocările, dar și satisfacțiile de care un artist din țara noastră poate să aibă parte, pe scena muzicală.

Cum ai ales această carieră, în lumea muzicii?

Bineînțeles că mi-ar plăcea să cânt și să joc pe cele mai mari scene ale teatrelor din lumea intreagă. Îmi doresc să călătoresc mult, să cunosc, să învăț de la cei mai experimentați oameni. Eu consider că este foarte important să ne dăm voie să visăm pentru că, puterea gândului este mai puternică decât orice. Am un prieten foarte drag, care spune mereu că atunci când cânți, practic, te rogi de două ori. Și ce mare adevăr! Cred cu tărie că fără Dumnezeu nu putem realiza nimic în această viață, iar eu, prin cânt, reușesc să întăresc și mai tare această legătura pe care o am cu El.

La ce evenimente naționale sau internaționale ai participat?

Nu știu exact dacă eu am ales-o pe ea sau ea pe mine. Ideea este că muzică a fost prezentă în viața mea încă de mică, deoarece tatăl meu este trompetist. Așadar, la vârstă de 7 ani, părinții meu au hotarât să mă dea la o școala extracuriculară, din Cluj, unde am studiat pianul până în clasa a 8-a. Ulterior, la liceu, am ales alt drum decât muzică, până am făcut cunostință cu opera (acum aprox. 3 ani jumate), de care m-am îndrăgostit.

Cum este viață unui student la Academia de Muzică?

De 3 ani încoace colaborez cu Filarmonica de Stat din Sibiu, unde am susținut recitaluri și am participat la gale de operă în cadrul festivalului de Opera și “Take an Opera Break”- concerte în spații neconvenționale. Recent am avut ocazia de a cânta pe scenă operei din Cluj și de a debuta în “Carmina Burana” de Carl Orff alături de orchestra filarmonicii din Oradea. Bineînțeles, am avut ocazia de a colabora cu dirijori minunați precum Cristian Spătaru, David Schlager, Vlad Conta și Cristian Sandu. Momentan nu am avut ocazia de a participa la evenimente internaționale, dar sunt convinsă că va veni timpul și pentru asta.

Cât de mult timp dintr-o zi normală ți-o dedici cântatului?

N-aș putea vorbi în numele tuturor, bineînțeles, dar pot spune că, pe cât este de frumoasă, pe atât de grea este. Muncă și perseverența sunt două lucruri foarte importante în reușitele unui artist. Pe lângă acestea, răbdarea cu sinele este foarte greu de menținut, (cel puțîn în cazul meu) deoarece aștepți mereu din ce în ce mai multe de la ține, uitând faptul că procesul este unul îndelungat. Atmosfera, în general, este nemaipomenită. Muzică răsună din fiecare sală, iar oamenii iți inspiră mereu o energie pozitivă. Profesorii sunt și ei niște oameni extrem de dedicați, de la care am avut mereu câte ceva de învățat. Pe această cale, doresc să le mulțumesc, dar în special profesorul clasei mele de canto, mezzo-soprana Cristina Damian, care a scos tot ce a fost mai bun din mine, încă din anul I.

Unde ți-ar plăcea cel mai mult să cânți, în următorii ani din cariera ta?

Cântatului propriu-zis, pe voce, dedic în jur de o ora pe zi, exceptând zilele de weekend, deoarece îmi place să am niște zile de pauză să se “așeze” tot ce am făcut pe parcursul săptămânii. Acum dacă m-ați întreba și câte ore de studiu (citit și învățat  partituri) dedic, aș spune că aproape toată ziua. Mereu găsesc ceva de ascultat sau câte ceva nou de învățat. Cumva încerc să îmi țîn mintea în priză, deoarece și “mental training-ul” este foarte important.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| Vom avea patinoar și anul acesta la Alba Iulia: Ar putea fi deschis chiar de 1 Decembrie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vom avea patinoar și anul acesta la Alba Iulia: Ar putea fi deschis chiar de 1 Decembrie

Veste bună pentru localnici și iubitorii sporturilor de iarnă care vor veni la Alba Iulia în acest sezon. Administrația locală va amenaja și în acest an patinoarul în Cetatea Alba Carolina.

Potrivit reprezentanților primăriei municipiului Alba Iulia, patinoarul va fi amplasat pe latura de vest a Cetății și se va încerca deschiderea lui pe data de 1 Decembrie.

„Dacă nu va încurca la evenimentele care se desfășoară în zona istorică în data de 30 noiembrie – 1 decembrie, va fi funcțional începând chiar cu data de 1 decembrie. Dacă nu, în prima duminică după 1 decembrie, 4 decembrie, când ne dorim să inaugurăm Târgul Sărbătorilor de Iarnă va fi deschis patinoarul.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din nou, va fi două ore fără plată, o oră pentru persoanele cu dizabilități și apoi cu plată pentru adulți, în orele serii”, declara în urmă cu două săptămâni Gabriel Pleșa, primarul Municipiului Alba.Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Istoria extraordinară a unui Messerschmitt 109 G, la Muzeul Unirii din Alba Iulia: Cum a reuşit prințul „Bâzu” Cantacuzino să transporte un pilot american, în fuzelajul avionului

Ziarul Unirea

Publicat

în

VIDEO| Istoria extraordinară a unui Messerschmitt 109 G, la Muzeul Unirii din Alba Iulia: Cum a reuşit prințul „Bâzu” Cantacuzino să transporte un pilot american, în fuzelajul avionului

Printre machetele de avioane aduse astăzi de pasionații de modelism din mai multe țări, la Alba Iulia, se află și un Messerschmitt 109 G, copia avionului de vânătoare al asului aviației române, Constantin Cantacuzino.

Cum a reușit acesta să transporte un pilot americat din România în Italia, în interiorul fuzelajului, în timpul celui de-al doilea război mondial ne povestește Mihai Câmpeanu, membru al asociației AMA. Povestea o puteți urmări de la minutul 1:45.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Aș dori să vă prezint un avion de vânătoare de fabricație germană, Messerschmitt 109 G6, folosit de noi în licență la IAR Brașov. Acest avion are o poveste extraordinară, deoarece după lovitura de stat de la 23 august 1944, când armata română a întors armele împotriva germanilor și având nevoie de ajutorul aliaților, unul dintre piloții americani capturați de români a fost introdus în fuzelajul avionului pilotat de prințul „Bâzu” Cantacuzino și a zburat la Foggia, la baza americană din Italia.

Acolo a înmânat documentele necesare pentru executarea raidului american asupra pădurii Băneasa unde era o concentrare mare de forțe și tehnică militară germană. Raidul a fost executat cu succes, iar „Bâzu” Cantacuzino, întrucât la acest avion fusese rupt trenul de aterizare, s-a întors înapoi în România cu un avion american”, a povestit Mihai Câmpeanu.

Constantin „Bâzu” Cantacuzino a fost considerat unul dintre cei mai buni piloţi ai aviaţiei sportive din România. Fiul lui Mihai Cantacuzino şi al Mariei Rosetti, s-a impus drept unul dintre cei mai împătimiți practicanți ai sporturilor de viteză, fie că a fost vorba de motociclism sau de aviaţia sportivă.

A fost unul dintre foarte puţinii piloţi de vânătoare care au reuşit să doboare avioane sovietice, americane şi germane, de la I-16, Yak-1,3,7,9, La-3,5, Spitfire, P-38 şi P-51 până la Fw-190F.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Căsuțe și figurine din turtă dulce decorate de zeci de voluntari dintr-un oraș din Alba: Vor fi vândute la târgul de Crăciun, în scop caritabil

Ziarul Unirea

Publicat

în

Căsuțe și figurine din turtă dulce decorate de zeci de voluntari dintr-un oraș din Alba: Vor fi vândute la târgul de Crăciun, în scop caritabil

Bucuria de a dărui de Crăciun și de a aduce un strop de speranță de sărbători pe chipurile celor aflați în nevoie i-a transformat pe zeci de voluntari ai comunității săsești din Sebeș, județul Alba, în… patiseri.

Ei coc și decorează cu măiestrie case și figurine din turtă dulce, în spiritul Crăciunului. Figurinele vor fi vândute la un târg, iar banii vor ajunge la familiile aflate în nevoie și la copiii bolnavi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Zeci de ajutoare ale moșului muncesc la modelarea și decorarea figurinelor de turtă dulce. Bunătățile sunt pregătite după rețete vechi cu mirodenii care dau desertului o aromă ce te duce cu gândul la copilărie.

Fiecare are o sarcină precisă, pentru ca turta dulce să prindă formele dorite și să fie gata la timp.

”Cu un scop caritabil și plini de entuziasm, ne-am luat cu seriozitate rolul de ajutoare ale Moșului. Pentru că nu mai este mult până ne vom revedea la târgul de Crăciun, lucrăm de zor în micul nostru atelier de turtă dulce. La fel ca în fiecare an, banii pe care îi strangem din urma vânzării de turtă dulce vor fi redirecționați pentru două cauze, o parte vor fi folosiți pentru a cumpăra alimente pentru copii nevoiași, iar restul vor merge la Hospice Sibiu, un centru de îngrijiri paliative pentru copiii ce suferă de boli cronice sau se află în stadii terminale. Împreuna putem face bine, așa că vă așteptăm să ne fiți alături și în acest an!”, spun voluntarii de la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea