Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO. Alee pentru masaj la tălpi și muzeu cu exponate din Africa și America, în Parcul Dendrologic din Alba Iulia

Dragoş Suciu

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

O alee terapeutică de 140 de metri lungime, pentru masaj la tălpi, și un muzeu cu exponate din România, dar și din Asia, Africa și America, se află în Parcul Dendrologic din Alba Iulia și pot fi utilizate și vizitate de turiști și localnici.

parc-dendrologic01Muzeul din Parcul Dendrologic “Dr. Ion Vlad”, care a fost inaugurat vineri, adăpostește colecții din diferite specii lemnoase, conuri, seminție, secțiuni din lemn, scoarțe sau fructe etichetate cu denumirea științifică, populară și țara de origine pentru că unul dintre scopurile parcului este cel educațional, a spus inginerul silvic Nicolae Pătrânjan, custodele parcului.

Între exponate se regăsesc nuci negre și cenuși din America de Nord, dar și nuci comune din Iran, Balcani sau Himalaya, fructe de molid chinezesc, conuri de zambru din Europa Alpină, conuri de cedri algerieni din Africa de Nord, conuri de larice siberieni, conuri de pini din America de Nord și Asia sau conuri de molizi înțepători din Colorado.

Totodată, în muzeu se mai regăsesc lemne exotice și lucrări artizanale, artefacte romane și medievale: țigle, cărămizi, elemente din fundații, găsite pe teritoriul parcului Dendrologic,  care se întinde pe 22 de hectare și adăpostește peste 1200 de specii de plante româneşti şi exotice.

Majoritatea elementelor sunt expuse în vitrine închise, pe marginile muzeului, iar în centru se află o machetă din lemn, impunătoare, care simbolizează o corabie din secolele XVIII-XIX, executată din speciile alun, arțar, brad, balsa, bambus, carpen, cedru, ginco, mahon, molid, paltin salcie, tec și trandafir.

parc-dendrologic02Un alt obiectiv, care atrage priviri, este o alee terapeutică, aflată aproape de muzeu. Aleea este funcțională, are 140 de metri lungime, sub forma unor serpentine, și poate fi folosită pentru masaj la tălpi. Aleea e formată din mai multe elemente, care au luat locul pământului, între care cribluri, conuri, nisip, cetină, rondele de lemn, fân, paie, plăcuțe de lemn, bețe de bambus, pietre de râu, semințe de carpen, frunze de stejar, iar acestea alternează. De-a lungul aleii au fost amenajate mai multe băncuțe din lemn, iar la final se cei care le utilizează găsesc apă și hârtie.

Parcul Dendrologic “Dr. Ion Vlad” se află la marginea municipiul Alba Iulia, este o adevărată oază de linişte și relaxare, fiind inaugurat la 1 mai 2014.

Locul de promenadă aflat deasupra oraşului, în zona Mamut pe Valea Popii, pune la dispoziţia pasionaţilor de plimbări în aer liber un spaţiu vast, planificat minuţios, astfel încât cei care îl vor vizita, după poarta de intrare, se vor cufunda imediat într-o mare de verdeaţă, cu o atmosferă de pace şi armonie.

Infrastructura acestuia constă în principal din împrejmuire, alea principală asfaltată şi dotarea cu cele necesare pentru public, bănci, copertine, cabine ecologice, locuri de odihnă, coşuri de gunoi şi podeţe. Totodată, locaţia dispune de o parcare de 600 mp.

Intrarea în parc este un leu pentru copii și doi lei pentru adulți. 

[nggallery id=2833]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| Izvorul Tămăduirii 2024, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia: Credincioșii au participat la slujba pentru sfințirea Aghiasmei Mici

Ziarul Unirea

Publicat

în

Izvorul Tămăduirii 2024, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia: Credincioșii au participat la slujba pentru sfințirea Aghiasmei Mici Zeci de credincioși ortodocși au fost prezenți vineri, 10 mai 2024, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia, de Izvorul Tămăduirii, pentru a asculta slujba de sfinţire a apei şi pentru a lua cu ei Aghiasma Mică. La […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea