Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO Ambasadorul SUA în România, impresionat de Cetatea Alba Carolina: Este atractivă pentru investitori și turiști

Dragoş Suciu

Publicat

în

Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a vizitat, miercuri, alături de soția sa, principalele obiective ale Cetății Alba Carolina, Muzeul Principia, Sala Unirii, cele două Catedrale, fiind informat despre istoria, tradiția și importanța acestora.

Ambasador SUA in Ro la Alba Iulia01

Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a ajuns, la ora 10.30, la Primăria Alba Iulia, unde a avut o întrevedere cu primarul Mircea Hava.

”Trebuie să învăţ cât pot de multe despre România aşa că am avut oportunitatea  să vin la Alba Iulia, să văd, din câte am înţeles, unul din cele mai frumoase oraşe din România, dar şi unul dintre cele mai de succes. Am fost încurajat de preşedintele Iohannis şi de Guvernul României să găsesc modalităţi de creştere a numărului de  investiţii americane în România. Aşadar, am venit să văd un oraş care  funcţionează, să aflu de ce merge atât de bine. Poate modelul municipiului Alba Iulia ar putea fi preluat şi de alte localităţi din ţară, care de asemenea să atragă investiţii americane”, a declarat ambasadorul SUA, la ieșirea din primărie.

Întrebat despre schimbarea care a avut loc la Guvern, acesta a declarat: ”Îi dorim domnului Cioloş mult succes în formarea noului Guvern, pentru a găsi oameni talentaţi care să facă parte din cabinet şi să dezvolte un program care să corespundă nevoilor oamenilor, să asigure, cel puţin pentru anul care vine, o cale spre dezvoltare, stabilitate şi prosperitate. Nu m-am întâlnit încă cu domnul Cioloş, dar sper să am oportunitatea să o fac cât de curând”.

La ora 11.30, demnitarul, alături de reprezentanți ai administrației locale, a participat la ceremonialul de schimbare a gărzii, ocazie cu care, la Poarta a III-a, s-au tras, în onoarea sa, trei salve de tun. Garda Cetății Alba Carolina i-a prezentat onorul.

Ambasador SUA in Ro la Alba Iulia01

Hans Klemm a venit îmbrăcat într-un costum negru, cravată roșie și cămașă alba, având, în piept, însemnele României și Statelor Unite ale Americii. Acesta a fost însoțit de ofițeri SPP.

Oficialul a vizitat Muzeul Prinicpia din Alba Iulia unde a fost întâmpinat de un centurion. Soldatul roman i-a prezentat armura, iar diplomatul american l-a întrebat cât de grea este. Acesta, împreună, cu soția sa și reprezentanți ai municipalității, au vizionat, în muzeu, un scurt filmuleț despre Prinicpia Castrului Roman Apulum.

Demnitarul american a intrat, apoi, în Sala Unirii din Alba Iulia, fiind informat de istoricul Tudor Roșu, care a fost ghid pe întregul traseu, despre importanța și istoria acestei clădiri de referință pentru poporul român. La final, invitatul a semnat în cartea de impresii.

Hans Klemm a fost așteptat, la ieșirea din Catedrala Romano-Catolică, de un tânăr, interesat să afle când se va elimina viza pentru America. Acesta i-a răspuns că administrația Obama lucrează cu Congresul SUA pentru schimbarea unor legi și a precizat că, în acest sens, România a făcut pași importanți și este pe drumul cel bun. Oficialul american a afirmat, însă, că subiectul imigraților este încă unul delicat.

După vizita la Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia, oficialul a acordat, în Piața Tricolorului, un scurt interviu.

”Mulțumesc, domnul primar, pentru generozitatea cu care eu și soția mea am fost primiți în această dimineață și pentru turul realizat în Cetatea Alba Carolina. Am învățat despre istoria municipiului și despre importanța pe care o are Alba Iulia în viitorul României. Este o zonă atractivă pentru investitorii americani, dar și pentru turiști”, a spus ambasadorul.

Acesta a mai precizat că a rămas impresionat lucrările făcute pentru reabilitarea Cetății Alba Carolina, precizând că este atractivă pentru cetățeni români și deopotrivă americani.

Mircea Hava a spus că ambasadorul a avut în plan să vină la Alba Iulia, fiind interesat de dezvoltarea municipiului.

”Oamenii dânsului l-au informat legat de ceea ce spune banca Mondială despre noi, despre ceea ce este de fapt Alba Iulia. A vrut să se lămurească. Sunt sigur că va mai veni. Am discutat despre prosperitate, despre ceea ce am făcut și ceea ce încercăm să facem. Ne-a promis că va face tot ceea ce poate pentru prosperitate. Ne bucură că vedem deschiderea pe care o are ambasadorul SUA în România. La Alba Iulia, oricare ambasador e binevenit”, a spus Hava.

Ambasador SUA in Ro la Alba Iulia02

La final, după ce i s-a prezentat Cetatea Alba Carolina cu obiectivele sale în miniatură, Hans Klemm i-a spus primarului Mircea Hava ”You should be proud” (n.r. Ar trebui să fii mândru!). Edilul a stat câteva secunde pe gânduri după care a răspuns… ”I am!” (n.r. Sunt!).

[nggallery id=1258]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea